Hayat Kurtaran Güvenli Sürüş Önerileri
Her araç kullanıcısının trafikteyken birtakım kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Bu noktadan yola çıkarak hem kendi can güvenliğiniz hem de diğer araç kullanıcıları ve yayaların can güvenliği için birkaç güvenli sürüş önerilerini bir araya getirdik.
Dikkatinizi yola odaklayın
Araç kullanırken nereden neyin çıkacağı belli olmaz. Yola her an bir yaya veya hayvan çıkabilir. Yüklü araçlardan eşya veya malzeme düşebilir, rüzgar etkisi ile aracınıza bir şey çarpabilir. Trafikte sürüş 360 derecelik bir görüş gerektirir. Yoldayken en büyük yardımcımız aynalarımız olacaktır. Bunun yanında teknolojinin hayatımıza girmesiyle kullanılmaya başlayan uyarı sistemleri de faydalı olacaktır. Özetle; araç kullanırken havanın durumu, etrafınızdaki araçları, insanları vb. detayları dikkate alarak yola odaklanmalısınız.
Takip mesafenizi koruyun
Zincirleme kazaların pek çoğu iki araç arasında korunması gereken takip mesafesine dikkat edilmediği için gerçekleşmektedir. Bu yüzden önünüzdeki araç ile takip mesafenizi korumaya özen göstermelisiniz. Takip mesafesini belirlerken hızınızın yarısını baz alabilirsiniz. Örneğin 90 km hızla gidiyorsanız önünüzdeki araçla mesafeniz 45 m olmalıdır. 90 km/saat hızla giden bir araç, ortalama saniyede 25 m yol alır. İki saniyede 50 m yol aldığına göre mesafenizi bu şekilde belirleyebilirsiniz.
Gece sürüşlerinde hızınızı %20 azaltın
Gece yapılan yolculuklar ekstra dikkat gerektirmektedir. Gece görüşü azaldığı için öncelikle hızını %20 düşürmelisiniz. Arkadaki aracının ışıklarının gözünüzü almasını engellemek için dikiz aynanızın karartmalı olmasına özen göstermelisiniz. Uzun yolculuklarda ise 3 saatte bir 15 dakika mola vermeniz faydalı olacaktır. Uykunuz gelirse mola süresini uzatabilir hatta araç içinde birkaç saat uyuyabilirsiniz.
Virajlı yollarda hızınızı aniden düşürmeyin
Virajlı yollarda olası bir kazaya karşı her zaman kontrollü bir şekilde hareket edilmelidir. Viraja girerken ön hazırlık yapılmalı ve hız kontrollü olarak düşürülmelidir. Bunun yanında iki el direksiyonda olmalı vites uygun seviyeye düşürülmelidir. Viraja hızlı girildiğinde aracın savrulmasını engellemek için yapılan en büyük hata frene basılmasıdır. Bu durum virajdan çıkmanıza ve savrulmanıza neden olacaktır. Bu yüzden viraja yavaşlayamadan girdiğiniz durumlarda asla frene basmamalı direksiyon hakimiyetini korumalı ve viraja içten girmeyi denemelisiniz.