Çiftçilerin Gözdesi Solucan Gübresi
Sebze, meyve ve bitki yetiştiriciliğinde toprağın türü, besleyiciliği ve verimi en hassas konular arasında gelmektedir. Bu yüzden tarım sektöründe toprağın verimini artırmak için pek çok yönteme başvurulmaktadır. İlaç ve kimyasal takviyeler ile toprağın zenginleştirilmesi son yıllarda büyük tepkiler almaya başladı. Kanser gibi hastalıkların yaygınlaşmasıyla tarım uygulamalarında organik ve doğal yöntemler ise revaçta. Gübre kullanımı bu yöntemler arasında en popüler olanı. Solucan gübresi ise düşük maliyeti yüksek verimi ile tarım sektörüne adeta can veriyor. İşte merak edilen tüm detaylarSolucan gübresi nasıl üretilir?
Solucan gübresi başta ABD olmak üzere Avrupa ve dünyanın pek çok tarım ülkesinde her türlü sebze, meyve ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılan organik gübreler arasında yer alıyor. Kırmızı Kaliforniya Solucan'ı, solucan gübresi üretiminde en etkili sonuçları veren solucan türleri arasında geliyor. Çok hızlı üreyen bu solucanlar ortalama 25-100 mm arasında ve 0,40 – 1,5 gr ağırlığa olup kendi ağırlığının %50'si kadar gübre üretirler. Nemi seven bu minik canlılar ışığa karşı da duyarlıdır. Bu yüzden bulundukları ortamın 15 °C ile 25° C arasında olması gerekir. Büyük baş hayvan dışkısının ayrıştırılması ile elde edilen hayvan gübresi ile beslenirler. Bu gübreye çürümüş sebze, meyve atıkları, saman ve ot gibi katkılar da eklenebilir. Günlük kendi ağırlıklarının yarısı kadar besin tüketirler. 100.000 solucan ortalama olarak 50 kg ağırlığındadır ve günde ortalama 25 kg yem tüketirler.
Maliyeti nedir?
2000-2500 TL gibi bir bütçe ve 10.000 adet solucan ile üretime başlamak mümkün. Bunun için 1 tonluk su tankları üretim için ideal tercih olacaktır. 10.000 adet solucan ile üretime başladığınızda doğru şekilde bakarsanız 2,5 – 3 ay içinde bu sayıyı 2 katına çıkarabilirsiniz. 3 ay içinde de ortalama 300-400 kg solucan gübresi elde edebilirsiniz.
Neden faydalı?
Yediklerinin %90'ını dışkı olarak bırakan solucanların ürettikleri gübre; azot, potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Bu da meyve sebze ve süs bitkilerinde dayanıklılığı ve kaliteyi artırır. Meyve, sebzelerin doğal aromasını kazanmasına yardımcı olur, kök çevresindeki hastalıklara karşı direnci artırır. Toprağın PH dengesini ve biyolojik yapısını düzenler. Faydası saymakla bitmeyen solucan gübresi için uygun bir üretim alanına sahipseniz oldukça düşük bir sermeye ile işe başlayabilirsiniz. Bakım konusunda da zahmetsiz olan solucan gübresi üretiminde tek bir çalışan ile solucanların bakımını yapmak mümkün. Ürettiğiniz solucan gübresinin satışında ise seracılar, fidancılar, tarım firmaları hatta ilk etapta solucanları aldığınız firmalara dahi satabilirsiniz. Küçük bir araştırma ve doğru iletişim ile ürettiğiniz solucan gübresini satmakta zorlanmayacaksınız.