Sıkça Sorulan Sorular
Form başarıyla gönderildi.
Form gönderilemedi.Lütfen tekrar deneyiniz.
Lütfen ilinizi seçiniz.
Şehir içi veya Şehirler arası yük taşıyan kişi sadece kendi malını taşıyacaksa K2 Yetki Belgesi alması yeterli olacaktır.
Şehirlerarası yük taşıyan kişi başkasının malını taşıyacaksa Yıldızlı *K1 Yetki Belgesi alması gerekir.
Şehirlerarası yük taşıyan kişi başkasının malını taşıyacaksa K1 Yetki Belgesi alması gerekir.
Araç yetki belgelerinin ve Psikoteknik Belgeleri'nin süresi 5 yıldır. SRC Belgeleri ise süresizdir.
Ticari araçlar ile gerçek ve tüzel kişilere yolcu ve yük taşıması için çalışma izni veren, Ulaştırma Bakanlığı'nın düzenlediği belgenin adıdır.
Taşıt kartını aracınızın ön tarafında görünen bir noktada bulundurmanız gerekmektedir.
Şahıs adına alınan araç ile ticari amaçla hiçbir yük-eşya taşıması yapılmayan Fiat markalı hafif ticari araçlar için, yetki belgesi alınması zorunlu değildir.
Örneğin; Mehmet Bey kendi adına, FIORINO COMBI araç satın aldı. Bu aracı ailesi için ve eşini, dostunu gezdirip, evinin her türlü ihtiyacını evine getirip götürmek için kullanıyor.
Bu araç ile hiçbir zaman, kendine ait olmayan ticari bir yük veya eşyayı koyup taşımıyor. Bu araç ve sürücüsü için hiçbir yetki belgesi alınması zorunlu değildir. Bu durum tüm Fiat markalı hafif ticari araçlar için geçerlidir.
Araç ruhsatında "cinsi" kısmında Kamyon/Kamyonet/Minibüs/Otobüs gibi ibarelerden birisi bulunuyor ve bu araç şirket adına alınıyorsa, başka bir şeye bakılmaksızın hem araç için hem de aracı kullanan sürücü için yetki belgesi alınması zorunludur.
Örneğin; Ahmet Bey şirketi adına YENİ DOBLO CARGO satın aldı. Bu araçla ister yük taşısın ister sürekli boş olarak trafiğe çıksın, ticari sınıfa girdiği ve araç şirket adına alındığı için, hem araç için hem de sürücüler için yetki belgelerinin alınması zorunludur.
Araç yetki belgesi almak için; yetki belgesi alınacak olan kişi ya da kurumun vergi levhasında belirtilen merkez adresinin bağlı bulunduğu ilin Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne başvurulması gerekmektedir.
BELGE TANIMI / AÇIKLAMASI | SİMGESİ | 2018 ÜCRETLERİ [TL] |
Otobüsle Yurtiçi Tarifesiz Yolcu Taşımacılığı | D2 | 15.000 | .
Otobüsle Yurtiçi Kendi Personelinin Taşınması | D3 | 5.000 |
Otobüsle 100 km.'ye Kadar Şehirlerarası ve İliçi Yolcu Taşımacılığı | D4 | 4.000 |
Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı | K1 | 10.000 |
Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı(il içi ve kamyonetlerle yapılan taşıma) | K1* | 2.500 |
Kendi İştigali ile ilgili Yurtiçi Eşya Taşımacılığı (Kamyon) | K2 | 10.000 |
Kendi İştigali ile ilgili Yurtiçi Eşya Taşımacılığı(kamyonetlerle yapılan taşıma) | K2* | 2.500 |
Yurtiçi Ticari Ev/Büro Eşyası Taşımacılığı | K3 | 5.000 |
Taşıt Kartı Harç Ücreti | Taşıt Kartı Yeni Belge Taşıt Kartı Var Olan Belgeye Araç Ekleme |
300 60 |
Başvuru Belgeleri;
- Başvuru dilekçeleri ve başvuru formları.
- Temsil ve ilzama yetkili kişilerin T.C. kimlik numarası beyanları, adli sicil kaydı belgeleri, temsil ve ilzama yetkili olanların noterden onaylı imza sirkülerleri.
- Ticaret Odası , Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası veya Ziraat Odası'ndan herhangi birine kayıtlı olduğunu gösteren belge.
- Ticaret Odası veya Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere ait geçerli unvan, adres, ortaklar, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ticaret sicili gazetesi/gazeteleri.
- Esnaf ve Sanatkârlar Odası veya Ziraat Odası'na kayıtlı gerçek kişilere ait geçerli unvan, adres, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ilgili odadan alınmış belge.
- Yolcu taşımacılığı yapacakların taşımada kullanacağı taşıtlara ait Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ile Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası poliçelerinin aslı.
Yetki belgesi almak isteyen yabancılardan istenecek belgeler, Bakanlık tarafından bir genelge ile ayrıca belirlenir.
Aracın ruhsatında bulunan "cinsi" kısmında Fiorino Cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için "K Türü" yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.
Eğer; Araç sahibi kendi şirketine ait bir yük taşıyacaksa K2 Belgesi, Hem kendi şirketi için hem de başka şirkete ait bir yük taşıyacaksa K1 Belgesi, Sadece ev ve ofis malzemelerini taşıyacaksa K3 Belgesi'ni alması gerekmektedir.
Araç sahibi kendi şirketine ait bir yük taşıyacaksa K2 Belgesi'ni almalıdır. Sürücülerin ise SRC ve Psikoteknik Belgesi'ne sahip olmaları gerekmektedir.
Araç sahibi hem kendi şirketi için hem de başka şirkete ait bir yük taşıyacaksa K1 Belgesi'ni almalıdır. Sürücülerin ise SRC ve Psikoteknik Belgesi'ne sahip olmaları gerekmektedir.
Örneğin; mobilya üretimi yapan bir kişi, ürettiği ürünleri müşterilerine taşıyor. Aracına faturası ve irsaliyesi başka firmalara ait olan malları da koyup müşterilere götürüyor. İşte bu durumda K1 Yetki Belgesi alınması gerekmektedir.
Sürücüler için SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması gerekmektedir.
Src (Sürücü) Belgesi Nedir?
Şirkete kayıtlı ve ticari sınıftaki bir aracı kullanacak kişinin bu tip araçları kullanma becerisini gösteren belgedir. Ehliyetlerini 25 Şubat 2003 tarihinden önce alan kişiler için kurs ve sınav zorunluluğu yoktur. Ankara Gazi Üniversitesi'nden SRC belgelerini alabilirler. Bu tarihten sonra ehliyet alan kişiler SRC belgesi almak için özel kurslara giderek kurs sonucunda Bakanlığın açtığı kurslara girerek başarılı olmaları gerekmektedir
Psikoteknik Belgesi Nedir?
Şirkete kayıtlı ve ticari sınıftaki bir aracı kullanacak olan kişinin, bedensel ve psikolojik açıdan bir sorununun olmadığını gösteren belgedir. Her 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Psikolog gözetiminde yapılan Psikoteknik testi, ortalama 1 saat sürmektedir. K1 ve K2 Yetki Belgesi'ne sahip araçları kullanacak sürücülerin bu teste girmeleri zorunludur. Bu teste girmeden alınan Psikoteknik Belgesi'nin hiçbir geçerliliği yoktur.
Başvuru Belgeleri;
- Başvuru dilekçesi
- Ehliyet fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet fotoğraf
- Harç makbuzu
Ehliyetini 25 Şubat 2003'ten sonra alan sürücülerin SRC Belgesi için, Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin almış yetkili bir kursa gitmeleri gerekmektedir.
SRC Eğitimi 4 gün (28 saat) sürmektedir ve bu eğitim sonucunda açılacak merkezi bir sınava girip başarılı olanlar SRC Belgesi'ni almaya hak kazanacaklar.
Fiat Pratico, kamyonet sınıfına giren bir araç olduğu için, SRC3 veya SRC4 Belgeleri'nden biri alınmalıdır.
- SRC3:Uluslararası Yük Taşıma
- SRC4:Yurtiçi Yük Taşıma
Fiat Ducato Minibüs, yolcu sınıfına giren bir araç olduğu için, SRC1 veya SRC2 Belgeleri'nden biri alınmalıdır.
- SRC1:Uluslararası Yolcu Taşıma
- SRC2:Yurtiçi Yolcu Taşıma
Araç Yetki Belgeleri'nin ve Psikoteknik Belgeleri'nin süresi 5 yıldır. SRC Belgeleri ise süresizdir.
Yetki Belgesinin süresinin bitiş tarihinden önceki 270 gün ve bitiş tarihinden sonraki 270 gün içinde, yenileme için başvuru yapılırsa, o gün için geçerli olan belge harç ücreti neyse onun sadece %5'ini ödeyerek belgenizi yenileyebilirsiniz.
Belgeye kayıtlı olan tüm araçlar, 10 Mayıs 2014'ten tarihinden itibaren trafikte cezalı olarak seyahat eder. Herhangi bir denetimde, kullanıcı yetki belgesi olmadan trafiğe çıktığı için ceza yer ama yenilemek için başvuru yapıldığında belgenin bitiş tarihinden sonraki 270 gün içinde başvuru yapanlara uygulanan %95'lik indirimden faydalanılır.
Belge bitiş tarihinin 270. gününden sonra 540. güne kadar yapılan başvurularda o günkü harç ücretinin %50'si ödenerek yetki belgenizi yenileyebilirsiniz.
540. günden sonra yapılan başvurular geçersiz sayılır ve belge tamamıyla iptal edilir. Bu durumda yeni bir belge başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Araç Yetki Belgesi olmadan trafiğe çıkmak: 1.695 TL
Araç Yetki Belgesi olduğu halde aracı yetki belgesine kaydettirmemek: 698 TL
Sürücüsünün SRC Belgesi olmaması durumunda ruhsat sahibine: 500 TL
SRC Belgesi almayan sürücüye: 200 TL
Psikoteknik Belgesi almayan sürücüye: 560 TL
İdari para cezası uygulanır.
Yetki Belgelerinin geçerlilik tarihinden önce yenileme için başvuru yapılması durumunda, harç tutarında %75 Yetki Belgesi Harcı Yenileme İndirimi yapılır.
Son 6 aylık süre içerisinde belgede hiç kayıtlı araç olmaması durumunda ve belge sahibinin kendi isteğiyle ve bitiş tarihinden sonra yenileme için başvuru yapılmadığı durumlarda yetki belgeleri iptal olmaktadır.
Yetki belgesi harç bedellerinde taksit yapılmamaktadır.
Yetki belgelerinin harç bedelleri sadece nakit olarak anlaşmalı bankalara ödenmektedir.
Yetki belgesi harç ücretleri Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası'na ödenmektedir.
Belgeye kayıtlı bir araç satıldıktan sonra 60 gün içerisinde Ulaştırma Bakanlığı'na konuyu bildirerek, aracı taşıt belgesinden düşürmek gerekmektedir.
60 gün içinde düşüm işleminin yapılmaması durumunda Yetki Belgesi sahibine 5 uyarı ( 82x5=410 TL ) ceza verilir. Toplam uyarılar 50'ye ulaştığında yetki belgesi iptal olur.
Yetki belgesi sahibiyken yeni bir ticari araç daha satın alınması durumunda, araç satın alındığı anda yetki belgesine kaydettirilmeli. Belgeye kayıt yaptırıp araca da taşıt kartı çıkarttırılmalıdır.
Hiçbir Yetki Belgesi alınmasına gerek yoktur.
Hiçbir Yetki Belgesi alınmasına gerek yoktur.
Hiçbir Yetki Belgesi alınmasına gerek yoktur.
Örneğin; Selim Bey arkadaşlarını topladı ve hafta sonu pikniğe gidecek. Ya da ailesiyle market alışverişi yaptı ve aldığı eşyaları evine getirdi. Veya hafta sonu yazlığa gidecek, yazlığa gidip gelirken de kendine ait eşyaları götürüp getirecek. Bu gibi durumlarda aracın ya da sürücünün yetki belgesi alması zorunlu değildir.
Örnek 1
Şahsınıza ait bu araçla, size ait olmayan herhangi bir firmanın irsaliyeli faturalı malını taşımadığınız sürece size hiçbir yetki belgesi gerekmez.
Örnek 2
Bu aracı şahsınıza aldınız ama aynı zamanda sizin adınıza bir de şirketiniz var. Bu şirkette tekstil ürünleri üretiyorsunuz, şahsınıza ait olan aracınızla yetki belgesi olmadan bu şirketin malını taşıyamazsınız.
Aldığımız aracın ruhsatına ve yapacağımız işin cinsine göre yetki belgesi almamız gerekmektedir.
Aracınızın cinsi "kamyon" veya "kamyonet" ise bu araç için yapılacak işin niteliğine göre aşağıdaki belgelerden birisini almamız gerekir.
K1 Yetki Belgesi: Ticari maksatlarla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
K2 Yetki Belgesi:
Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.
K3 Yetki Belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.
Aracınızın cinsi "minibüs" veya "otobüs" ise bu araç için yapılacak işin niteliğine göre aşağıdaki belgelerden birisini almamız gerekir.
D2 Yetki Belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
D3 Yetki Belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.
D4 Yetki Belgesi: Taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
Aracınızın ruhsatında kamyon ya da kamyonet yazıyorsa, araç ve sürücüleri için Yetki Belgesi alınması zorunludur.
Burada dikkat etmemiz gereken şey, taşınan yükün cinsi ve kime ait olduğudur. Bu yük şahsımıza ait ve ticari olmayan bir yük ise örneğin evinizin ihtiyaçları için yaptığınız alışverişler gibi, bu durumda hiçbir belge almamıza gerek yoktur.
Fakat herhangi bir şirkete ait yük taşıyorsanız, örneğin bir şirkete ait mobilya kurulumu malzemeleri gibi bu durumda yetki belgesi zorunlu hale gelir.
Yetki belgesi olan her araç sürücüsü için SRC ve Psikoteknik Belgesi'nin de alınması gerekmektedir.
Kullanılan aracın Yetki belgesi varsa, bu tip araçları kullanmak için SRC ve Psikoteknik Belgesi'nin de alınması gerekmektedir.
Kullanılan araç yetki belgesi alınması gereken bir araç ise, aracı kullanan kişi(ler) de Psikoteknik Belgesi almak zorundadır.
Araç şahıs adına ve araçta ticari olarak herhangi bir şirkete ait yük yoksa bu cezaya itiraz edip cezayı iptal ettirebilirsiniz. Fakat araç ticari bir araç ve şirket adına ise, bu aracın ve aracı kullanan sürücünün yetki belgeleri olması zorunludur. Bu durumda cezaya itiraz edemezsiniz.
K Belgesi cezaları Motorlu Taşıtlar Vergi Daireleri'ne yatırılır.
Kendinize ait ev eşyalarınızı, alışverişlerinizi ve her türlü kişisel yüklerinizi taşıyabilirsiniz.
Şahısa ait eşyaları bu araçla taşıyabilirsiniz. Bu durumda hiçbir yetki belgesi almanız gerekmemektedir.
Her şirket için 1 tane yetki belgesi ve her araç için ayrı ayrı araç kartı çıkartılır.