Personel Seçiminde Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
İşletmemizi kalkındıran gizli kahramanlar personeldir. Bu sebeple de işleri emanet ettiğimiz bu kişileri seçerken ince eleyip sık dokumamız gerekiyor.Peki personel seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? Hazırsanız başlayalım;
1-İlan verirken doğru kişiyi bulmak için nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle nasıl bir kişi aradığınızı, nasıl özelliklere sahip olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde belirtmeniz gerekiyor. İş tanımı da çok önemlidir. İş tanımı CV gönderen aday için de yol gösterici olacaktır.
2-Özgeçmiş nasıl değerlendirilmeli?
Ne istediğini bilen işverenler özgeçmiş değerlendirmesini çok rahat yapıyor. CV'leri ikiye ayırıp derecelendirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Çok beğendiğiniz bir CV'nin sadece size CV göndermiyor. Dolayısıyla bu süreçte başka bir yerde işe başlamış olabilir. O yüzden elinizde mutlaka bir alternatif de bulundurun. Olmazsa olmazlarınını belirleyin ve bu özellikler CV'sinde bulunmuyorsa o adayı eleyin. İş deneyimi ve sektör deneyimi de çok önemlidir. Son olarak adayın referanslarına da dikkat edin.
3-Adaylara uygulanabilecek testler?
Kişilerin kişilik özelliklerinin davranışlarına etkisini ölçmeye yarayan psikometrik diye adlandırılan bazı testler vardır. Ancak bu testler arasında seçim yaparken bu testlerin güvenilirlik ve geçerlilik analizinin yapılması gerekli. Türk kültürüne uyumlu, tutarlı, anlamlı ve içeriği ilişkili olan testi seçip adayınıza uygulayabilirsiniz.
4-Mülakat nasıl olmalı?
Mülakat, adayın özgeçmişinde yazanlarla kendi anlattıklarının tutarlı olup olmadığının saptanması yönünde ilerlemeli. O sebeple işverenin adayın CV'sini iyicee incelemiş olması gerekiyor. Adayı sınadığınız esnada sorduğunuz sorulara cevap verirken duraksıyorsa durup biraz düşünmeniz gerekiyor. Yine de bu durum net karar vermeniz konusunda yeterli değildir. Çünkü adayların bazıları mülakat esnasında fazla heyecanlanabilir. Bunun dışında adayın daha önce çalıştığı firmanın başarılarına ne kadar katkıda bulunduğunu ölçme şansınız varsa iyi değerlendirin.
5-Mülakatın süresi ne kadar olmalı?
Tavsiye edilen mülakat süresi 25- 45 dakika arasında değişmektedir. Mülakatın süresi kısa olduğunda sadece karşı tarafı dinlemiş olursunuz. Ancak uzun olursa sadece karşı taraf değil siz de şirketinizle ilgili bilgi verme imkanına sahip olursunuz. Bu yüzden ortalama bir sürede tutulması iki taraf için de faydalıdır. Aday mülakattan çıktıktan sonra kendinize 10 dakikalık bir zaman tanıyıp mülakatı her açıdan değerlendirin.
6-Maaş nasıl konuşulmalı?
İş görüşmelerinde en kritik konulardan biri de maaştır. İlk mülakatta CV teyit edildikten sonra ikinci mülakatta maaş ve varsa diğer yan haklar konuşulur. Adayın önceki maaşı çok önemli bir referans noktası olmamalıdır. Çünkü aday doğru söylemeyebilir ya da daha yüksek bir beklentiyle size başvurmuş olabilir. Bunun yerine alınacağı pozisyonun ücret aralığını belirtmek daha iyi olabilir.