Trafik Kazalarında Hayat Kurtaran İlkyardım Önerileri - 10 NUMARA FIAT
Trafik Kazalarında Hayat Kurtaran İlkyardım Önerileri

Trafik Kazalarında Hayat Kurtaran İlkyardım Önerileri

Trafik kazalarında ilk yardım müdahaleleri hayat kurtarıcı niteliktedir. Ancak bilinçsiz müdahale bazı yaralıların hayatlarını kaybetmesine, bazı yaralıların da daha ciddi sakatlıklar yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle trafik kazalarında ilk yardım müdahalesi yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Ambulansın aranması ve bilgi aktarma

112 numaralı acil hasta bakımı servisi, kaza anında arayacağınız ilk numara olmalı. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu hastanın isim ve telefon numarasının verilmesidir. Olay yerinin adresini açıklayıcı bir şekilde verdikten sonra olay yerinin ve olayın tanımı yapılmalıdır. Hasta ve yaralıların sayısı ve durumlarının belirtilmesi de son derece önemlidir.

Kazazedeye yaklaşım

Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir yere alınmalı ve olay yeri diğer sürücülerin görebileceği şekilde işaretlenmelidir. Olayı izlemek için orada bulunan bir kalabalık mutlaka olacaktır. Kalabalık yaratan kişileri olay yerinden uzaklaştırdıktan sonra hastaya sakin bir şekilde müdahale edin. Yaralı kişi kendindeyse onu konuşarak sakinleştirin. Yaralının bilinci açıksa nabız ve solunumunu kontrol edin. Hastanın dilinin geriye kaçmaması için başını geriye doğru yatırın. Eğer konuya hakimseniz ve hastanın durumu elverişliyse kalbi duran yaralıya kalp masajı, solunumu duran yaralıya ise suni teneffüs uygulayın. Hastanın kanaması varsa sargı bezi ile kanamaya tampon yapılmalı ancak vücuduna batan cisimler varsa asla çıkarılmamalıdır. Tüm bu ilk yardım hamleleri yapıldıktan sonra sağlık ekibinin gelmesi beklenmelidir.

Bayılma durumunda yapılacaklar ve yapılmayacaklar

Bayılan kişiye yapılması gereken tek şey hastayı canlandırmak için beynine kan akışının sağlanmasıdır. Bunun için hastanın ayaklarını yükseltmemiz gerekir. Kafasının altını çok yüksek olmayan bir minderle destekledikten sonra Sırt üstü yatar pozisyondaki hastanın ayaklarının altına 30-40 santimetre yüksekliğinde bir cisim koyduğunuzda hastanın beynine kan gitmesini sağlamış olursunuz. Eğer hasta kendine gelmiyorsa Dikkat! Sık sık başvurduğumuz ama hastaya hiçbir faydası olmayan yöntemler alkol, soğan, sarımsak koklatmaktır. Hastanın bu keskin kokuların etkisiyle kendine geleceği düşüncesi tamamıyla yanlıştır. Bir diğer yapılan hata ise bayılan kişiye su içirmeye çalışmaktır. Bayılan hastanın nefes yolları kapandığı için hastanın boğulmasına sebep olabilirsiniz

Kırık durumunda yapılması gerekenler-yapılmaması gerekenler

Eğer hastada kırık varsa çok dikkatli olmak gerekiyor. Kırığın üzerinde yara varsa temiz bir bezle kapatılmalı. Kırıkları olan yaralılar taşınırken dikkat edilmeli mümkünse profesyonel ekip gelmeden müdahale edilmemeli. Yaralıyı düşünmeden aracı düzeltmeye çalışmak, kolundan bacağından çekiştirerek araçtan çıkarmaya çalışmak ya da bir yerden bir yere taşımak hastada daha ciddi hasarlara sebep olabilir.

Euro.Message madebycat