Çocukların Okuldaki Başarısını Etkileyecek Altın Değerinde Öneriler
Okulların açılmasıyla beraber binlerce çocuk okul sıralarındaki yerini aldı. Yeni okul döneminde çocukların motivasyonunu artırmak ve derslerinde başarılı olmasını sağlamak için ailelere de en az öğretmenler kadar görev düşüyor. Uzmanların bu konuda anne babalara önerilerini bir araya getirdik.Çocuğunuzu iyi tanıyın
Uzmanlar ailelere çocuklarının yapısal, fiziksel ve zihinsel özelliklerini iyi tanımaları gerektiğini öğütlüyorlar. Çünkü yetenek ve ilgi alanlarını tanıyarak çocuklarınıza doğru yönlendirmeler yapabilir ve başarmalarına katkı sunabilirsiniz.
Çocuğunuza zaman ayırın
Anne babalar, evde kuracakları huzurlu ve mutlu bir ortamla çocuklarının okul başarısına yüzde yüz katkı sunarlar. Bunun yanı sıra çocuklarınıza mutlaka zaman ayırmalı ve onlarla kaliteli vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.
Çocuğunuzu kitap okumaya teşvik edin!
Ana dilini iyi kullanan, yani okuma alışkanlığı olan çocuklar, derslerinde daha başarılı oluyor. Bu konuda ailelerin katkısını yadsımamak gerekir. Unutmayın, çocuklar ailelerini kopyalarlar. Eğer siz her akşam televizyon izlemek yerine bazı akşamlar kitap okursanız çocuklarınızda da okuma alışkanlığı gelişir. Onunla beraber kitapçıları gezmeyi ve ona uyurken masal okumayı ihmal etmeyin.
Çocuklarınızın ödevlerini siz yapmayın!
Çocuklarınızın ödev yapma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak için yaptıklarını kontrol edebilir, sorularına yanıt verebilirsiniz. Ama uzmanlar, çocuğunuzun ödevini yapmamanız gerektiği konusuna özellikle dikkat çekiyorlar.
Onların duygusal ihtiyaçlarını giderin
Gerektiğinde "aferin" diyerek, onu yüreklendirerek, kucaklayarak, onu ciddiye alarak onu dinleyerek ihtiyacı olan sevgi ve güven duygusunu oluşturmanız, çocuğunuzun okul başarısına pozitif olarak yansıyacaktır.
Başarısızlıklarında çocuklarınıza hassas davranın
Bazı aileler, çocuklarının okuldaki başarısızlıklarında onlara çok yanlış davranarak bu durumun ciddi psikolojik sorunlara dek uzanmasına sebep olabiliyorlar. Örneğin "kırık not alırsan gözüme gözükme" gibi reddeden tavırlar, "bir türlü beceremedin, aptal mısın?" gibi aşağılama ve hakaretler, "Abin gibi olamıyorsun" şeklindeki başkalarıyla karşılaştırmalar, yanlış yaklaşımlardır.