Araçlarda Periyodik Olarak Yapılması Gerekenler - 10 NUMARA FIAT
Araçlarda Periyodik Olarak Yapılması Gerekenler

Araçlarda Periyodik Olarak Yapılması Gerekenler

Tüm motorlu taşıtlarda uzun süre verim alabilmek ve yolculukları güvenli şekilde yapabilmek için belli bakımların periyodik olarak yapılması gerekir. Bu bakımlar zaman ve kilometreye göre değişkenlik gösterir. Dergimizin bu sayısında araç bakımları ile ilgili tüm detayları bir araya getirdik.

Lastik basıncının kontrolü

Lastik basınç kontrolleri güvenli bir sürüş için olmazsa olmazlar arasında gelmektedir. Lastikler, üzerindeki kuvvetin yüksek olmasından dolayı zamanla hava kaçırırlar. Yetersiz şişirme veya fazla şişirme ise lastiklerin erken aşınmasına neden olmaktadır. Bu yüzden lastik basınç kontrollerinin ayda bir yapılması gerekir. Hava basınç kontrollerinin yanında balans, ön düzen ayarı, lastik aşınması, hasar kontrolleri, supap kapakları ve diş derinlik ölçümü de yapılmalıdır.

Motor yağı değişimi

Araç çalışırken hareketli parçaların birbirine sürtünmesi ve hasar vermesini engellemede motor yağları benzersiz bir performans sunmaktadır. Hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünme ve aşınmanın önüne geçmektedir. Bunun yanında içeriğindeki katkılar motor parçalarının temizlenmesini sağlamaktadır. Bu kadar önemli bir işleve sahip olan motor yağı seviyesinin her 1000 kilometrede bir kontrol edilmesi gerekir. Periyodik olarak 1.3 dizel motorlar 10.000 km'de diğer motorlar ise 20.000 km ya da yılda bir kez değiştirilmelidir.

Yağ filtresinin değişimi

Motor yağını süzmeye yarayan yağ filtresi yağlama kanallarında akışı sağlar. Zamanında değiştirilmeyen filtre tıkanarak işlevini doğru şekilde yerine getiremez. Bu da motor parçalarının hasar görmesine neden olur. Yağ değişimi ile birlikte yağ filtresinin de değiştirilmesi önerilmektedir.

Fren sistemi kontrolü

Güvenli yolculuklar için fren sistemi kontrolleri büyük önem taşımaktadır. Aracınızla yapacağınız yolculuğun emniyetli olabilmesi adına fren sisteminin kontrolü oldukça önemlidir. Aracın ön ve arka fren balataları, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliği gibi aksamlarının düzenli kontrolü güvenli bir sürüş elde etmenizi sağlayacaktır.

Bujilerin kontrolü

Yoğunlaşmış hava-yakıt karışımının ateşlenmesinde rol oynayan bujilerin, zamanında kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekmektedir. Bujilerin tırnak aralığı doğru yapılmadığında ateşleme iyi yapılamaz, motorun gücü azalır ve yakıtın çoğu yanmadan egzozdan atılır. Bu da fazla yakıt tüketimine neden olur. Bu yüzden benzinli motorlarda bujilerin her 20.000 km'de bir değişmesi gerekmektedir.

Akü kontrolü

Marş motoruna akım göndererek aracın harekete geçmesini sağlayan akünün; akü bağlantı kabloları ve elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Bunun yanında kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.

Süspansiyon kontrolü

Aracın yol tutuş performansında önemli bir rol oynayan süspansiyonlar, lastik ile yol arasındaki sürtünmeyi engelleyerek sarsıntı ve salınımları en aza indirip sürüşleri konforlu ve güvenli hale getirmektedir. Bu yüzden süspansiyonlar gerekli durumlarda kontrol ettirilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Euro.Message madebycat