Yakıt Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları
Son yıllarda araç alırken ilk sorulan soru "ne kadar yakar?" oluyor. Kullanıcılar uzun araştırmalar sonucunda en az yakıtla en çok yol yapan aracı satın alıyor. Ancak bu da çok yeterli değil. Alınan aracı bilinçli kullanmak da yakıt tasarrufu yapmak konusunda çok önemli bir unsur. Günlük kullanımda uygulanabilecek birkaç basit püf noktasıyla yakıtı daha tasarruflu kullanmak mümkün.1-Vites geçişini doğru yapın
Öncelikle vites geçisinde devirin yükseltilmesi çok önemli. Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve, aracınız hız kazanmaya başlar başlamaz vitesi yükseltin. 60kilometreye kadar 5'inci vitese mümkün olan en kısa sürede geçmek için olabildiğince süratli biçimde hızlanmayı tercih etmelisiniz.
2-Freni az kullanın
Sürüş tarzınızın yumuşak olması da yakıt tüketimini etkiliyor. Aracınız hareket ettikten sonra mümkün olan en kısa sürede sabit seyir hızına çıkmak ve o hızda kalmak önemli. Genelde tavsiye edilen hız 40 kilometre ve üzeri oluyor. Ayrıca sürücülere fren pedalıyla mümkün olduğu kadar az fren yapmalısınız.
3-Isınmayı beklemeyin
Yola çıkmadan önce motorun ısınmasını beklemek doğru bilinen bir yanlıştır. Kış mevsiminde bile motorun ısınmasını beklemeden hemen yola koyulun. Özellikle büyük şehirlerde trafikte oldukça uzun zaman geçirildiği düşünülürse, böyle zamanlarda motoru çalışır durumda beklemek yerine tamamen durdurmak da tasarruf yapmak için bir tedbir olacaktır.
4-Filtreleri temiz tutun
Hava filtresi tıkanan araçta yakıt sarfiyatı artar. Motor yağı niteliklerini kaybetmişse, aracın motor performansı düşer ve kısa süre sonra motorda problemlere yol açar. Otomobilinizin bakımını düzenli olarak yetkili servislerde yaptırmakta fayda var.
5-Önünüzdekiyle mesafeyi açın
Takip mesafemiz uzun olursa hem önünüzdeki aracın egzoz gazlarından en az şekilde etkilenmiş oluruz, hem de dur kalk işlemleri esnasında yumuşak frenlemeye imkan tanımış olursunuz.
6-Lastiklere dikkat edin
Araç lastiklerinin doğru basınçta şişirilmesi çok önemli. Yanlış basınç değerinde şişen lastikler hem yol kavrayışını düşürür hem de sarsıntıya neden olur. Aracınızın sol ön kapısında bulunan yönergeye uygun olarak araç lastiklerinizi şişirmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.
7-Aracınız depo değil!
Birçoğumuz aracımızı depo gibi kullanıyoruz. Araç arkasında mangal, tamirat çantası ve dolu su bidonları sık sık karşılaştığımız manzaralar. Bunlar araç ağırlığını artırır ve daha çok yakıt tüketimine yol açar.
8-Klimayı kullanın
Yaz aylarında klimasız araçlarda sıcaktan kavrulmamak için camlar sonuna kadar açılır. İçeriye giren hava aracı arkaya doğru iter ve yakıt tüketimini artırır. Klimalı araçlarda klimayı kullanmak camı açmaktan daha iyi olacaktır.