Motorda Hararete Neden Olan Faktörler Ve Çözümleri
Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur. Eskiden olduğu gibi kaputtan korkutucu dumanlar çıkararak belirti vermese de yolculukların kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Peki motor neden hararet yapar? Gelin detaylara birlikte bakalım...
Hararet nasıl anlaşılır?
Günümüz araçlarında hararet göstergesi yer almaktadır. Bu göstergedeki ibrenin 90'ı geçmiyor olması gerekmektedir. 90'ı geçmesi motorun normalden daha fazla ısındığı anlamına gelmektedir.
Hararete neden olan faktörler
Motorda hararet, genellikle 5 nedenden meydana gelmektedir. Bunlar;
- Soğutma sıvısının azalması ve fan arızası: Hava veya sıvı olmak üzere motorlarda 2 tür soğutma sistemi bulunmaktadır. Sıvı soğutmalı motorlarda, soğutma sıvının azalması soğutma işleminin etkili şekilde gerçekleşmemesine ve hararete neden olmaktadır. Hava soğutmalı sistemde ise fanın etkin şekilde çalışmaması ile meydana gelmektedir.
- Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
- Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
- Devirdaim pompasında kaçak: Soğutma sistemi içinde yer alan devirdaim pompası, motor sıcaklık seviyesini belirli sıcaklıkta tutmak için radyatördeki suyu basınçla silindire vererek su dolaşımına katkıda bulunur. Araç hızlandıkça hararet iniyor, yavaşladıkça artıyorsa devirdaim pompasında kaçaktan şüphelenilir.
- Hatalı vites değişimi ve aracın zorlanması: Motorun hararet yapması araç aksamının dışında kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilmektedir. Aracın kapasitesinden fazla zorlanması ve hatalı vites değişimi de motorun fazla ısınmasına ve hararet yapmasına neden olabilir.
Motor hararet yaptığında ne yapılmalı?
Aracınızın hararet göstergesi yandığında veya aracınızdan buhar geldiğini fark ettiğiniz anda derhal gölge bir yere aracınızı park edin. Motorun hararet yapıp yapmadığını anlamak için ilk iş olarak radyatör içindeki su seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Ancak bunu yapmak için öncelikle motorun tamamen soğuması beklenmelidir. Motor sıcakken radyatör kapağının açılması içindeki yüksek basınçla sıcak suyun sıçramasına ve yanıklara neden olabilir. Su eksilmişse tamamlanmalıdır. Hararetin nedeni suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa çözüm için yetkili bir servise gidilmeli ve hararete neden olan faktörler araştırılmalıdır.