Depreme Karşı Alınabilecek Önlemler ve Deprem Çantası
Türkiye, Alp-Himalaya veya Akdeniz Çevresi Deprem Kuşağı olarak adlandırılan ve her yıl dünyada meydana gelen depremlerin yaklaşık % 20 – 25' inin oluştuğu bir bölgede yer alıyor. Son aylarda yaşanan depremler ve geçmişteki kötü deprem hatıraları ile depreme karşı alınabilecek önlemleri ve deprem çantası hazırlamanın püf noktalarını bir araya getirdik…
Bina kontrolü
Depreme karşı önlemde, öncelikle oturduğunuz binanın sağlamlığını kontrol ettirmeniz atılacak en önemli adım olacaktır. Bilindiği üzere deprem değil, dayanıksız yapılar ölümlere yol açmaktadır. Bu yüzden mevcut binaların depreme karşı dayanıklılığı araştırılmalı, dayanıklı değilse depreme karşı sağlamlaştırılmalıdır. Bu noktada olası bir duruma karşı binanın deprem sigortasının yaptırılması da faydalı olacaktır.
Acil durum senaryoları oluşturulmalı
Deprem anında ne yapılması gerektiği ile ilgili aile bireyleri bilinçlendirilmeli ve deprem sırasında ne yapılması gerektiği uygulamalı şekilde gösterilmelidir. Bunun için öncelikle evlerdeki eşyaların depreme göre yerleştirilmesi faydalı olacaktır. Devrilme riski taşıyan eşyalar duvara sabitlenmeli ve pencereden uzağa yerleştirilmelidir. Hayat üçgeni oluşturulabilecek alanlar belirlenmelidir. Masa, sandık, içi dolgun kanepeler, çamaşır ve bulaşık makinalarının yanları en güvenli yerler arasında gelmektedir.
Deprem çantası
Deprem ve acil durum çantasında aile bireylerin ihtiyaç duyacağı temel malzemeler bulundurulmalıdır. Bunlar;
Su
Bozulmayan gıdalar
Pilli radyo ve ekstra pil
El feneri
İlk yardım çantası
Yardım çağırmak için düdük
Önemli evraklar
Hijyen malzemeleri
Düzenli kullanılan ilaçlar
Çöp poşeti
Deprem çantası evde kolay ulaşılacak bir yerde konumlandırılmalı ve her aile bireyinin bu yeri bilmesi sağlanmalıdır. Acil durum sonrasında yardım alınması saatler hatta günler sürebilir. Bu yüzden çantada en az 72 saat hayatta kalmayı sağlayacak malzemeler bulundurulmalıdır.