Akü Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Akü nedir?
Aracın hareket etmesi için en önemli parça olan akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanma imkanı veren cihazdır. Aracımızın en önemli parçalarından olan akü, aracın hareket etmesi için marş motorunu çalıştıracak akımı sağlar. Aynı zamanda radyo, kalorifer, araç içi lambaları gibi aksamların çalışması için elektrik gereken yerlere akım göndererek çalışmasına olanak tanır. Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde alıcıların zarar görmesini engeller.
Akü Bakımında Neye Dikkat Edilir?
Akünün uzun süre işlevlerini verimli bir şekilde yerine getirmesi için bakımlarının periyodik olarak yapılması çok önemlidir. Akünün bakımını birkaç basit adımda kendiniz de yapabilirsiniz.
Kutup başları temizliği:Akünüzün kutup başları oksitlenirse akım geçirmez ve aracınızın elektrik aksamı çalışmaz. Oksitlenmenin önüne kutup başlarını sıcak su ya da gres yağı ile temizleyerek geçebilirsiniz.
Metallerden uzak tutun:Akünün metal ile temas etmesi durumunda kısa devre denilen durum ortaya çıkar. Bu nedenle akülerin hassas olan yapılarının korunması için metal cisimlerden uzak tutulması gerekmektedir.
Suyunu kontrol edin:Akünün içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak bilir. Akü suyu zamanla eksilir ve bu durumda akünün saf su ile tamamlanması gerekir. Bu işlemi yaparken güvenliğiniz yetkili servislerden yardım almanızı; eğer alamayacak durumsaysanız işlem sırasında mutlaka eldiven takmanızı öneririz.
Elektrolit seviyesi:Akünün elektrolit seviyesinin üzerinde yer alan minimum ve maksimum çizgileri arasında yer alması gerekmektedir. Yaz mevsiminde sıcağın ve buharlaşmanın etkisiyle bu seviye düşebiliyor. Bu durumu fark ettiğinizde akünüze saf su ekleyebilirsiniz.
Voltaj değeri kontrolü:Kapalı sistem bir akü kullanıyorsanız şarj seviyesini ölçmek için voltaj değerlerini kontrol etmelisiniz. Akünün voltaj değerinin 12.4 voltun altında olması aküyü şarj etmeniz gerektiğini gösteriyor.
Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler
Raf ömrü:Akülerin raf ömrü 12-18 ay arasında değişmektedir. Uzun süre depolanan akülerin 6 ayda bir şarj edilmesi gerekmektedir.
Şarj seviyesi:Aşırı ve yüksek şarj akülerin ömrünü hızlı bir şekilde tüketir.
Sıcaklık:Aşırı yüksek ve düşük ortam sıcaklığı akünün ömrünü azaltır. İdeal ortam sıcaklığı ise 20°C-25°C'dir.