Franchising Sistemine Dair Her Şey - 10 NUMARA FIAT
Franchising Sistemine Dair Her Şey

Franchising Sistemine Dair Her Şey

İş fikri bulamıyor ya da var olan fikrinizi hayata geçiremiyor, bu sebeple de ticari hayata adım atamıyor musunuz? Franchising sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Tüm dünyada kabul görmüş bir sistem olan Franchising, bir markanın isim hakkının kullanılmasıdır. Biraz açmamız gerekirse daha önce kurulmuş olan iş modelinin hazırlanan şartlar ve koşullar altında belirli bir bedel karşılığı ile bağımsız yatırımcılara marka adının, işletme sisteminin ve şirket modelinin verilmesidir. Gelin, bu sistemi daha detaylı inceleyelim.

1-Franchising sisteminin avantajları nelerdir?

✓Bu sistem ile yeni bir fikir bulmakla vakit kaybetmeden var olan bir fikre dahil olarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

✓Sıfırdan bir işletme kurmak risklidir ancak bu sistem ile risk almazsınız ve size direkt anahtar teslimi yapılır.

✓Bilinen bir markayla çalışıyor olmanızın bulunduğunuz bölgede size avantajları olacaktır. Sağlam bir imaj çizen marka ile çalışacaksanız işletmeniz kurulmadan müşterileriniz hazır olacaktır. Bunun yanı sıra ürün tedarik aşaması da belirlendiği için bunun için herhangi pazar araştırmasına da girmek durumunda kalmayacaksınız.

✓Girişimine güvendiğiniz, başarısını gördüğünüz bir kuruluşa ait hissetmek sizi ve çalışanlarınızı mutlu edecektir.

2-Franchise alarak iş kurmak maliyetli midir?

Aslında bu durum işin niteliğine, hangi sektörde olduğuna göre değişiyor. 5 bin dolardan bir milyona uzanan maliyetler söz konusu. Birçok ülkede kendini kanıtlamış sistemler çok büyük Franchising giriş bedelleri alırken, Türk kökenli işletmeler çok daha düşük maliyetlerle kurulabiliyor.

3-Herkes franchise alabilir mi?

Bu durum Franchising veren firmanın ortaya koyduğu şartlar dahilinde değişebilir. Bu tarz firmalar standartlarını çok net belirlendikleri için girişimci adayına çok fazla karar imkanı da sağlamıyorlar. Ekonomik şartlarınız uygun olsa bile firmanın koyduğu şartlara uygun değilseniz franchise vermeyebilir yahut uygun şartları oluşturmanızı talep edebilirler. Bunu örneklememiz gerekirse; işletmenin aynı lokasyonda başka bir şubeleri varsa lokasyonu değiştirmenizi talep edebilirler.

4-Franchise alınacak firmayı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Firmanın özgeçmişine bakmanız gerekiyor. Ne kadar süredir o sektörde yer aldığına, tüketilen ürünlerin kalitesine, müşterilerin gözündeki itibarına, bulunduğu bölgede nasıl bir örgütlenme tarzı olduğuna dikkat edilmeli. Bunun imkanınız varsa firmanın merkezini ziyaret edin, eğer bu bahsettiğimiz kurumsal havayı merkezlerine yansıtamamış bir firma ise ters giden bir şey vardır terslik vardır.

5- Bayi ile franchise arasındaki fark nedir?

Bayiler kendi namına iş yürüten, üreticiden tüketiciye malın ya da hizmetin aktarılmasını kendi adına yapan üçüncü ve bağımsız şahıslardır. Franchising sisteminde ise franchise veren firmaya bağlı olarak belirli standartlar çerçevesinde hizmet verilir. Yani franchise alan kişi bir yatırımcıdır. Bayiler kendi adına ticaret yaptığı için zaman zaman firmadan destek göremeyebilirler. Ancak franchise işletmeler, ana işletmeye aşırı bağımlı oldukları için pazarlama stratejilerini de kendileri belirleyemezler fakat pazarlama desteği görürler.

Euro.Message madebycat