Organik: Gıda Sektörünün Yeni Gözdesi
İşimiz Rahat, Gücümüz FiatTarım üretiminde artık yükselen değer organik tarım. Peki, organik tarım neden bu kadar değerli ve önemli?
Sağlıklı ve doğal beslenmek hem herkesin arzusu hem de herkesin ihtiyacı. Bu nedenle geçtiğimiz yıllar içerisinde insanlar giderek doğal ve sağlıklı beslenmeye daha da önem vermekteler. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da organik gıda artık gıda sektöründe hatırı sayılır bir öneme sahip. Organik gıda pazarı ilk defa 1980'li yıllarda ihracat talebi olarak ortaya çıkmasından sonra zaman içerisinde yerel talebin de güçlenmesi ile beraber büyüyen bir pazar oldu. Peki, organik gıda üretiminin geleneksel tarıma göre avantajları neler?
Düşük Maliyetlerle Yüksek Getiri
Organik gıda üretiminin geleneksel tarımcılık yöntemlerine göre en büyük avantajı her şeyden önce yüksek maliyetler istememesine dayanıyor. Organik tarım geleneksel tarımdan farklı olarak ölçek ekonomisi istemiyor. Yani küçük ya da orta büyüklükteki bir arazide de organik tarım son derece rahat bir şekilde yapılabiliyor.
Marka Değeri Kendi İçinde
Geleneksel tarımdan farklı olarak organik gıda ürünleri kendi içerisinde bir marka değeri taşımakta. Aynı cins üretim yapılmasına rağmen geleneksel tarımla üretilmiş ürünlere nazaran organik gıda ürünleri her zaman için tüketici gözünde bir adım önde. Bu da organik tarımın daha yüksek karlılık getirmesini sağlıyor.
İhracatta Kolaylık
1991 yılından beri Türkiye'de organik tarım Avrupa Birliği Konsey Tüzüğü esasına dayanarak yapılmakta. Bu sayede Türkiye'de organik üretim yapan üreticilerin ürünleri uluslararası bir standarda da sahip oluyor. İhracat konusunda büyük kolaylık sağlanıyor.
Türkiye organik tarım açısından özel bir öneme de sahip. Dünya tarım alanlarının sadece %0,9'unda organik tarım yapılırken Türkiye'de organik tarım yapılan alanların toplam içerisindeki oranı %2,2. Yani organik tarım Türkiye'de dünya ortalamasının iki kat üstünde bir üretim hacmine sahip.
Doğu Anadolu Bölgesi En Uygun Alan
İlaç ve gübrenin en az kullanıldığı kimyasalların toprağa değmediği alanlar Türkiye'de en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde. Bu nedenle organik tarım için en uygun alanlarda Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.
Ayrıca 2005 yılından bu yana organik tarım destekleme kapsamına alındı. Bu sayede organik tarım yapan üreticilere de önemli kolaylıklar sağlanmış oluyor.Organik tarımın açtığı yeni kapılardan bir tanesi de organik tekstil. İnsan sağlığına zarar veren kanserojen maddelerden uzak bir şekilde hazırlanmış geri dönüşümü olan hazır giyim ürünleri organik tekstili tüketiciler açısından çok cazip kılıyor.
Organik tarımın sahip olduğu avantajları ise şu şekilde sıralamak mümkün:
- Kurumsal yapı varlığı
- Pazara arz süresinin uygun olması
- Zengin biyolojik çeşitlilik ve zengin kaynaklar
- Tarımsal ekosistemlerin sunduğu avantajlar
- Temiz toprak ve su kaynaklarının bolluğu
- Organik hayvancılık için uygun çayır ve meralar
- Geleneksel bilgi ve altyapının mevcut olması
- Organik tarımın üretici lehine çalışan döngüsü.
Tüm bunlarla birlikte incelendiğinde, organik tarımın gıda sektörünün parlayan yıldızı olduğunu söylemek mümkün.