İş Yeri Sahipleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı? - 10 NUMARA FIAT
İŞ YERİ SAHİPLERİ SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANMALI?

İş Yeri Sahipleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?

İş yeri sahipleri, sosyal medyayı doğru kullanarak çok az bir maliyetle işlerinin tanıtımını yapma ve daha çok müşteriye ulaşma fırsatını yakalıyor. Sosyal medyaya zaman ayırarak hangi platformda nasıl paylaşımlar yapmaları gerektiğini bilen ve kendilerine sosyal medya stratejisi oluşturan iş yeri sahipleri, harcadıkları zamanın ve emeğin karşılığını alıyorlar.

İşinizle ilgili etkili bir sosyal medya stratejisi oluşturmanız için bazı ipuçlarını sizler için derledik:

1- Öncelikle sosyal medya kullanma hedefinizi belirleyin.

Sosyal medyayı kullanarak nasıl bir kitleyi etkilemeyi hedefliyorsunuz? Bulunduğunuz sektörde en sık kullanılan sosyal medya kanalları hangileri? Bu ve benzeri sorulara yanıt vererek ilk adımı atabilirsiniz.

2- Sosyal medyayı pazarlama politikanızın bir parçası haline getirin.

Sosyal medyanın bir amaç değil, pazarlama hedeflerinize ulaşmakta bir araç olduğunu unutmayın.

3- Seçici olun.

İş yerinizin sosyal medya sayfalarını açarken seçici olun. Her sosyal medya platformunda yer almanız gerekmez. Önemli olan, sizin müşteri potansiyelinize ve sektörünüze uygun platformlarda yer almanızdır.

4- Etkin olarak kullanabileceğiniz kanallarda yer alın.

Zaman ve efor sarf edebileceğiniz, müşterilerinizin sorularına hızla yanıt verebileceğiniz sosyal medya kanallarında profil oluşturun. Ölçümleme için sosyal medya analiz araçlarından mutlaka yararlanın.

5- Sosyal medya yönetim paneli kullanın.

Şirketinizin tüm sosyal medya kanallarını tek bir ekrandan kolaylıkla yönetebileceğiniz, yayın zamanlarını ayarlayabileceğiniz Hootsuite gibi yönetim panelleri kullanarak kolayca organize olabilirsiniz.

6- Bu işi profesyonellere devredin.

Güvenebileceğiniz, takipçilerinizden gelen mesajları hızla yanıtlayacak bir sosyal medya uzmanına bu işi devrederek ciddiyetle yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Sosyal medya kanallarınızı yönetecek kişinin işletmenizi tanıması, düzgün bir Türkçe kullanması, hoşgörülü ve sabırlı olması gerekir.

7- Sosyal medya monitoring (izleme) yapın.

Sosyal medya monitoring, iş yeriniz ya da sektörünüz hakkında sosyal medyada konuşulanların takip, analiz, ölçümlenme ve raporlanmasıdır. Bu iş için Monitera, Somera, Sensekit gibi araçların yanı sıra ücretsiz hizmet veren Google Alerts, Social Mention gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Euro.Message madebycat