Keyifli Bir İş Kolu: Organizasyon
Sosyal medya sayesinde görsel ve estetik algılarımız da gelişti. Artık kimse düğün, nişan, doğum günü gibi etkinlikleri kendileri organize etmiyor bunun yerine işin profesyonellerinden yardım alıyor. Bir tek bu tarz organizasyonlar değil büyük şirket toplantıları ve yemeklerini de artık organizasyon şirketlerinin elinden çıkıyor. Hal böyle olunca organizasyon işi son yıllarda en popüler iş kolları arasındaki yerini aldı. Maliyet olarak çok büyük bir bütçeye ihtiyaç duymadan bu işe girerek sonrasında büyüyerek kazancınızı artırmanız mümkün. Bu çok meşakkatli ancak bir o kadar da keyifli olan işe girmek için neler gerekli sizin için araştırdık.
Organizasyon şirketi kurmak için yapmanız gerekenler
Piyasayı analiz edin: Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de piyasa analizi çok önemlidir. en fazla talebi hangi organizasyonun gördüğünü iyice analiz ederek ona yoğunlaşın. Özellikle yaz aylarında artan düğün, nişan gibi organizasyonlara ek konser organizasyonları da almanız size büyük kar getirecektir.
Mekan seçimi: Ofisinizin sizin vitrininiz olacağını unutmayın. Bu yüzden iyi bir konumda ve zevkle döşenmiş bir ofis sizin karınıza olacaktır.
İyi bir ekip: Organizasyon işi ekip işidir. İyi bir ekibiniz olmadan büyük ya da küçük hiçbir organizasyonun altından kalkmanız mümkün değil. O yüzden doğru ekiple doğru bir şekilde bir araya gelmelisiniz.
Kurduktan sonrası maliyetli midir?
Bu durum yapacağınız organizasyonun boyutuna göre değişmektedir. Bir organizasyon şirketi kurarken ofis ve araç dışında personel, personelin kıyafetleri ve organizasyon ekipmanlarına ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu yüzden maddi olarak tam olarak hazır olmadan işe başlamayın.
Devlet destekler mi?
Birçok girişimciyi destekleyen KOSGEB, organizasyon şirketinizi kurmadan önce programlarına katılıp eğitiminizi tamamladığınız takdirde organizasyon şirketiniz için de gerekli desteği sağlamaktadır.
Bir organizatörde bulunması gereken özellikler nelerdir?
Bir organizasyon firması gelen müşteriyi dinleyerek onların tüm beklentilerini anlamalı ve onlara uygun organizasyon ile ilgili bir sunum yapabilmelidir. Müşteriniz sizin sunumuz dışında da taleplerde bulunabilir ya da her şey yolunda giderken organizasyonunuzda bir aksilik çıkabilir. Bu gibi durumları yöneterek müşterilerinizin memnuniyeti sağlamak için bir organizatör olarak sahip olmanız gereken başlıca özellikler ise
- Zamanı doğru kullanabilme,
- Kriz yönetebilme,
- Planlama yapabilme,
- Pazarlama yeteneği,
- Pratik zeka,
- Gelişmiş estetik algısı olarak sıralanabilir.