Oto Alarm Sistemlerine Dair Merak Edilenler
Gözümüz gibi baktığımız ama ne yazık ki hırsızların en büyük hedefi olan araçlarımız için oto alarm sistemleri olmazsa olmaz. Peki alarm sistemleri nelerdir, nasıl çalışır, hangi durumlarda çalışmaz? İşte detaylar...
Alarm Sensörleri ve Çalışma Koşulları
● Kapı sensörleri: Aracınızın kapıları, ön kaputu ya da bagaj kapısı açıldığında tetiklenen sensörlerdir. Kapılar açıldığında kontrol ünitesine elektrik sinyali göndererek araç sahibini olası hırsızlık durumlarına karşı uyarır.
● Şok sensörleri: Aracınıza biri vurduğunda, ittiğinde ya da hareket ettirdiğinde devreye giren bu sensörler aracınızda hareket olduğunda eylemin yoğunluğuna göre siren ya da alarm olarak devreye girer.
● Pencere ve basınç sensörleri: Bu sensörler hırsızların sıklıkla kullandığı camı kırıp araca müdahale etmesi durumlarına karşı önlem olarak geliştirilmiştir. Aracınızın camı kırıldığında ya da kapısı açıldığında iç ortamındaki basınçta değişim meydana gelir. Sensörde kontrol paneline bağlı olan mikrofon hava basıncındaki değişimi ölçerek elektrik akımına dönüştürür ve kontrol ünitesine gönderir.
● Hareket ve eğilme sensörleri: Aracınızın çekici ile bir noktadan başka bir noktaya taşınması durumunda en işlevsel sensör görevini görür. Çevresel tarayıcı bu sistem, aracınızın etrafında olup bitenleri takip edebilir ve nesnelerin mesafesini tanımlayabilir.
Araba Alarm Kumandası Ne İşe Yarar?: Uzaktan kumandanın görevi alarm sistemini devreye sokup devreden çıkarmaktır. Kumanda sayesinde alarmlar uzaktan komutlar gönderilerek kontrol edilebilmektedir. Aracın kapısı kapatıldıktan sonra üzerindeki tuşlar aracılığıyla alarm sistemi aktif hale getirilir, kapı açılmadan önce de devre dışı bırakılır. Ayrıca uyarı alarmı çaldığında kapatmak da kumanda aracılığıyla yapılır. Alarm kumandasındaki araç ışıklarının kontrolü de sağlanır. Ek olarak aracınızı park ettiğinizde belli bir mesafede aracınızı bulmanıza yardımcı olur.
Araç Alarm Sistemlerinin Yanlış İkaz Vermesi
Alarm sistemleri ayarları düzgün yapılmadığı takdirde gök gürültüsü, arabanın içerisinde gezen bir böcek ya da yanında geçen başka bir aracının egzoz sesi dahi uyarı vermesine sebep olur. O yüzden montaj sırasında sensör ayarlarının doğru bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.
Alarm Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Alarm fiyatları özelliklerine ve sensörlerine göre kategorize edildiği için düşük fiyatlı bir ürün yerine daha yüksek fiyatlı ama daha kapsamlı bir ürüne sahip olmak araç güvenliğinizi en yüksek seviyeye taşır.
- Bir diğer önemli konu ise iyi bir marka seçmek. Doğru markayı seçmek için detaylı araştırma yapmalı, bunu yaparken kullanıcı deneyimlerinden de faydalanmalısınız.
- Sensör çeşitliliği de seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken hususlardan biri. Ayrıca aracınıza iç ve dış koruma sunan modellere ağırlık vermeniz faydanıza olacaktır.