Peynir Üreticiliği Hakkında Herşey
Peynir, başta kahvaltılar olmak üzere hamur işleri, tatlılar, yemekler ve daha pek çok lezzetin ana malzemeleri arasında geliyor. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan peynirin binbir çeşit türü bulunuyor. Peynirin kısa tarihi ve peynir üreticiliği hakkında değerli bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Peynirin kısa tarihçesi
Peynirin kimler tarafından ne zaman yapılmaya başlandığı ile ilgili kesin bilgiler yer almasa da pek çok tahmin bulunmaktadır. Yapım tarihi ile ilgili olarak koyunun evcilleştirildiği M.Ö. 8 bin yılında olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında ilk olarak Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa'da yaygınlaştığı konusunda ortak kanılar bulunmaktadır. Muhafazası zor olan sütün dayanıklılığını artırmak için yapılan uygulamalarla ortaya çıktığı düşünülen peynirin oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır.
Ülkemizdeki yeri
Edirne'den Kars'a kadar Türkiye, tam bir peynir cenneti olarak anılmaktadır. Türkiye'de kayıtlı olarak 193 peynir çeşidi bulunuyor. Bunun yanında peynir ihracatında önemli bir yeri sahip. Türkiye'nin 26.8 milyar dolarlık dünya pazarında sadece 162 milyon dolarlık peynir satış rakamı bulunuyor.
Üretim şekli
Ülkemizde peynir üreticiliği süt üreticiliği ile paralel bir çizgi sergiliyor. Konya, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kars ve Sivas Türkiye'nin en fazla süt üretimi sağlanan şehirleri arasında geliyor. Buna bağlı olarak ülkemizde üretilen peynir çeşitlerinin %95,2'si inek sütünden üretiliyor. Peynir üretimi ise iki şekilde yapılıyor. Bunlardan ilki büyük kapasiteli fabrika ve mandıralar; ikincisi ise mevsimlik çalışan işletmelerdir. Tüketimi en yaygın olan peynirler ise beyaz penir, tulum peyniri ve kaşar peyniridir.
Üretim için gerekli detaylar
Bir peynir işletmesi açmak için birtakım belgelere sahip olmakla beraber bu konuda bilgi sahibi de olmak gerekiyor. Temel gıda malzemeleri arasında gelen peynire, her zaman her yerde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada işletmenizi açacağınız yerde oldukça rahat ilerleyebilirsiniz. Ancak peynirin hammaddesi süte ulaşımın kolay olması için süt üretiminin fazla olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Yeri belirledikten sonra birtakım belgelere sahip olmanız gerekiyor. Arazi veya yapı ruhsatlarının alınması veya kiralanması, şirket kaydının oluşturulması, gerekli sözleşmelerin yapılması ve ürünler için lisans ve sertifikaların alınması gerekiyor. Alacağınız izinlerin başında Devlet Sağlık ve Epidemiyoloji Servisi (SES) izni geliyor. Tüm izin ve belgeleri alıp prosedürleri yerine getirdikten sonra peynir üretiminde hangi tür peynirler üreteceğinize karar vermeli ve buna göre ekipmanlara sahip olmalınız. Mini bir peynir üretimi için en az 100 litre hacme sahip, uzun pastörizasyon banyosuna, 75 litre hacimli parafine, 200 litre hacme sahip Paks banyosu ve iki soğutma ünitesine ihtiyacınız olacaktır.