Lastik Değiştirmenin Püf Noktaları
Lastik değiştirmek pek çok araç kullanıcısına zor ve zaman alan bir iş olarak görünür. Ancak birkaç tekniğe dikkat ederek 2 dakikada lastiklerinizi değiştirmeniz mümkün. İşte o detaylar...
Gerekli olan malzemeler
Yedek lastik, kriko, bijon anahtarı, eğer var ise eldiven ve uyarı levhası her araçta bulundurulması gereken malzemeler arasında gelmektedir. Gece lastik değiştirmek durumunda kaldığınızda ise üçgen reflektör ve el fenerinin de bulunması faydalı olacaktır. Tüm malzemeleriniz hazırsa lastiklerinizi değiştirmeye başlayabiliriz. Adımlara dikkat…
Bijonların çıkarılması
Tüm aletleri çalışma alanınıza alın. İşe bijonları gevşeterek başlayacağız. Tekerlek bijonlarını aracınız yerdeyken gevşetmeniz ve kriko ile kaldırdıktan sonra çıkarmanız daha kolay olacaktır. Aracı kaldırdıktan sonra teker döneceği için bijonları çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Bijonları gevşetmek için öncelikle varsa jant kapağı ya da göbek kapağını sökmeniz gerekebilir. Jant kapağını bijon anahtarı ile zorlayarak veya kriko kolunun düz tarafı ile çıkarabilirsiniz. Jant kapağını çıkardıktan sonra bijon üzerine uygun şekilde bijon anahtarını yerleştirin ve saat yönünün tersine doğru çevirin. Bijonları bir ya da iki kez çevirerek gevşetmeniz yeterli olacaktır. Tamamen çıkarmayın.
Kriko kullanımı
Krikoyu alın ve aracınızın altına doğru şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Krikonun altındaki zemin düz ve sert olmalıdır. Bu detay araca zarar vermeme açısından önemlidir. Kriko sapını saat yönünde, lastikler yerden 3-4 cm yukarı kalkacak şekilde çevirin. Gevşettiğiniz bijonları tekrar çevirerek tamamen çıkarın. Bijonları çıkardıktan sonra lastik kolayca elinize gelecektir. Tekerleği kaldırdıktan sonra değiştirme işlemini sonlandırana kadar elinizi ya da ayağınızı aracın altına sokmamaya özen gösterin.
Lastiğin takılması
Yedek lastiği, dış tarafından tutarak lastik göbeğine oturtun. Bijonları doğru şekilde yerleştirin. Anahtar veya el ile birkaç kez çevirerek sabitleyin. Kriko kolunu ters yönde çevirerek tekerleğin yer ile temas etmesini sağlayın. Yere indirdikten sonra bijonları sıkma sıralaması önemlidir. Bijonlar çapraz şekilde sıkılmalıdır. Bir bijonu sıktıktan sonra çaprazındaki bijonu sıkarak devam etmelisiniz. Tüm bijonlar iyice sıkılana kadar çaprazlama işlemi devam etmelidir. Jant kapağının bir tarafını yerleştirdikten sonra diğer tarafını el gücünüzü kullanarak yerleştirin. Lastik değiştirme işlemi kolayca tamamlanmıştır. Değişim sonrası lastik basıncını kontrol etmeniz de faydalı olacaktır. Artık güvenle yolunuza devam edebilirsiniz...