{"data":{"blog":{"blogs":[{"id":"1","category":1,"image":"/images/2082_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Trafik Kazalarında Hayat Kurtaran İlkyardım Önerileri","text":"

Trafik kazalarında ilk yardım müdahaleleri hayat kurtarıcı niteliktedir. Ancak bilinçsiz müdahale bazı yaralıların hayatlarını kaybetmesine, bazı yaralıların da daha ciddi sakatlıklar yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle trafik kazalarında ilk yardım müdahalesi yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Ambulansın aranması ve bilgi aktarma

112 numaralı acil hasta bakımı servisi, kaza anında arayacağınız ilk numara olmalı. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu hastanın isim ve telefon numarasının verilmesidir. Olay yerinin adresini açıklayıcı bir şekilde verdikten sonra olay yerinin ve olayın tanımı yapılmalıdır. Hasta ve yaralıların sayısı ve durumlarının belirtilmesi de son derece önemlidir.

Kazazedeye yaklaşım

Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir yere alınmalı ve olay yeri diğer sürücülerin görebileceği şekilde işaretlenmelidir. Olayı izlemek için orada bulunan bir kalabalık mutlaka olacaktır. Kalabalık yaratan kişileri olay yerinden uzaklaştırdıktan sonra hastaya sakin bir şekilde müdahale edin. Yaralı kişi kendindeyse onu konuşarak sakinleştirin. Yaralının bilinci açıksa nabız ve solunumunu kontrol edin. Hastanın dilinin geriye kaçmaması için başını geriye doğru yatırın. Eğer konuya hakimseniz ve hastanın durumu elverişliyse kalbi duran yaralıya kalp masajı, solunumu duran yaralıya ise suni teneffüs uygulayın. Hastanın kanaması varsa sargı bezi ile kanamaya tampon yapılmalı ancak vücuduna batan cisimler varsa asla çıkarılmamalıdır. Tüm bu ilk yardım hamleleri yapıldıktan sonra sağlık ekibinin gelmesi beklenmelidir.

Bayılma durumunda yapılacaklar ve yapılmayacaklar

Bayılan kişiye yapılması gereken tek şey hastayı canlandırmak için beynine kan akışının sağlanmasıdır. Bunun için hastanın ayaklarını yükseltmemiz gerekir. Kafasının altını çok yüksek olmayan bir minderle destekledikten sonra Sırt üstü yatar pozisyondaki hastanın ayaklarının altına 30-40 santimetre yüksekliğinde bir cisim koyduğunuzda hastanın beynine kan gitmesini sağlamış olursunuz. Eğer hasta kendine gelmiyorsa Dikkat! Sık sık başvurduğumuz ama hastaya hiçbir faydası olmayan yöntemler alkol, soğan, sarımsak koklatmaktır. Hastanın bu keskin kokuların etkisiyle kendine geleceği düşüncesi tamamıyla yanlıştır. Bir diğer yapılan hata ise bayılan kişiye su içirmeye çalışmaktır. Bayılan hastanın nefes yolları kapandığı için hastanın boğulmasına sebep olabilirsiniz

Kırık durumunda yapılması gerekenler-yapılmaması gerekenler

Eğer hastada kırık varsa çok dikkatli olmak gerekiyor. Kırığın üzerinde yara varsa temiz bir bezle kapatılmalı. Kırıkları olan yaralılar taşınırken dikkat edilmeli mümkünse profesyonel ekip gelmeden müdahale edilmemeli. Yaralıyı düşünmeden aracı düzeltmeye çalışmak, kolundan bacağından çekiştirerek araçtan çıkarmaya çalışmak ya da bir yerden bir yere taşımak hastada daha ciddi hasarlara sebep olabilir.

"},{"id":"2","category":1,"image":"/images/1870_1_03_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kasko Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler","text":"

Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla alınabilecek en büyük önlemlerden biri kasko hizmeti almaktır. Çünkü siz ne kadar iyi ve dikkatli bir sürücü olsanız da trafikteki diğer sürücüler sizin kadar dikkatli olmayabilir. Ayrıca doğal afet ve çalınma gibi durumların önüne geçmek, siz çok isteseniz de maalesef çok mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda kaskonun önemi artar.

Kasko nedir? Ne işe yarar?

Kasko isteğe bağlı yapılan sigortalardan biridir. Kasko aracınızın, deprem, yangın, çalınma gibi risklere karşı aracınızı koruyan ve oluşabilecek hasarları tazmin eden bir sigorta türüdür.

Kasko bedeli hesaplanırken nelere bakılır?

Kasko bedeli, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından düzenli olarak güncellenilerek bildiriliyor. Her ay düzenli olarak yayınlanan listede araçlar yaşı, markası ve modeli gibi kriterlere göre sıralanır. 15 yaşından küçük araçlara uygulanabilen kasko bedelleri aracın geçmişi, araç sahibinin eğitim seviyesi, mesleği gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Kasko teminatları nelerdir? Kasko hangi durumları kapsar?

Kazalar: Kasko, trafik sigortasından farklı olarak sadece karşı taraftan kaynaklı kazalardan dolayı oluşabilecek hasarları değil sizden dolayı da meydana gelen kazalarsa hasarınızı kısmen ya da tamamen karşılar.

Yolda kalma: Kaza ya da aracınızda meydana gelecek bir arıza sonucunda yolda kalmanız durumunda çekici hizmeti hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle kasko belirli durumlar ve limitler dahilinde ücretsiz çekici hizmeti sunar.

Doğal afet: Dolu, yangın, sel, yıldırım düşmesi, deprem ve diğer doğal afetler sonucu ortaya çıkabilecek zararları da telafi eder.

Çalınma: Çoğu sigorta şirketi ek ücret karşılığında aracın çalınma teşebbüsü veya çalınması durumlarını teminat altına alır.

Sağlık sorunları: Kasko teminatları içerisine ekleyeceğiniz sağlık hizmetleri sayesinde başınıza gelebilecek kaza sonucunda ortaya çıkacak yaralanma, ölüm gibi can güvenliği ile ilgili durumlarda da destek alabilirsiniz.

Kasko ne zaman devre dışı kalır?

"},{"id":"3","category":1,"image":"/images/1818_1_015_1280x360_serviskampanya.png","date":"20.08.2023","header":"Otomobilinizle Seyir Halindeyken Lastiğiniz Patladığında Yapmanız Gerekenler","text":"

Aracımızın en önemli organı şüphesiz ki lastikleri. Aracımızı taşıyan en hayati parça olan lastikler düzenli olarak kontrol edilmediğinde risk faktörü yüksek kazalara hatta ölümlere yol açabilirler. Bu gibi kazalardan korunmak için bir araç sahibinin öncelikle yapması gereken şey bunun önlemini almak. Bunun için de aracımızın;

Yukarıdakilerin hepsini yaptık, her şey normal gözüküyor. Peki ya yolda seyir halindeyken karşımıza sivri bir cisim çıktıysa ve lastiğimiz patladıysa? Bu durumda aracımızı güvenli bir şekilde durdurup stepnemiz varsa lastiğimizi değiştirmeli ya da yardım çağrısında bulunmalıyız. Peki bunu yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?

"},{"id":"4","category":1,"image":"/images/1788_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Trafik Cezaları Hakkında Merak Edilen Bilgiler","text":"

Trafikte can ve mal güveliğinin sağlanması için pek çok yasal düzenleme yapılmış durumda. Hem araç sürücülerinin hem de yayaların güvenliği için yapılan yasal düzenlemelerden en önemlisi hız sınırı üzerinden yapılan düzenlemeler. Hız sınırındaki düzenlemeler yol özellikleri ve araç türüne göre yapılmakta. Karayolları Trafik Kanunu'nun 50. maddesinde motorlu araçların cins ve kullanım amaçlarına göre en fazla ve en az hız limitleri;

hızı geçmeyecek şekilde düzenlenmiş durumda. Hız sınırı ihlalinde hesaplama ise ihlalin derecesine göre yapılmakta. Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.

EDS kameralarının algılama mesafesi

Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir. EDS sisteminde kural ihlali yapan araçlar sensörler ile tespit edilmekte ve ceza uygulanmaktadır. 7x24 kesintisiz olarak DSLR (Dijital tek mercekli refleks) kamera teknolojisi ve Machine Vision teknolojisi ile video kaydı alınmakta ve görüntüler depolanmaktadır. Otomatik Ceza Faturası, özet cezalandırma raporları ve polis departmanlarının ihtiyaç duyduğu tüm raporlar ile her ihlal tipine ait fatura formatı düzenlenmektedir. Bu gelişmiş sistem ile ihlal yapan araçların plakası 50 m ile 1000 m arasında tespit edilmekte ilgili kanunda öngörülen ceza uygulanmaktadır.

Ceza puanları

Karayolları Trafik Kanunu'na göre bir yıl içinde 300 puan ceza alan araç kullanıcılarının ehliyeti iptal edilmektedir. Aşağıdaki listeden ceza puanlarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Diğer ceza uygulamaları

2018'de yapılan fiyat düzenlemesine göre belirlenen para cezalarını aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

"},{"id":"5","category":1,"image":"/images/1540_1_trafik-ust-sayfa-gorseli.jpg","date":"20.08.2023","header":"Trafik kazalarında yapılması gerekenler ve ilk yardım kuralları","text":"

Zorunlu Trafik Sigortası olası kazalara karşı en iyi güvenceler arasında gelmektedir. Kaza durumunda karşılıklı hakları güvenceye almaktadır. Kaza anında tutulan trafik kazası tespit tutanağını, sigorta yaptırmayan kullanıcılar dolduramaz. Trafik kazası tespit tutanağı tarafların anlaşmaları sonucu doldurulan bir belgedir. Olası bir kaza durumunda sakin olmalı ve aracı yerinden hareket ettirmemelisiniz. Aşağıdaki durumlarda kaza tespit tutanağı düzenlenmemektedir.

Yaralanma ile sonuçlanan kazalarda ilk yardım

Maddi hasar dışında yaralanma olan kazalarda ilk yardım hayati önem taşımaktadır. Pek çok kazada ilk yardım yapılamaması yüzünden ölümler meydana gelmektedir. Bunun yanında ne yazık ki yanlış uygulanan ilk yardım sonucu da istenmeyen durumlar meydana gelmektedir. Kaza durumunda öncelikle sakin olmalı ve hemen araçtan dışarı çıkmalısınız. Kendi güvenliğinizi sağladıktan sonra varsa araçtaki yaralı kişiyi araç dışında güvenli bir yere taşımalısınız.

Temel ilk yardım uygulamaları

Kazalar sonucunda genellikle ezikler, batıcı ve deliciler ile oluşan yaralar, kesik yaralar, kırılmalar vb. meydana gelmektedir. Dolayısı ile yaralıyı güvenli bir ortama taşırken tüm bu durumlara karşı dikkatli şekilde taşınmalıdır. Kaza sonrası güvenlik sağlandıktan sonra derhal 112 Acil aranmalıdır. Sağlık ekipleri gelene kadar aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

"},{"id":"6","category":1,"image":"/images/27_1_Tutanak-byk.jpg","date":"20.08.2023","header":"Tutanak Nasıl Tutulur?","text":"Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da trafikte küçük kazalar yaşanabilir. Bu noktada kazanın verdiği moral bozukluğu ve kafa karışıklığı içerisinde maddi hasarlı kaza tespit tutanağının tutulması güç bir işlem olabilir. Böylesi istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında tutanak tutumunda mutlaka dikkat edilmesi ve yapılması gereken işlemler vardır. Kaza sonrasında işinize yarayacak bu bilgilerle tutanak tutma konusunda kolaylık kazanacaksınız. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağını aşağıdaki noktalara dikkat ederek kolayca tutabilirsiniz:Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce mümkün mertebe farklı açılardan araçların fotoğrafı çekilmelidir. Bu sayede hasar tespiti kolaylaşacaktır.Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce mümkün mertebe farklı açılardan araçların fotoğrafı çekilmelidir. Bu sayede hasar tespiti kolaylaşacaktır.Tutanakların birer sureti de çekilen fotoğraflarla birlikte kaza yapan karşı tarafın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da kasko poliçesinden tazminat talebi olacaksa aracın kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine gönderilmelidir.Eğer kazaya ikiden fazla araç karışmışsa bu sefer birden fazla form kullanılabilir. Böylesi bir kazada her form ayrı ayrı tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boşluk kullanılmalıdır.Tutanak üzerinde 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılır. 3 numaralı alanda eğer varsa görgü tanıklarının da irtibat bilgileri girilir.4, 5 ve 6 numaralı alanlarda sürücüye, araca ve trafik poliçesine ait bilgiler yazılır.7 numaralı alanda ise araçların üzerinde ilk darbenin alındığı yer işaretlenmelidir. 8 numaralı bölümde ise kutucuklar doldurulur. 8 numaralı bölümü doldurmak zorunlu değildir ancak şirketlerin kısa sürede değerlendirme yapmasını sağlayacağı için önemlidir.9 numaralı bölümde ise çarpışma yeri ve anının taslağı çizilmelidir. Taslak çiziminde araçların gittiği yön işaretlenmeli ve kazanın meydana geldiği alanın adresi mümkünse girilmelidir.10 numaralı alanda ise sürücüler kazaya dair görüşlerini yazarlar. Eğer görüş kısmı yetersiz gelirse beyaz bir sayfa ile görüş kısmına ekleme yapılabilir.Tüm form doldurulduktan sonra 11 numaralı bölümün imzalanması zorunludur.Tutanakları Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şoförler ve Otomobilciler Odalarından alabileceğiniz gibi sigorta acentenizden ve Trafik Tescil Şube veya Bürolarından temin edebilirsiniz."},{"id":"7","category":2,"image":"/images/2070_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Hayat Kurtaran Güvenli Sürüş Önerileri","text":"Her araç kullanıcısının trafikteyken birtakım kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Bu noktadan yola çıkarak hem kendi can güvenliğiniz hem de diğer araç kullanıcıları ve yayaların can güvenliği için birkaç güvenli sürüş önerilerini bir araya getirdik.Dikkatinizi yola odaklayın Araç kullanırken nereden neyin çıkacağı belli olmaz. Yola her an bir yaya veya hayvan çıkabilir. Yüklü araçlardan eşya veya malzeme düşebilir, rüzgar etkisi ile aracınıza bir şey çarpabilir. Trafikte sürüş 360 derecelik bir görüş gerektirir. Yoldayken en büyük yardımcımız aynalarımız olacaktır. Bunun yanında teknolojinin hayatımıza girmesiyle kullanılmaya başlayan uyarı sistemleri de faydalı olacaktır. Özetle; araç kullanırken havanın durumu, etrafınızdaki araçları, insanları vb. detayları dikkate alarak yola odaklanmalısınız. Takip mesafenizi koruyun Zincirleme kazaların pek çoğu iki araç arasında korunması gereken takip mesafesine dikkat edilmediği için gerçekleşmektedir. Bu yüzden önünüzdeki araç ile takip mesafenizi korumaya özen göstermelisiniz. Takip mesafesini belirlerken hızınızın yarısını baz alabilirsiniz. Örneğin 90 km hızla gidiyorsanız önünüzdeki araçla mesafeniz 45 m olmalıdır. 90 km/saat hızla giden bir araç, ortalama saniyede 25 m yol alır. İki saniyede 50 m yol aldığına göre mesafenizi bu şekilde belirleyebilirsiniz. Gece sürüşlerinde hızınızı %20 azaltın Gece yapılan yolculuklar ekstra dikkat gerektirmektedir. Gece görüşü azaldığı için öncelikle hızını %20 düşürmelisiniz. Arkadaki aracının ışıklarının gözünüzü almasını engellemek için dikiz aynanızın karartmalı olmasına özen göstermelisiniz. Uzun yolculuklarda ise 3 saatte bir 15 dakika mola vermeniz faydalı olacaktır. Uykunuz gelirse mola süresini uzatabilir hatta araç içinde birkaç saat uyuyabilirsiniz. Virajlı yollarda hızınızı aniden düşürmeyin Virajlı yollarda olası bir kazaya karşı her zaman kontrollü bir şekilde hareket edilmelidir. Viraja girerken ön hazırlık yapılmalı ve hız kontrollü olarak düşürülmelidir. Bunun yanında iki el direksiyonda olmalı vites uygun seviyeye düşürülmelidir. Viraja hızlı girildiğinde aracın savrulmasını engellemek için yapılan en büyük hata frene basılmasıdır. Bu durum virajdan çıkmanıza ve savrulmanıza neden olacaktır. Bu yüzden viraja yavaşlayamadan girdiğiniz durumlarda asla frene basmamalı direksiyon hakimiyetini korumalı ve viraja içten girmeyi denemelisiniz."},{"id":"8","category":2,"image":"/images/1958_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Aracınızın Torpidosunda Olması Gereken 5 şey!","text":"

Araçlarda gerekli olan şeylerin saklandığı bölüm torpido gözüdür. Acil durumlarda ihtiyacımız olacak şeyleri depoladığımız bu alanda olmazsa olmazlar neler?

Önemli kişilerin telefon numaraları

Yolda başımıza her türlü durum gelebilir. Her duruma tedbirli olmak gerekmektedir. Geleneksel bir yöntem olsa da acil durumda aranacak kişilerin numaralarının yazılı olduğu bir defter torpido gözünde bulundurulması gereken ilk şeydir.

Şarj aleti

İletişimin günümüzde olmazsa olmaz haline geldiği bir gerçek. Hal böyle olunca da cep telefonları hayatımızın bir numaralı parçası haline geldi. Gelişen teknoloji sayesinde her işimizi kolaylıkla yapabildiğimiz akıllı telefonlar ne yazık ki şarj konusunda çok da akıllı değiller. Yolda şarj sıkıntısı yaşamamak için mutlaka yedek bir şarj aleti de torpido gözünde yer almalı.

El feneri

Akıllı telefonlar sayesinde artık el feneri kullanmaya çok gerek duymuyoruz ama yine de tedbiri elden bırakmayanlar ya da akıllı telefon kullanmayanlar için torpido gözünde bulunması gereken bir diğer ekipman el feneri. Özellikle gece yolculuklarını aydınlatan el feneri olmazsa olmaz.

Ruhsat

Aracınızın ve ruhsatınızın ayrılmaz bir ikili olduğunu unutmayın. Aracınızın ruhsatını evde ya da ofiste unutmak gibi sorunlar yaşamamak için onu saklayacağınız en doğru yer torpido gözüdür.

Kaza tespit tutanağı

Ne zaman neyin olacağının belli olmadığı trafikte torpidonuzda bulunması gereken bir diğer önemli eşya ise kaza tespit tutanağıdır. Bu sayede ufak bir kaza durumunda trafikte saatlerce beklemenize gerek kalmaz.

"},{"id":"9","category":2,"image":"/images/1890_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Adım Adım Araç Muayene","text":"

Fenni muayene olarak da adlandırılan araç muayenesi trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların trafiğe uygun olup olmadıklarını denetlemek amacıyla yapılır. Araç muayenesi ile yolcukların ve çevrenin güvenliği için araçların yetkinliği kontrol edilir. Bu muayeneler ile taşıtların kusurları giderilerek bunların sebep olacağı kazaların önüne geçilmektedir.

TUVTURK nedir?

Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili olan ve uluslararası standartlarda periyodik araç muayenesi hizmeti veren tek kuruluş olan TUVTURK trafik ve araç güvenliği konularına katkı sağlayan uzman bir kuruluştur. Türkiye'de araç muayeneleri TUVTURK şubelerinde yapılır.

Araç muayene süreci nasıl ilerler?

Aracınızın önce ruhsat bilgileri kontrol edilir. Plaka, şasi numarası motor numarası gibi bilgileri kontrol edilir. Daha sonra aracınız fren test cihazına alınır. Fren testi öncelikli olarak ön servis frenlerinin kontrolüyle başlar. Akabinde arka servis frenleri ve park frenlerinin kontrolü yapılır. Bu testlerden sonra aracınız bir kanala alınır. Kanal içerisinde arasında ön ve arka aksının rutin kontrolleri yapılır. Güvenliği etkileyecek kusurların tespiti sağlanır. Daha sonra aracın lastikleri ve lastik diş derinlikleri kontrol edilir. Alt kontroller tamamlandıktan sonra stop lambaları, sinyal ve park lambaları kontrol edilir. İç kontrollerde ise koltukların sabitliği, emniyet kemerlerinin çalışır durumda olup olmadığı ve son olarak da aynalar kontrol edilir. Araç muayene uzmanı aracı kanal sonuna alarak uzun ve kısa farların kontrolünü sağlar. Muayene tamamlandıktan sonra araç ile ilgili bir rapor oluşturulur. Aracınızla ilgili herhangi bir kusur tespiti yapıldıysa gerekli konularda sizi bilgilendirir.

Araç muayenesi öncesi neler yapmalıyız?

Kendi kendinize alacağınız basit önlemlerle aracınızın muayeneden kolaylıkla geçmesini sağlayabilirsiniz.

Muayene sonrası yapılması gerekenler?

Araç muayenesi tamamlandıktan sonra kusursuz olarak rapor alan aracın ön plakasına ve tescil belgesine hologram yapıştırılarak sonraki muayene tarihi yazılır. Muayene sonucunda hafif kusurlu bulunan araçlar da muayeneden geçmiş olurlar. Aracın muayenesi sonucunda tamire ihtiyaç duyulacak kadar kusuru olan araçlar ağır kusurlu olarak rapor alırlar ve kusurlarını giderdikleri takdirde bir ay içerisinde tekrar ücretsiz muayeneye girebilirler. Muayene tekrarından da kalan ya da bir ay içerisinde muayeneye gelmeyenler sonrasındaki muayeneler için ücret öderler. Muayene tekrarına gitmeden önce ilgili kusurların giderildiğinden emin olun.

"},{"id":"10","category":2,"image":"/images/1881_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Aile Arabası Alacaklara Tavsiyeler","text":"

Evlilik, çocuklar derken aracınıza sığamayacak hale mi geldiniz? Aileniz genişledikçe daha büyük bir araca mı ihtiyaç duyuyorsunuz? O halde aracınızı değiştirmeden yazımızı mutlaka okuyun.

Bütçenizi belirleyin

Geniş ailelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran otomotiv firmaları birçok alternatif sunuyor. Bu alternatifler içerisinde seçim yapmadan önce daha kolay karar verebilmek için öncelikle bütçenizi belirlemeniz sizin yararınıza olacaktır. Bütçenizi belirledikten sonra sizin ve ailenizin konforlu yolculuklarında yol arkadaşınız olacak otomobilinizi aramaya koyulabilirsiniz. Büyüyen ailenizin masrafları da büyüdüyse ve bütçeniz sıfır bir araç için yeterli değilse ikinci el araçlara yönelmeniz de mümkün. Bu gibi durumlarda araç seçerken aracın kilometresi ve kaza geçmişini araştırmayı ihmal etmeyin.

Aracınızın boyutuna iyi karar verin

Kalabalık ailelerin uzun yolculukları genellikle zorlu geçer. Ailedeki birey sayınız fazlaysa station wagon ve SUV tarzı araçlar sizin için ideal olacaktır. Bu tarz araçların hem araç için kullanım hem de bagaj alanları geniş olduğu için geniş aileler için oldukça uygun seçimdir.

Güvenlik özelliklerine dikkat

Otomobil seçerken belki de en dikkat edilmesi gereken konuların başında güvenlik geliyor. Seçeceğiniz araçta aile bireylerin güven ve konfor içinde yolculuk etmesi ve sizin de gönül rahatlığıyla aracınızı kullanabilmeniz için seçtiğiniz aracın araç çarpışma testleri, hava yastıkları testi, lastik testi ve çocuk güvenliği gibi testlerden geçmiş olduğundan emin olun.

Kolay temizlenebilirlik

Büyüyen bir aile demek aileye yeni katılan çocuklar demek. Yolculukta arka koltuklarda oturan çocuklar demek de siz farketmeden kirlenen koltuklar demek. Araç seçerken koltuklarının kolay temizlenebilir bir kumaştan ya da deri malzemeden üretilmiş olması araç içinin kolay temizlenmesi açısından önemlidir. Seçim yaparken bu ayrıntıları göz önünde bulundurmak araç kullanım sürecinde size büyük rahatlık sağlayacaktır.

"},{"id":"11","category":2,"image":"/images/1874_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Park Sensörü Kullanmanın Avantajları","text":"

Hem yeni araç kullananların hem de uzun süredir trafikte olanların tecrübe farketmeksizin en sık yaşadığı problemlerden biri park sorunudur. Bir anlık dikkatsizlik ya da göremediğimiz nesneler kazalara neden olabilir. Sürücüler park ederken bazen nesneleri görmekte zorlanabilirler. Böyle durumlarda park sensörleri sürücülerin işleri kolaylaşır. Park sensörü otomobil ile yakın çevresindeki nesneler arasındaki mesafeyi hesaplayarak sürücüye bildiren çok önemli bir donanımdır. Park sensörleri aracın çevresindeki nesnelere yakınlığını ses olarak kullanıcıya bildirir. Aracın nesneye yakınlığına göre ses artar ve en yakın olduğu anda ses artarak sabitlenir. Böylece sürücünün sorunsuz ve güvenli bir şekilde park etmesine yardımcı olur.

Riskleri ortadan kaldırın

Park sensörleri hem güvenlik hem de konfor açısından çok büyük önemi olan sistemlerdir. Park etme esnasında aracın etrafındaki göremediğimiz tüm nesneleri bizim için gören ve uyarı sinyalleri ile belirten bu sistem park esnasında aracınıza zarar gelmesinin önüne geçer. Bunun yanı sıra yakıt tüketimi ve zamandan da tasarruf etmenizi sağlar. Güvenli bir şekilde park etmenize yardımcı olan park sensörleri sayesinde başkalarına zarar verme riskiniz de minimuma iner.

Dikey cisimlere dikkat!

Park sensörü araçların arkasındaki cisimleri görse de algılayamadığı cisimler olabilir. Park sensörleri dik ve uzun cisimleri algılamakta güçlük çekebilirler. Bu yüzden her ne kadar park sensörü kullansanız da park edeceğiniz bölgenin park için uygunluğuna saptamada aynaları da kullanın.

Kameralı park sensörleri

Günümüzde yaygın olarak sesle uyaran sensörler kullanılsa da en gelişmiş olanları kameralı park sensörleridir. Hem sesli hem de görsel olarak uyaran bu sensörler sürücünün doğru yere park etmesi açısından çok faydalıdır.

Park sensörünü sonradan da taktırabilirsiniz

Yeni model araçların neredeyse hepsinde park sensörü bulunur. Ancak aracınız eski bir modelse sonradan park sensörü taktırmanız da mümkün. Hem uygun fiyatlı oluşu hem de montajının kolay olması sebebiyle aracınız için kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir teknolojidir. Ancak park sensörünü işin uzmanı kişilere taktırmak gerekmektedir çünkü çevresel etkenlerden dolayı park sensörünün içine su kaçma ve dolayısıyla bozulma ihtimali vardır. İşin uzmanıyla çalışmak park sensörünüzün uzun ve sağlıklı bir şekilde çalışmasında olumlu etkisi olacaktır.

Sensörlerinizi temiz tutun

Yaz kış fark etmeksizin her mevsim çalışan sensörlerinizin üzerinde kir birikmesi sensörünüzün cisimleri algılayamamasına neden olur. Bu sebeple sensörünüzün problem çıkarmaması için temiz tutulmasına özen gösterin.

"},{"id":"12","category":2,"image":"/images/1840_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Oto Alarm Sistemlerine Dair Merak Edilenler","text":"

Gözümüz gibi baktığımız ama ne yazık ki hırsızların en büyük hedefi olan araçlarımız için oto alarm sistemleri olmazsa olmaz. Peki alarm sistemleri nelerdir, nasıl çalışır, hangi durumlarda çalışmaz? İşte detaylar...

Alarm Sensörleri ve Çalışma Koşulları

● Kapı sensörleri: Aracınızın kapıları, ön kaputu ya da bagaj kapısı açıldığında tetiklenen sensörlerdir. Kapılar açıldığında kontrol ünitesine elektrik sinyali göndererek araç sahibini olası hırsızlık durumlarına karşı uyarır.

● Şok sensörleri: Aracınıza biri vurduğunda, ittiğinde ya da hareket ettirdiğinde devreye giren bu sensörler aracınızda hareket olduğunda eylemin yoğunluğuna göre siren ya da alarm olarak devreye girer.

● Pencere ve basınç sensörleri: Bu sensörler hırsızların sıklıkla kullandığı camı kırıp araca müdahale etmesi durumlarına karşı önlem olarak geliştirilmiştir. Aracınızın camı kırıldığında ya da kapısı açıldığında iç ortamındaki basınçta değişim meydana gelir. Sensörde kontrol paneline bağlı olan mikrofon hava basıncındaki değişimi ölçerek elektrik akımına dönüştürür ve kontrol ünitesine gönderir.

● Hareket ve eğilme sensörleri: Aracınızın çekici ile bir noktadan başka bir noktaya taşınması durumunda en işlevsel sensör görevini görür. Çevresel tarayıcı bu sistem, aracınızın etrafında olup bitenleri takip edebilir ve nesnelerin mesafesini tanımlayabilir.

Araba Alarm Kumandası Ne İşe Yarar?: Uzaktan kumandanın görevi alarm sistemini devreye sokup devreden çıkarmaktır. Kumanda sayesinde alarmlar uzaktan komutlar gönderilerek kontrol edilebilmektedir. Aracın kapısı kapatıldıktan sonra üzerindeki tuşlar aracılığıyla alarm sistemi aktif hale getirilir, kapı açılmadan önce de devre dışı bırakılır. Ayrıca uyarı alarmı çaldığında kapatmak da kumanda aracılığıyla yapılır. Alarm kumandasındaki araç ışıklarının kontrolü de sağlanır. Ek olarak aracınızı park ettiğinizde belli bir mesafede aracınızı bulmanıza yardımcı olur.

Araç Alarm Sistemlerinin Yanlış İkaz Vermesi

Alarm sistemleri ayarları düzgün yapılmadığı takdirde gök gürültüsü, arabanın içerisinde gezen bir böcek ya da yanında geçen başka bir aracının egzoz sesi dahi uyarı vermesine sebep olur. O yüzden montaj sırasında sensör ayarlarının doğru bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

Alarm Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

"},{"id":"13","category":2,"image":"/images/1621_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Uzun Yolda Yalnız Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?","text":"

Bazıları günde 8 saat araba kullanabilirken bazıları ise 4 saat kullandıktan sonra yorulabilir. Bu tamamen sizin fiziksel ve psikolojik kondisyonunuza göre değişir. Günde kaç saat araba kullanabileceğinizi, karanlıkta kaç saat gidebileceğinizi önceden belirleyin. Her iki saatte bir en az 15 dakika mola vererek açık havada yapacağınız küçük egzersizler, kan dolaşımınızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.

2- Yolculuk planı yapın

Yolculuğunuzu iyi planladığınızda gideceğiniz yere vaktinde ulaşabilirsiniz. Hem de yol sırasında bazı problemlerle karşılaşmamış olursunuz. Yola saat kaçta çıkacağınızı, hangi güzergahı izleyeceğinizi, nerelere yaklaşık saat kaç gibi uğrayacağınızı, dinleyeceğiniz müziği, hatta içeceğiniz su ve molalarda yiyeceğiniz atıştırmalıkları önceden planladığınızda, yol sırasında size sadece araba kullanmak kalır ve bu sayede dikkatinizi daha iyi toplayabilirsiniz. Trafiğin az olduğu, kendinizi dinlenmiş hissettiğiniz ve gün ışığından yararlanabileceğiniz sabah saatlerinde yola çıkabilirsiniz.

3- Yanınızda harita bulundurun

Hiç bilmediğiniz bir şehre ya da ülkeye araçla çıkacağınız yolculuklarda mutlaka yanınızda birkaç farklı harita bulundurun. Her ne kadar GPS sistemler, ve akıllı telefonlarda gelişmiş navigasyon cihazları olsa da, tedbirli olmakta fayda var. İnternetiniz kesilebilir, navigasyon aletiniz bozulabilir. Böylesi durumlarda aracınızdaki harita sizin yardımınıza yetişecektir. Hatta haritada güzergahınızı önceden işaretleyerek işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

4- Konaklamalarınızı önceden ayarlayın

Uzun yola çıkmadan önce planlama yaparken konaklama yerlerinizi de belirlemeniz ve önceden rezervasyon yaptırmanız sizi oldukça rahatlatır. Bilmediğiniz bir yerde yol yorgunluğuyla konaklama yeri aramaktansa, rezervasyonunuz olan konaklama yerine giderek yol yorgunluğunu üzerinden atmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

5- Aracınızı uzun yola hazırlayın

Yola çıkmadan en az bir hafta önce aracınızı yetkili servise götürerek muayene edilmesini sağlayın. Bu sayede bir tamir gerektiğinde zaman kazanmış olursunuz. Lastiklerinizi, klima siteminizi, direksiyon ve süspansiyonları, motor yağını, radyonuzu mutlaka yola çıkmadan önce gözden geçirin. Yedek lastikleriniz, alet çantanız yanınızda olsun.

Keyifli yolculuklar dileriz.

"},{"id":"14","category":2,"image":"/images/1599_1_detay_1.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araba kullanırken alışkanlık haline getirdiğiniz kötü davranışlarınızı biliyor musunuz?","text":"

Maalesef sürücüler arasındaki en yaygın kötü alışkanlıkların başında trafikte iken cep telefonu kullanmak geliyor. Unutmayın, araba kullanırken telefonla konuşmak dikkat dağıtıcı bir davranıştır. Dikkatsiz araba kullanmak ise tehlikelidir!

2- Hızlı araba kullanmak

Sürücülerin her zaman olmasa da zaman zaman hızlı araba kullanmaktan hoşlandıkları ne yazık ki bir gerçek; fakat kazaların çoğunun hızlı araba kullanmaktan kaynaklandığını unutmamak gerekiyor.

3- Takip mesafesini korumamak

Öndeki arabanın tam arkasından gitmek, öndeki sürücünün panik yapmasına neden olur. Üstelik böyle bir pozisyondayken fren yapmakta zorlanabilir ve kazalara davetiye çıkarabilirsiniz.

4- Zig zag yaparak sık sık şerit değiştirmek

Özellikle aceleniz varsa başka arabaları sıkıştırmak pahasına da olsa şerit değiştirme alışkanlığınız olabilir. Eğer yolunu kestiğiniz aracın şoförü dikkatsizse şerit değiştirirken aracınıza arkadan çarpabilir ya da siz iki araç arasında sıkışma tehlikesi yaşayabilirsiniz.

5- Sinyal vermeden dönmek

Sinyal vermeden şerit değiştirmek ya da dönüş yapmak bir sürücünün en kötü alışkanlıkları arasında yer alıyor. Çünkü arkadan gelen kişi sizin ne yapacağınızı bilemez ve bu durum da kazalara davetiye çıkarır.

"},{"id":"15","category":2,"image":"/images/1570_1_1280x360_surucu.jpg","date":"20.08.2023","header":"Hangi tip sürücü olduğunuzu biliyor musunuz?","text":"

Bu tip sürücüler, kendilerinden son derece emindir. Dolayısıyla trafikteyken diğer sürücülerin hatalarına odaklanırlar. Eğer başka sürücülerin hatalarını fark ederlerse, hemen onları bir şekilde uyarırlar.

2- Her şeyi bilen sürücüler

Bu grupta yer alanlar biraz gergindir. Trafikte kendilerinden başka herkesin yanlış yaptığını düşünerek sinirlenirler. Hatta kendilerini tutamayıp camdan diğer sürücülere bağırmaktan çekinmezler.

3- Yarışmayı seven sürücüler

Bu tip sürücüler rekabetten hoşlanır. Sanki o anda trafikte olan bütün arabaların en önünde onların gitmesi gerekiyor gibi düşünürler. Kendilerini geçen sürücüye sinirlenirler ve ani manevralar yaparak onları geçmeye çalışırlar.

4- Ceza veren sürücüler

Bu tip sürücüler, trafikte başka sürücülerin hatalarını gördüklerinde hemen cezalandırmak isterler. Hatta çoğunlukla arabadan inip, hata yapan sürücüyle kavga etmekten de çekinmezler.

5- Filozof sürücüler

O kadar hoşgörülüdürler ki, hata yapan diğer sürücüleri hemen affederler ve sakin bir dille açıklama yaparlar. Araba sürerken asla duygularına yenik düşmezler, hep mantıklıdırlar.

6- Kaçılacak sürücüler

Bu tip sürücülerden kaçmak gerekir. Çünkü trafikteki diğer sürücüleri yanlış davranışlarıyla adeta tehdit ederler.

7- Kaçan sürücüler

Çoğunlukla müzik dinleyerek kendilerini trafikten izole ederler. Olabildiğince diğer sürücülerle iletişim kurmamayı tercih ederler. Muhtemelen trafikte en az sinirlenenler de bu grupta yer alan sürücülerdir.

"},{"id":"16","category":2,"image":"/images/1513_1_Araclarda-olmasi-gerekenler_.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarda Mutlaka Olması Gerekenler Malzemeler","text":"

İlk yardım çantası:Tendirdiyot, yara bandı, sargı bezi, makas ve daha pek çok malzemeden oluşan bir ilk yardım çantası, yolculuklarınızda yaralanma ve diğer kaza durumlarında işinize yarayacaktır.

Yangın söndürme tüpü:Aracınızda oluşabilecek bir yangın durumuna karşı yangın tüpü hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden aracınızdaki yangın tüpünü, acil durumlarda ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız.

Çekme halatı:Aracınızın yolda kalması veya çamura batması gibi durumlarda başka bir aracın çekmesi için ihtiyacınız olacaktır.

Kriko ve bijon anahtarı: Lastik patlaması durumunda kriko ve bijon anahtarı hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır.

Takoz ve patinaj zinciri:Karlı ve buzlu havalarda çamura batma ve kayma durumuna karşı takoz ve patinaj zinciri büyük fayda sağlamaktadır.

Reflektör:Gece yolda kalmanız durumunda diğer araçların sizi görmesi için resflektör en büyük ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden aracınızda mutlaka bulundurmalısınız.

Bir adet stepne:Lastik patlamasına karşı aracınızda mutlaka bir yedek lastik bulundurmalısınız.

Seyyar Lamba ve yedek ampul:Özellikle uzun yolculuklarda işe yarayan seyyar lamba ve yedek ampül karanlıkta yolda kalınması durumunda faydalı olmaktadır.

Yedek malzeme takımları:Tornavida, pense, İngiliz anahtarı vb. malzemelerin bulundurulması küçük arızaları kolayca çözmenize yardımcı olacaktır.

"},{"id":"17","category":2,"image":"/images/1440_1_1280x360_karlionlem.jpg","date":"20.08.2023","header":"Karlı Havalarda Trafikte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar","text":"

Trafik kazalarının büyük bir bölümü önlem alınmadığı ve araç bakımı yapılmadığı için kaynaklanıyor. Özellikle soğuk havalarda motor, fren sistemi, aydınlatma, akü, silecek sistemi ve daha pek çok noktada problemler ortaya çıkabiliyor. Bu problemlerin tam da trafikteyken önünüze gelmemesi için trafiğe çıkmadan önce aracınızı kontrol etmelisiniz.

Güvenli yol araştırması

Trafiğe çıkmadan önce Kara Yolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı ALO 159 hattı, KGM web sitesi www.kgm.gov.tr ya da yol güzergahını gösteren uygulaması ile sizin için en güvenli yolu belirleyip öyle yola çıkmalısınız.

Hızınızı düşürüp takip mesafenizi artırın

Kar yağışlı ve özellikle tipili havalarda aracının önünü dahi görmek çok zor oluyor. Bu yüzden hızın düşürülmesi ve takip mesafesinin artırılması olası kazaların önüne geçecektir.

Şerit ihlali ve sollama yapılmamalı

Uzun kar yağışlı havalarda aracın önünü dahi görmek zor olurken şerit değiştirmek ve sollama yapmak neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak bazı kullanıcılar yağış, buzlanma ve diğer etkenlere aldırmadan dikkatsiz şekilde araçlarını sürmeye devam ediyorlar. Böyle havalarda daha dikkatli olmalı ve gereksiz şekilde sollama ve şerit ihlali yapmadan kaçılmalıdır.

Dikkat tamamen yola verilmeli

Yoğun kar yağışlı havalarda tüm dikkat yola verilmelidir. Siz her ne kadar dikkat etseniz de dikkat etmeyen sürücüler yüzünden olası bir problem yaşamanız söz konusu olabilir. Bu yüzden direksiyondayken telefona bakma, sigara içme ve dikkat dağıtacak diğer etkinliklerden kaçınılmalıdır.

"},{"id":"18","category":2,"image":"/images/28_1_uzun-yol.png","date":"20.08.2023","header":"Uzun Yola Çıkmadan Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler","text":"

Uzun yola çıkmak, önceden hazırlığı yapılması gereken güç bir iştir. İster akraba ziyareti olsun, ister iş için gidilecek olsun uzun yola çıkmadan önce gerek arabanın kendisini gerekse de araba içerisinde yapılacakları önceden iyice kontrol etmek gerekir. Peki, bu kontroller neleri kapsar ve neler yapılmalıdır? Uzun yol öncesinde mutlaka dikkat edilmesi gereken noktaları iki başlık altında inceleyebiliriz.

Birinci aşamada aracın kontrolünün yapılması gerekir. Bu aşamada araç içerisinde mutlaka gözden geçirilmesi gereken detaylar şunlardır:

Bu kontroller dikkatli bir şekilde yapıldıktan ve gerekli işlemler yapıldıktan sonra araç artık uzun yol için hazır demektir. Güven içerisinde seyahat etmek bu aşamadan sonra artık mümkündür. Bundan sonraki hazırlıklar tamamen sürüş keyfini üst seviyelere taşımak içindir. Bu hazırlıklardan bazıları şöyle sıralanabilir.

Bu önlemler alınırsa gayet konforlu ve rahat bir seyahat yol ne kadar uzun olursa olsun mümkündür. Unutmayın! Yol boyunca güvenliği ön planda tutup sürüş keyfini ardından getirmek uzun yolu kolaylaştıran bir numaralı formüldür.

"},{"id":"19","category":2,"image":"/images/26_1_sis-byk.jpg","date":"20.08.2023","header":"Sisli Havada Sürüş Teknikleri","text":"

Özellikle sonbahar ve kış aylarının gelmesi ile beraber sürücüler için araç kullanımını zorlaştıran hava koşullarının başında sis gelmektedir. Sisli havalarda görüş alanının daralması trafik içerisinde ya da uzun yolda araç kullanımını ciddi anlamda zorlandırır. Bu nedenle sisli havada araç kullanmadan önce belli bir takım önlemlerin alında ve sürüş tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Sisli havada araç kullanmanın püf noktaları hem araç içerisinde sürüş keyfini sürdürmeyi hem de daha güvenli şekilde seyahat etmenin rahatlığını sağlamaktadır. Sisli havada yola çıkıldığında dikkat edilmesi gereken temel püf noktaları ise şu şekildedir:

Sisli Havada Zemine Dikkat

Sis sadece görüş mesafesini azaltmakla kalmaz aynı zamanda kaygan zemine de neden olur. Bu nedenle sürücülerin fren mesafesinin uzayacağını bilerek araba kullanması çok önemlidir.

Görüşe Göre Sürüş

Sisli havalarda görüş mesafesine uygun bir hızla seyahat etmek gerekmektedir. Yol üzerinde izin verilen hız limiti değil sürücünün kendi görüş alanının müsaade ettiği mesafe bir sınır olmalıdır

Sisli havalarda takip mesafesi normalin mutlaka 2-3 katına çıkartılmalıdır.

Araca Göre Değil Yola Göre

Sürüş esnasında önünüzde yer alan araç değil yol çizgileri ve yol işaretleri referans alınmalıdır. Sisli havada diğer sürücülerin reflekslerine güvenilmemelidir.

Dikkat Her İşin Başı

Sisli havalarda mümkünse hiç şerit değiştirilmemeli, ancak seyir halinde şerit değiştirilecekse de çok dikkatli olunmalıdır. Bu noktada görüş alanının azalması nedeniyle araba camları açık bir şekilde seyahat etmek en makulüdür. Bu sayede etraftaki araçların kendisi görülmese bile sesinden aracı fark etmek mümkün olur.

Sis farları mutlaka kullanılmalıdır.

Dörtlü ikaz lambalarını hareket halinde yakmamak gerekir.

Uzun farları yakmak ise mantıklı bir çözüm gibi görünse de aslında çok yanlış bir uygulamadır. Uzun farlar görüş alanında bir duvar etkisi yaratır ve daha az görünürlüğe neden olur.

Sisin her şeyden önce sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen bir hava koşulu olduğuna dikkat edilmeli, ancak sisin kendi başına bir kaza nedeni olarak kabul edilemeyeceği de unutulmamalı. Doğru önlemler alınırsa siste araç kullanmak son derece rahattır.

"},{"id":"20","category":2,"image":"/images/1389_1_kis_aylarinda_guvenli_surus_teknikleri.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kış Aylarında Güvenli Sürüş Teknikleri","text":"

Kış aylarında trafiğe çıkarken ekstra dikkatli davranmak gerekiyor. Ülkemizdeki kaza haberlerine bakıldığı zaman en yüksek verilere kış aylarında rastlanıyor. Zorlu hava şartları, görüş mesafesinin bozulması, gerekli önlemlerin alınmaması ve sürüş tekniklerindeki hatalarla kazalar kaçınılmaz hale geliyor. Bu noktada kışa hazırlık yapıp, gerekli önlemlerinizi aldıktan sonra kış aylarında güvenli sürüş tekniklerine dikkat ederek olası kazalara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvenceye alabilirsiniz. Kışa özel güvenli sürüş tekniklerini şöyle sıralayabiliriz:

Vites değiştirme

Özellikle kış aylarında vites değiştirirken daha dikkatli davranılmalıdır. Vites değişimi doğru şekilde ayarlanmalıdır ki motor yeni vitesle başa çıkabilmelidir.

Farkında olun

Trafikteyken algılarınızın açık olmasına ve dikkatinizin dağılmamasına özen gösterin. Sürüş hızınızı mevcut duruma göre ayarlayın ve önünüzdeki araçla takip mesafenizin dışına çıkmamaya özen gösterin.

Fren kullanımı

Kış aylarında en dikkat edilmesi gereken sürüş hataları arasında fren kullanımı gelmektedir. Ani durumlarda refleks gereği frene basarız. Ancak buzlu ve kaygan zeminlerde frene basmak daha büyük tehlike oluşmasına sebep olacaktır. Olası durumlara karşı kademeli olarak fren kullanmaya çalışın.

Yokuş çıkarken

Kış aylarında yokuş yukarı çıkmak tam bir eziyete dönüşmektedir. Bu yüzden yokuş yukarı çıkarken normalde kullanılan vitesin üstünde bir vites kullanılmalıdır.

Virajlar

Sürüşlerdeki en tehlikeli noktalar arasında virajlar gelmektedir. Bu yüzden viraj alırken düz şekilde yavaşlayınız. Lastiğin kaymasını ve kontrolün kaybolmasını engellemek için viraj alırken direksiyon sabit tutulmalı ve seri hareket edilmelidir. Bunun yanında sabit hızda araç kullanılmalıdır.

Tekerlek kontrolü

Ön tekerleklerde direksiyon hakimiyetini kaybederseniz, yol tutuşunu ve kontrolü tekrar kazanmak için ayağınızı gazdan çekerek hızı azaltmaya çalışın. Bunun yanında tekerlekleri kitlemeden hafifçe fren pedalına basabilirsiniz.

Arka tekerleklerde kontrol kaybedildiğinde ise hiçbir şekilde fren yapmayın çünkü fren arka tekerlerdeki dengesizliği artıracaktır.

"},{"id":"21","category":2,"image":"/images/1390_1_kis_lastigi_zamani_geldi.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kış Lastiği Zamanı Geldi","text":"

Havalar iyice soğudu, etraf bembeyaz bir örtüyle kaplandı ve kış her yere hakim oldu. Manzara muhteşem, çocuklar mutlu, beyazın etkisiyle insanın içi huzur dolu. Ancak kışın bir de diğer yüzü var. Kayan yollar, çıkılamayan yokuşlar, yolda kalınan durumlar. Tüm bunlara karşı artık kış lastiği takmanın zamanı geldi de geçti bile. Ancak kış lastiği takarken bazı noktalara dikkat etmekte fayda var...

"},{"id":"22","category":2,"image":"/images/1391_1_aracinizi_kisa_hazirlayin.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kış Aylarında Sürüş Öncesi Yapılması Gereken Kontroller","text":"

Kışın keyfini çıkarmak, yollarda problemsiz sürüşlere sahip olmak için araçlarda birtakım bakımların yapılmış olması gerekmektedir. Alınan önlemler ve yapılan bakımlarla yağan karın ve yolculukların keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

V kayışı: Yaz aylarında sıcağın etkisiyle genişleyen V kayışı, özelliğini kaybeder. Bu yüzden V kayışı gererek kullanılmalıdır. Gevşek V kayışı şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır ve aracın doğru çalışmasını engeller.

Antifiriz ölçümü: Kış gelmeden radyatördeki suyun donmasını engelleyen antifiriz kontrol edilmelidir.

Silecekler: Yağışlı havalarda hayat kurtarıcı özelliği sahip olan sileceklerin kontrolü yine kış gelmeden, yağışlar başlamadan önce yapılmalıdır. Sıcak havalarda esneme ihtimaline karşı silecekler kontrol edilmelidir.

Aydınlatma sistemi: Özellikle kış aylarında görüşün açık olması için aydınlatma sistemleri her sürüş öncesi gözden geçirilmelidir.

Motor performansı: Motor rölantisinde bir sorun olup olmadığı kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Normal havalarda iyi çalışan bir motor soğuk havalarda problem yaratabilir, bu yüzden kontrolü sağlanmalıdır.

Fren sistemi: Kış aylarında en sık yaşanan problemler arasında gelen frenleme sisteminde, fren ve debriyaj balataları her sürüş öncesi test edilmelidir.

Ateşleme sistemi: Soğuk ve yağışlı havalarda ateşleme sisteminde problem yaşamamak için önceden bakım ve ayarları yapılmalıdır. Soğuk havalarda ekstra çaba harcayan ateşleme sisteminden verim almak için bakımına özen gösterilmelidir.

Hava Filtresi: Kış öncesinde hava filtresi kontrol edilmeli, bakımı yapılmalı ve gerekirse değiştirilmelidir. Hava filtresi motora giden havayı süzdüğü için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden hava filtresi temizliğinde sprey kullanabilirsiniz. Filtreyi, temizleme spreyi ile spreyledikten sonra 15 dakika bekleyin ve soğuk su ile durulayın. Yıkama ve durulama işleminden sonra filtreyi doğal yollardan kurutmaya özen gösterin ve saç kurutma makinası vb. kullanmayın. Filtre kuruduktan sonra hava filtresi yağı ile her tarafını iyice yağlayın.

"},{"id":"23","category":3,"image":"/images/2069_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlardan Kötü Kokuları Çıkarmanın Yolları","text":"

Araçlardaki kötü kokular pek çok kullanıcının en şikayet ettiği konular arasında geliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde araçlara sinen kötü kokular yolculukları çekilmez hale getiriyor. Sizler için araçlarda kötü kokuya sebep olan durumları ve çözümlerini bir araya getirdik.

Kokunun kaynağını bulun

Sigara, rutubet, küf, süt ve et kokusu araçlarda kokuya sebep olan en yaygın etkenler arasında yer alıyor. Temizlik sonrası bu kokuların geçtiği düşünülse de belli bir süre sonra tekrar gün yüzüne çıktığı görülüyor. Özellikle döşeme ve tavana sinen kokular çıkarması en zor bölgeler arasında geliyor. Kokuları çıkarmada öncelikle kokunun kaynağını bulmak ve buna göre önlem almak faydalı olacaktır. Unutmayın kokuların kaynağı bakterilerdir ve bakteriler sıcakta ürer. Bu yüzden aracınızı mümkün olduğunca havalandırın ve güneşten korumaya özen gösterin. Kokunun kaynağına göre profesyonel yardım alın.

Paspas kullanımına dikkat

Islak veya nemli paspaslar araçlardaki kötü kokuların en yaygın sebepleri arasında geliyor. Temizlik sonrası özellikle paspasların ve koltuk döşemelerinin tam kuruduğundan emin olun. Döşeme ve paspasların temizliğinde kullandığınız kimyasallar da kötü kokulara sebep olabilir. Bu yüzden kullandığınız temizlik kimyasallarının uygun olup olmadığını araştırın.

Ozon temizliği ile kötü kokulara son

Ozon gazı, araçlardaki kötü kokuları çıkarmada son yılların en popüler uygulamaları arasında geliyor. Başta sigara olmak üzere ter, küf, süt, et ve hayvan kokularını çıkarmada benzersiz bir performans gösteriyor. Ozon, araç içindeki her türlü mikroorganizmaya yapışarak yok olmasını sağlıyor. Üstelik bunu döşeme lifleri, havalandırma kanalları ve ulaşılması en zor alanlarda dahi yapıyor. Kötü kokuları yok etmenin yanında yolculuklara her daim temiz bir ortam sunuyor.

Alınacak önlemler

Aracınızda kötü kokuları önlemek için buna sebep olacak durumları ortadan kaldırın. Aracınızda her daim bir çöp poşeti bulundurmamaya özen gösterin ve çöpünüzü mutlaka gün sonunda aracınızdan uzaklaştırın. Araç içinde bir şeyler yiyip içmemeye özen gösterin. Sık sık havalandırın. Kullandığınız araba kokularına dikkat edin. Naftalin gibi ağır kokular aracınızda daha kötü bir kokuya sebep olabilir. Araç temizliğini düzenli olarak yapmaya özen gösterin.

"},{"id":"24","category":3,"image":"/images/2067_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araç İçi Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?","text":"

Araçların dış görünüşü ve temizliği kadar iç temizliği de büyük önem taşımaktadır. Hazır bahar gelmişken ev ve iş yerlerinizde başladığınız bahar temizliğini aracınızla devam ettirmenizi istedik ve araç içi temizliğinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları bir araya getirdik.

Temizlik ürünlerinde dikkat edilecek noktalar

Pek çok araç kullanıcısı, araç içi temizliğinde ev tipi temizlik kimyasallarını kullanıyor. Ancak araç içi temizliğinde araçlar için üretilen özel temizlik maddelerinin kullanılması aracınızın ömrünü uzatacaktır. Özellikle ev temizliği için üretilen yüzey ve parke temizleyiciler, araç döşeme ve konsoluna zarar verebilir. Bunun yanında ev tipi temizlik maddeleri su ile durulanması gereken maddelerdir. Ancak araç içi temizliğinde su kullanılmadan temizlik yapılmalıdır. Araba içi temizliğinde özellikle arap sabunu ve deterjan kullanımından uzak durulmalıdır. Bu temizleyiciler ilk etapta güzel sonuçlar verse de zamanla tahribata neden olacaktır.

Paspas temizliği

Araç içinde en fazla kirlenen parçalar arasında yer alan paspaslar temizlikte en çok dikkat edilmesi gereken noktalar arasında geliyor. Pek çok araç içinde nemli kullanılan paspaslar yüzünden ağır bir koku bulunuyor. Paspası çıkardıktan sonra önce paspasın tozunu güzelce silkelemeli veya süpürge ile süpürmelisiniz. Paspasınız kauçuk gibi yıkanabilen malzemeden üretilmiş ise su ve sabunla yıkayıp iyice kurumasını sağladıktan sonra kullanabilirsiniz. Halı paspasların temizliğinde ise ağartıcı kullanmamaya özen göstermelisiniz. Halı ve döşemeler için geliştirilen spreyleri kullanabilirsiniz.

Araç içinin süpürülmesi

Araç içi süpürme işleminde önce oturma ve yaslanma yerleri, koltuk kenarları, kapı iç bölmeleri vb. yerler süpürüldükten sonra döşemelere geçilmesi daha verimli olacaktır. Ulaşılması zor alanlar ve koltuk içleri için süpürgenin ince ve fırçalı ucu ideal olacaktır.

Koltuk ve döşeme temizliği

Koltuklar ve döşemeler araç içindeki kiri ve temizliği en fazla belli eden alanlar arasında gelmektedir. Bu yüzden bu alanların temizliğine ayrı bir özen gösterilmelidir. Koltuk temizliğinde kumaş ya da deri özelliklerine göre farklı uygulamalar yapılmalı ve farklı kimyasallar kullanılmalıdır. Kumaş kaplama koltuklarda sprey deterjanlar kullanılmalıdır. Koltuk üzerine sıktıktan sonra kirin yüzeye çıkması beklenmeli ve yumuşak bir süngerle ovarak temizlemelisiniz. Deri koltuklar ise deri koltuk temizleme malzemeleri ile temizlenmelidir. Aksi halde koltuk derisi yıpranabilir veya rengi solabilir.

Kapı içleri-konsol-direksiyon-havalandırma temizliği

Aracın ön aksamı ve kapı içlerinde yine araçlarda kullanıma yönelik geliştirilen mat ya da parlak temizlik spreyleri kullanmalısınız. Ancak spreyin koltuk ve döşemelere gelmemesine özen göstermelisiniz. Spreyi püskürttükten sonra bir müddet beklemeli ve sonrasında mikrofiber yumuşak bir bezle silmelisiniz. Havalandırma temizliğinde ise klimayı en güçlü fanda çalıştırıp ince bir fırça ile temizleyebilirsiniz.

"},{"id":"25","category":3,"image":"/images/1897_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yakıt Deposunda Temizlik Zamanı!","text":"

Aracınızın hayat kaynağı olan yakıt depolarının temizliği aracının dışı kadar içine de önem verenler için olmazsa olmaz. Yakıtınız azaldığında ya da aracınıza fazla yüklendiğinizde aracınız deponuzdan ani ve fazla yakıt çekebilir. Aracınız bunu size arıza lambasını yakıp söndürerek haber verir. Bu uyarıyı aldığınızda ve özellikle eski bir model araç kullanıyorsanız göz atmanız gereken ilk yer yakıt deposudur. Zira yakıt deponuz muhtemelen pis ve temizlenmeye ihtiyacı var. Peki, yakıt deposu temizliği nasıl yapılır?

Yakıt deposu nasıl temizlenmeli?

Piyasada birçok yakıt sistemi temizleyici ürün mevcut. Bunları düzenli olarak deponuza uyguladığınızda aracınızın hem depo zemininde hemde yakıt sisteminde tortu birikmesi olmayacaktır. Ancak bu ürünleri düzenli olarak kullanmadınız ve iş işten çoktan geçti. O zaman yapacağınız tek şey deponuzu temizlemek olacaktır. Yakıt deponuzu temizlemek için bir profesyonelden yardım alabileceğiniz gibi bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Bu işlem için ihtiyacınız olan şeyler ise sadece yakıt deposu temizleyicisi, hortum ve su.

"},{"id":"26","category":3,"image":"/images/1777_1_detay2.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarımızın İlk Günkü Gibi Kalması İçin Yapmamız Gerekenler?","text":"

Aracınızı kullanma biçiminiz hem aracınızın ömrüne hem de yakıt tüketiminize doğrudan etki eder. Ayrıca ani bir şekilde kullanılan gaz ve fren aracınızın pedalına olduğu gibi motoruna da olumsuz etki eder.

2- Aracınıza aşırı yüklenmeyin

Aracınıza kullanım kılavuzunda belirtilen yük miktarından fazla yüklenmeyin. Belirtilenden fazla ağırlık yüklemek aracınızın aksamlarına zarar verir.

3- Motor yağına dikkat edin

Aracınızın motorunun yağını sık sık kontrol ederek, eksildiğinde yerini doldurun. Bu yolla aracınızın motor performansının ilk günkü gibi kalması kaçınılmazdır. Her 8.000-12.000 km'de bir aracınızın yağını değiştirin.

4- Aracınızı temiz tutun!

Aracınızı düzenli olarak yıkayın ya da yıkatın. Düzenli olarak yapılan iç ve dış temizlik ile aracınızın her zaman ilk günkü gibi görünmesini sağlarsınız. Pasta cilasını da ihmal etmeyin, hatta pasta cila yapmayı öğrenin.

5- Onu koruyun

Aracınızı kullanmadığınız zamanlarda üzerini kılıfla örterek, uygun bir yere park edin. Aracınızı deposu dolu bir şekilde bırakın.

6-Lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin

Lastiklerinizin hava basıncının olması gerekenin altına düşmesi yıpranmalara dolayısıyla aracınızın performasının düşmesine sebep olurken; aksamlarını aşındırarak aracınızın ömrünü kısaltır.

7- Orijinal parçalar kullanın!

Kaza durumunda ya da parça değiştirmeniz gerektiği zamanlarda mutlaka orijinal parçalar kullanılmasına özen gösterin. Orijinal olmayan parçalar aracın değerini düşürmesinin yanı sıra kullanım ömrü üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.

8- Göstergelere dikkat!

Aracınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa göstergeler sizi mutlaka uyaracaktır. Arabanızın ön panelinde bulunan gösterge ışıklarına dikkat etmek birçok soruna kısa zamanda müdahale etmenizi sağlar.

9- Aylık bakımını ihmal etmeyin!

Tüm bunları yapmanızın yanı sıra aracınızın aylık bakımını asla ihmal etmeyin. Bakım zamanı geldiğinde yetkili servise götürerek aracınızın bakımlarını mutlaka yaptırın.

"},{"id":"27","category":3,"image":"/images/1610_1_detay_3.jpg","date":"20.08.2023","header":"Aracımızı Bahara Hazırlayalım","text":"

Düzgün hizalanmış tekerlekler, aracın düzgün çalışması için oldukça önemlidir. Üstelik bu sayede tekerleklerin kullanım ömrü de uzamış olur. Direksiyonu ortaladığınız halde aracınızla düzgün gidemiyorsanız, ya da aracınızın sürekli bir tarafa çekildiğini hissediyorsanız, bu konuyu servise bildirmeyi ihmal etmeyin. Bahara girerken aracınızın tekerlekleri düzgün olmalıdır.

2- Lastik sırtı kontrolü

Lastikleriniz zorlu kış koşularında yıpranmış olabilir. Bu nedenle bahar aylarında lastik sırtlarında aşınma olup olmadığını kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz.

3- Akü kontrolü

Soğuk kış günleri araçların aküsüne zarar verebilir. Özellikle de kış ayları sert geçen iç bölgelerimizden birinde yaşıyorsanız, bu sorunla daha sık karşılaşabilirsiniz. Bahar aylarında motorunuzu çalıştırırken sorun yaşamamak için akünüzün dolu olduğundan emin olmalısınız.

4- Frenlerin kontrolü

Bahar aylarında yapılacak önemli bir kontrol de frenlerdir. Fren yaparken arabadan çok gürültü çıkıyorsa bir sorun var demektir. Zaman zaman fren balatalarını kontrol etmeli, kapsamlı bir inceleme için ise servisinize danışmalısınız.

5- Hava filtresini değiştirin

Kış aylarında çamur, yağmur gibi nedenlerle tıkanması muhtemel olan hava filtresini bahar aylarında değiştirmekte fayda var. Yakıt filtreniz yakıtı tamamen yakacak düzeyde oksijen sağlayabilmelidir.

6- Sileceklerin kontrolü

Kış aylarında sık kullanılmaktan silecekleriniz yıpranmış olabilir. Bu nedenle sileceklerinizi kontrol etmeli, gerekirse değiştirmelisiniz.

7- Temizlik

Bahar aylarına girerken yapacağınız bir diğer hazırlık ise elbette bahar temizliği olmalıdır. Baharın tazeliğini aracınızda da hissetmek için aracınızın içini vakumlu süpürgeyle güzelce temizleyin. Muhtemelen kış boyunca soğuk havaları bahane ederek ertelediğiniz için, arabanızda epeyce kir, toz ve dağınıklık birikmiş olabilir. Aracınızın içinin iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra, uygun bir deterjanla arabanızın dışını yıkayın. Ilık su ve sabunla yapacağınız sıkı bir temizlikten sonra doğal bir bezle arabanızın dışını ve camları kurulayın. Alt şasi ve tekerlekleri de yıkadığınızda arabanız artık bahara hazır demektir.

"},{"id":"28","category":3,"image":"/images/1444_1_1280x360_Kis-aylarinda-arac-yikama.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kış Aylarında Oto Yıkamada Dikkat Edilecek Hususlar","text":"

Kış aylarında tam bir kâbusa dönüşen cam temizliği ve cam buğulanmaları pek çok kullanıcının yaşadığı problemler arasında gelmekte. Ancak lekelere ve buğulanmaya karşı cam suyu solüsyonu kullanmanız etkili olacaktır.

Oto yıkamada dikkat edilmesi gerekenler

Kış aylarında oto yıkama firmalarıyla gerçekleştirilen araç temizliğinde iç-dış yıkamanın yanında motor yıkamada pek çok problemle karşılaşılmakta. Kış aylarının olumsuz şartlarıyla motora çamur, yaprak vb. gelmekte ve motorun doğru çalışmasını engellemektedir. Bu yüzden seçtiğiniz firmanın güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Yıkama öncesi yapılacak işlemler hakkında bilgi alınmalı ve kullanılacak malzemeler öğrenilmelidir. Özellikle temizlik kimyasalları araca zarar vermeyen özellikte olmalıdır.

Araç dış temizliğine dikkat

Araç dış temizliğinde kullanılacak deterjan çok önemlidir. Deterjan boyaya zarar vermemelidir. Bunun yanında basınçlı su veya buhar ile temizleme yöntemine sahip olan oto yıkamacılar tercih edilebilir. Ayrıca karlı ve yağmurlu havalarla gelen asidik maddelere karşı aracınıza kimyasal koruma da yaptırabilirsiniz.

Yıkama ünitelerinden kaçının

Özellikle benzin istasyonlarında yer alan ve geçici temizlik sağlayan yıkama ünitelerinden mümkün olduğunca uzak durun. Bu üniteler sadece yüzeysel temizlik sağlamakta bunun yanında boyaya zarar verme ve aracı çizme ihtimali vardır.

"},{"id":"29","category":4,"image":"/images/1958_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Aracınızın Torpidosunda Olması Gereken 5 şey!","text":"

Araçlarda gerekli olan şeylerin saklandığı bölüm torpido gözüdür. Acil durumlarda ihtiyacımız olacak şeyleri depoladığımız bu alanda olmazsa olmazlar neler?

Önemli kişilerin telefon numaraları

Yolda başımıza her türlü durum gelebilir. Her duruma tedbirli olmak gerekmektedir. Geleneksel bir yöntem olsa da acil durumda aranacak kişilerin numaralarının yazılı olduğu bir defter torpido gözünde bulundurulması gereken ilk şeydir.

Şarj aleti

İletişimin günümüzde olmazsa olmaz haline geldiği bir gerçek. Hal böyle olunca da cep telefonları hayatımızın bir numaralı parçası haline geldi. Gelişen teknoloji sayesinde her işimizi kolaylıkla yapabildiğimiz akıllı telefonlar ne yazık ki şarj konusunda çok da akıllı değiller. Yolda şarj sıkıntısı yaşamamak için mutlaka yedek bir şarj aleti de torpido gözünde yer almalı.

El feneri

Akıllı telefonlar sayesinde artık el feneri kullanmaya çok gerek duymuyoruz ama yine de tedbiri elden bırakmayanlar ya da akıllı telefon kullanmayanlar için torpido gözünde bulunması gereken bir diğer ekipman el feneri. Özellikle gece yolculuklarını aydınlatan el feneri olmazsa olmaz.

Ruhsat

Aracınızın ve ruhsatınızın ayrılmaz bir ikili olduğunu unutmayın. Aracınızın ruhsatını evde ya da ofiste unutmak gibi sorunlar yaşamamak için onu saklayacağınız en doğru yer torpido gözüdür.

Kaza tespit tutanağı

Ne zaman neyin olacağının belli olmadığı trafikte torpidonuzda bulunması gereken bir diğer önemli eşya ise kaza tespit tutanağıdır. Bu sayede ufak bir kaza durumunda trafikte saatlerce beklemenize gerek kalmaz.

"},{"id":"30","category":4,"image":"/images/2068_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarda Periyodik Olarak Yapılması Gerekenler","text":"

Tüm motorlu taşıtlarda uzun süre verim alabilmek ve yolculukları güvenli şekilde yapabilmek için belli bakımların periyodik olarak yapılması gerekir. Bu bakımlar zaman ve kilometreye göre değişkenlik gösterir. Dergimizin bu sayısında araç bakımları ile ilgili tüm detayları bir araya getirdik.

Lastik basıncının kontrolü

Lastik basınç kontrolleri güvenli bir sürüş için olmazsa olmazlar arasında gelmektedir. Lastikler, üzerindeki kuvvetin yüksek olmasından dolayı zamanla hava kaçırırlar. Yetersiz şişirme veya fazla şişirme ise lastiklerin erken aşınmasına neden olmaktadır. Bu yüzden lastik basınç kontrollerinin ayda bir yapılması gerekir. Hava basınç kontrollerinin yanında balans, ön düzen ayarı, lastik aşınması, hasar kontrolleri, supap kapakları ve diş derinlik ölçümü de yapılmalıdır.

Motor yağı değişimi

Araç çalışırken hareketli parçaların birbirine sürtünmesi ve hasar vermesini engellemede motor yağları benzersiz bir performans sunmaktadır. Hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünme ve aşınmanın önüne geçmektedir. Bunun yanında içeriğindeki katkılar motor parçalarının temizlenmesini sağlamaktadır. Bu kadar önemli bir işleve sahip olan motor yağı seviyesinin her 1000 kilometrede bir kontrol edilmesi gerekir. Periyodik olarak 1.3 dizel motorlar 10.000 km'de diğer motorlar ise 20.000 km ya da yılda bir kez değiştirilmelidir.

Yağ filtresinin değişimi

Motor yağını süzmeye yarayan yağ filtresi yağlama kanallarında akışı sağlar. Zamanında değiştirilmeyen filtre tıkanarak işlevini doğru şekilde yerine getiremez. Bu da motor parçalarının hasar görmesine neden olur. Yağ değişimi ile birlikte yağ filtresinin de değiştirilmesi önerilmektedir.

Fren sistemi kontrolü

Güvenli yolculuklar için fren sistemi kontrolleri büyük önem taşımaktadır. Aracınızla yapacağınız yolculuğun emniyetli olabilmesi adına fren sisteminin kontrolü oldukça önemlidir. Aracın ön ve arka fren balataları, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliği gibi aksamlarının düzenli kontrolü güvenli bir sürüş elde etmenizi sağlayacaktır.

Bujilerin kontrolü

Yoğunlaşmış hava-yakıt karışımının ateşlenmesinde rol oynayan bujilerin, zamanında kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekmektedir. Bujilerin tırnak aralığı doğru yapılmadığında ateşleme iyi yapılamaz, motorun gücü azalır ve yakıtın çoğu yanmadan egzozdan atılır. Bu da fazla yakıt tüketimine neden olur. Bu yüzden benzinli motorlarda bujilerin her 20.000 km'de bir değişmesi gerekmektedir.

Akü kontrolü

Marş motoruna akım göndererek aracın harekete geçmesini sağlayan akünün; akü bağlantı kabloları ve elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Bunun yanında kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.

Süspansiyon kontrolü

Aracın yol tutuş performansında önemli bir rol oynayan süspansiyonlar, lastik ile yol arasındaki sürtünmeyi engelleyerek sarsıntı ve salınımları en aza indirip sürüşleri konforlu ve güvenli hale getirmektedir. Bu yüzden süspansiyonlar gerekli durumlarda kontrol ettirilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

"},{"id":"31","category":4,"image":"/images/1539_1_1280x360_sivilar_.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarda kullanılan sıvılar ve önemleri","text":"

Motor yağı, motor ve tüm aksamları üzerinde ince bir yapı oluşturarak doğru çalışmasına yardımcı olur. Sürtünmeyi engeller, tekerlere gücün daha fazla aktarılmasını sağlar. Bunun yanında yağ içinde bulunan temel bileşenler motor ve parçalarının paslanması engeller, aynı zamanda temizlenmesine de yardımcı olur. Araç için bu kadar önemli bir işleve sahip olan motor yağının belirli periyotlarla kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir.

Şanzıman Yağı

Vites kutusu olarak da adlandırılan şanzıman, motordan aldığı gücü tekerleklere ileten ve aracın hareket etmesini sağlayan bir yapıdır. Motordan aldığı gücü direkt tekerleğe iletemez. Güzü kademeli olarak artırmaya yarayan bilyelere, sekromeclere, dişlilere, vites hilallerine ve millere sahiptir. Güç tekerleğe ulaşırken dişliler birbirine geçerek çalışmaktadır. Şanzıman yağı, dişlilerde meydana gelen aşınmaları engellemektedir. Motor yağında olduğu gibi belirli periyotlarla değişmesi gerekmektedir.

Direksiyon Hidroliği

Daha rahat bir sürüş ve direksiyon hakimiyeti sağlayan hidrolik direksiyon sistemi, kullanıcılara büyük kolaylık sağlamakta. Direksiyon sisteminin doğru çalışabilmesi için hidrolik yağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yağ en sorunsuz ve sızıntı oranı en düşük yağdır. Hidrolik yağın da belirli periyotlarda kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren Hidroliği

Araçlarda fren hareketini, fren merkezine iletmeye yarayan bir yağ türüdür. Büyük önem taşımaktadır. Fren pedalına basıldığında basıncın sisteme iletilmesini sağlayan bu yağa su vb. sızıntının olması ve yağın yüksek ısıdan dolayı kaynaması sonucu frene basmada problemler yaşanır. Yağın azalması ile frene basıldığında fren boşluğa düşer ve durma işlevi gerçekleşemez. Yolculuk anında benzer bir problemle karşılaşmamak için araç modelinize göre uygun aralıklarda yağın kontrolünü yaptırmalısınız.

Antifiriz

Soğuk havalarda suyun donmasını engelleyen antifiriz aynı zamanda radyatörün paslanmasını da engellemektedir. Yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir.

"},{"id":"32","category":4,"image":"/images/2063_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Motorda Hararete Neden Olan Faktörler Ve Çözümleri","text":"

Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur. Eskiden olduğu gibi kaputtan korkutucu dumanlar çıkararak belirti vermese de yolculukların kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Peki motor neden hararet yapar? Gelin detaylara birlikte bakalım...

Hararet nasıl anlaşılır?

Günümüz araçlarında hararet göstergesi yer almaktadır. Bu göstergedeki ibrenin 90'ı geçmiyor olması gerekmektedir. 90'ı geçmesi motorun normalden daha fazla ısındığı anlamına gelmektedir.

Hararete neden olan faktörler

Motorda hararet, genellikle 5 nedenden meydana gelmektedir. Bunlar;

Motor hararet yaptığında ne yapılmalı?

Aracınızın hararet göstergesi yandığında veya aracınızdan buhar geldiğini fark ettiğiniz anda derhal gölge bir yere aracınızı park edin. Motorun hararet yapıp yapmadığını anlamak için ilk iş olarak radyatör içindeki su seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Ancak bunu yapmak için öncelikle motorun tamamen soğuması beklenmelidir. Motor sıcakken radyatör kapağının açılması içindeki yüksek basınçla sıcak suyun sıçramasına ve yanıklara neden olabilir. Su eksilmişse tamamlanmalıdır. Hararetin nedeni suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa çözüm için yetkili bir servise gidilmeli ve hararete neden olan faktörler araştırılmalıdır.

"},{"id":"33","category":4,"image":"/images/1728_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yakıt Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları","text":"

Öncelikle vites geçisinde devirin yükseltilmesi çok önemli. Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve, aracınız hız kazanmaya başlar başlamaz vitesi yükseltin. 60kilometreye kadar 5'inci vitese mümkün olan en kısa sürede geçmek için olabildiğince süratli biçimde hızlanmayı tercih etmelisiniz.

2-Freni az kullanın

Sürüş tarzınızın yumuşak olması da yakıt tüketimini etkiliyor. Aracınız hareket ettikten sonra mümkün olan en kısa sürede sabit seyir hızına çıkmak ve o hızda kalmak önemli. Genelde tavsiye edilen hız 40 kilometre ve üzeri oluyor. Ayrıca sürücülere fren pedalıyla mümkün olduğu kadar az fren yapmalısınız.

3-Isınmayı beklemeyin

Yola çıkmadan önce motorun ısınmasını beklemek doğru bilinen bir yanlıştır. Kış mevsiminde bile motorun ısınmasını beklemeden hemen yola koyulun. Özellikle büyük şehirlerde trafikte oldukça uzun zaman geçirildiği düşünülürse, böyle zamanlarda motoru çalışır durumda beklemek yerine tamamen durdurmak da tasarruf yapmak için bir tedbir olacaktır.

4-Filtreleri temiz tutun

Hava filtresi tıkanan araçta yakıt sarfiyatı artar. Motor yağı niteliklerini kaybetmişse, aracın motor performansı düşer ve kısa süre sonra motorda problemlere yol açar. Otomobilinizin bakımını düzenli olarak yetkili servislerde yaptırmakta fayda var.

5-Önünüzdekiyle mesafeyi açın

Takip mesafemiz uzun olursa hem önünüzdeki aracın egzoz gazlarından en az şekilde etkilenmiş oluruz, hem de dur kalk işlemleri esnasında yumuşak frenlemeye imkan tanımış olursunuz.

6-Lastiklere dikkat edin

Araç lastiklerinin doğru basınçta şişirilmesi çok önemli. Yanlış basınç değerinde şişen lastikler hem yol kavrayışını düşürür hem de sarsıntıya neden olur. Aracınızın sol ön kapısında bulunan yönergeye uygun olarak araç lastiklerinizi şişirmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

7-Aracınız depo değil!

Birçoğumuz aracımızı depo gibi kullanıyoruz. Araç arkasında mangal, tamirat çantası ve dolu su bidonları sık sık karşılaştığımız manzaralar. Bunlar araç ağırlığını artırır ve daha çok yakıt tüketimine yol açar.

8-Klimayı kullanın

Yaz aylarında klimasız araçlarda sıcaktan kavrulmamak için camlar sonuna kadar açılır. İçeriye giren hava aracı arkaya doğru iter ve yakıt tüketimini artırır. Klimalı araçlarda klimayı kullanmak camı açmaktan daha iyi olacaktır.

"},{"id":"34","category":4,"image":"/images/1445_1_1280x360_Kis-aylarinda-arac-kolay-calistirmak.jpg","date":"20.08.2023","header":"Soğuk Havalarda Araçları Kolay Çalıştırmanın Püf Noktaları","text":"

Aracınızın soğuk havadan en az derecede etkilenmesi için kapalı alanlara park etmeye çalışın. Yaşanılan çevre nedeni ile bu durum zor olabilir. Aracınızı dışarıya park edecekseniz üzerini örterek ufak da olsa koruma sağlayabilirsiniz.

Antifriz kullanımı

Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır.

Yağ kullanımı

Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır. Bunun için üzerinde W harfi olan yağlar tercih edilmelidir. W harfi kış mevsiminde kullanılacak olan yağı ifade etmektedir. Bu yağlar kış aylarında aracınızın kolay çalışmasına da yardımcı olacaktır.

Araç altında kesinlikle ateş yakılmamalı

Pek çok kullanıcı soğuk havalarda araçlarının altında ateş yakarak karteri ısıtıp içindeki yağı inceltmeye çalışmakta. Bu şekilde aracın daha kolay çalışacağı sanılıyor ancak ısıtılarak inceltilen yağ motora zarar vermektedir. Bunun yanında yangın ihtimali de söz konusudur.

Yakıt deposu yarı dolu olmalıdır

Kış aylarında soğuk havalarda aracın kolay çalışması için yakıt deposunun yarı dolu olması oldukça etkili olmaktadır. Bunun yanında yakıt deposundaki nemin donmasını engellemek için ayda bir depoya buz önleyici katkı maddesi eklenmelidir.

Tüm bunlara dikkat ederek soğuk havalarda aracınızın kolay çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında gece 2 veya 3 kez 10'ar dakika aracınızı rölantide çalıştırmanız, sabah daha kolay çalışmasını sağlayacaktır.

"},{"id":"35","category":4,"image":"/images/25_1_motor-byk.jpg","date":"20.08.2023","header":"Motoru Yıpratmamak İçin Tavsiyeler","text":"

Eğer araçların bir kalbi varsa, bu şüphesiz ki aracın motorudur. Aracın hareket ve güç kaynağı olan motor, tüm sistemin de üzerine kurulu olduğu bir yapıdır. Bu nedenle de motor için arabanın kalbi denilebilir. Peki, günlük hayatta kendi kalbimize gösterdiğimizin özeni aracımızın kalbine de gösteriyor muyuz? Uzun vadeli araç kullanmanın önünü açacak ve sürüş keyfini de maksimuma çıkartacak bazı tüyolarla motorunuzu uzun süre dikkatlice korumak mümkün. İşte aracınızı kullanırken motoru yıpratmamak için değerlendirebileceğiniz bazı tavsiyeler:

Motorun Ömrü Aracın Ömrü

Her şeyden önce yeni alınan aracın motorun yıpratılmaması çok önemlidir. Bu nedenle motorun zarar görmemesi için başlangıçta çok yüksek ve çok düşük devirlerden kaçınmak gerekmektedir. İlk 5.000 km kat edilene kadar motorun rodajı bu şekilde sağlanmış olur.

Yüksek Devirden Kaçınmalı

Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir.

Eski Alışkanlıklar Çöpe!

Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır. Artık araçlar motorun çalıştırılması ile beraber hareket etmeye hazır hale gelir.

Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.

Benzinde İstikrar Önemli

Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.

Motor Yağına Özen Gösterilmeli

Motor yağının sıkça kontrol edilmesi ve bu konuda aracın verdiği uyarıların çok dikkatlice değerlendirilmesi gerekmektedir. Motor yağını mümkün mertebe kaliteli ve motor ömrünü uzatan cinsten seçmek uzun vadede ciddi avantaj ve katkı sağlayacaktır. Eksik yağlamadan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Bunların dışında kısa mesafeler için araç kullanımından kaçınmak ve rutin bakım işlemlerini aksatmamak da yine motor ömrünü uzatacaktır. Harareti arttırmamak için araç kullanımında dikkatli olunmalı ve özellikle dur kalk hareketlerinde motora özen göstermek yine motoru yıpratmamak için önemlidir.

"},{"id":"36","category":4,"image":"/images/2220_1_1280x360.png","date":"20.08.2023","header":"Dizel Motorlarda Turbo Sistemi Nedir? Turbo Sistemi Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılmalıdır?","text":"

Fiat marka araçlarda kullanılan motorlar genel olarak Atmosferik ve Turbo beslemeli olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Fiat Professional ürün gamında bulunan benzinli motorlarımız atmosferik iken dizel motorlarımız turbo beslemelidir.

Turbo beslemeli motorları basit şekilde açıklamak gerekirse; motorda oluşan emiş kuvveti ile yanma odasına alınabilecek hava miktarından daha fazla hava ile çalışan motorlardır. Tüm motorlar sabit bir hava yakıt karışım oranı ile çalışmaktadırlar. Bu oran yaklaşık olarak 15 birim havaya 1 birim yakıt olarak tarif edilebilir. Atmosferik bir motor çalışırken, motor içerisine alabileceği hava miktarı sabittir. Performansı arttırmak için yakıt miktarı ile hava miktarını eş zamanlı olarak arttırmak gerekir. Hava miktarını artırmak için ya daha büyük hacimli bir motor kullanmak gerekir ya da motor içerisine alınan hava miktarını arttırmak gerekir. Aynı hacimde daha yüksek performansa ulaşmak için geliştirilen Turbo sistemi, motor içerisine alınan hava miktarını arttırma prensibine dayanır.

Egzoz manifoldundan dışarıya atılan yüksek basınçlı hava kullanılarak turbo milinin dönmesi sağlanır ve turbo milinin emiş tarafındaki pervanesi yardımıyla dışarıdan daha fazla hava emilmesi sağlanır. Turbo pervanesi dakikada yaklaşım 200.000 devir ile döndüğü için dışarıdan alına hava ısınır. Isınan hava içerisindeki oksijen miktarı azalacağı için intercooler yardımı ile hava soğutularak birim hacimdeki oksijen miktarının artması sağlanır. Motor içerisine alınan yüksek oksijen miktarına karşılık, atmosferik motora göre daha fazla yakıt enjekte edilerek, aynı hacimli motordan daha yüksek performans elde edilir.

Turbo mili çok yüksek devirlerde döndüğü için yağlama sisteminde oluşabilecek kısa süreli bir arıza da bile turbo mili aşınabilir. Turbo sistemin uzun ömürlü olmasını sağlamak için motora uygun yağ kullanımı ve periyodik bakıların düzenli yapılması çok önemlidir.

Turbo sisteminin uzun ömürlü olmasını sağlamak için;

•Turbo milinin tam olarak yağlandığından emin olmak için aracı ilk çalıştırdığınızda en az 1 dakika rölantide bekleyin.

•Kontağı kapatmadan önce aracınızı kısa bir süre rölantide bekleterek turbo üzerindeki ısının atılmasını sağlayın,araç yüksek devirdeyken kontağın kapatılması turbonun ömrünü kısaltacaktır

•Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırın.

"},{"id":"37","category":4,"image":"/images/2080_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Motor Yağı Kullanımında Önemli Püf Noktalar","text":"

Araçlarda motordan istenilen verimi alabilmek ve motorun ömrünü uzatmak için motor yağı önemli bir rol oynuyor. Peki motor yağı kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor. Önemli püf noktaları sizler için bir araya getirdik.

Yağ seviyesi ölçümü

Motor yağı, motordaki hareketli aksamların birbirine sürtünerek hasar görmesini engeller ve yapılması istenen işin daha az enerji ile yerine getirilmesine yardımcı olur. Sürtünmenin azalması ısınmayı da azaltır. Böylece tekere daha fazla gücün gitmesi sağlanır. Bunun yanında motor yağı motor içindeki pisliklerin temizlenmesine de yardımcı olur. Peki bu kadar işleve sahip olan motor yağında ideal seviye ne olmalıdır? Motor yağı seviyesi, motor yağı ölçme çubuğundaki iki çizgi arasında olmalıdır. Bu seviye her 5000 km'de bir kontrol edilerek gerekirse üretici firmanın kullanıcı el kitabında belirttiği özelliklerde yağ takviyesi yapılmalıdır.

Yağ kontrolü nasıl yapılır?

Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır. Bu şekilde mevcuttaki yağ süzülerek daha doğru değer verecektir. Yağ kontrolü ise yağ kontrol çubuğu ile yapılır. Çubuk üzerinde yağ seviyesinin minimum ve maksimum olduğunu belirten 2 çizgi bulunmaktadır. Bazı çubuklarda bu durum harflerle de ifade edilmiştir. Seviye bu iki çizgi arasında olmalıdır.

Yağ seviyesi fazla ise

Yağ seviyesinin genel olarak maksimum seviyesine yakın veya maksimum seviyesinde olması beklenir. Ancak seviyenin maksimum seviyeyi aşmaması gerekiyor. Yağ seviyesinin fazla olduğu durumlarda özellikle turbo araçlarda yağ piston tepesine sorun vererek motorun hasar görmesine neden olabilir. Fazla yağı boşaltmak için birkaç yöntem bulunuyor. Öncelikle yağ kontrol çubuğunun bulunduğu delikten içeri gönderilen bir vakumlu cihaz ile fazla yağ boşaltılabilir. Çoğu servis ve benzin istasyonlarında bu cihazı bulabilirsiniz. Diğer yöntem ise yağı karterden temiz bir kaba boşaltmak ve doğru litre hesaplaması yaptıktan sonra geri doldurmaktır. Ancak bu yöntem biraz risklidir. Boşaltma esnasında yağa toz ve yabancı maddeler bulaşabilir. Bu yüzden yağ boşaltma işlemini bir uzman kontrolünde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

"},{"id":"38","category":4,"image":"/images/1746_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Dolu Yağışından Aracımı Nasıl Koruyabilirim?","text":"

Dolu vurgunları için mutlaka aracınıza kasko yaptırın. Dolu yağışında sert ve iri olan taneler araçların kaportasında ciddi çökmelere neden olabiliyor. Bunun yanında ceviz büyüklüğünde gerçekleşen dolu yağışında ise camlar kırılabiliyor. Tüm bunlar ciddi masraflara neden oluyor. Bu yüzden araçları pek çok noktadan korumaya alan kasko, dolu yağışına karşı alınabilecek en etkili önlemler arasında gelmektedir.

2-Aracınızın kasko teminatlarında doğal afet ve terör maddesinin olmasına dikkat edin. Pek çok kaskoda bu madde yer almıyor. Mevcut kaskonuzu kontrol ederek bu maddeyi etkinleştirebilirsiniz.

3-Kasko ile alacağınız önlemlerin yanında farklı önlemler de alabilirsiniz. Aracınızda bulunduracağınız battaniye veya karton gibi malzemeler dolu yağışı sırasında aracınızı korumaya alacaktır.

4-Yolculuk sırasında dolu yağışına maruz kaldıysanız yapacağınız en etkili şey; aracınızı uygun bir yere çekmek olacaktır. Aracınızda bulanan battaniye vb. malzemeleri aracınızın üzerine örtmeniz faydalı olacaktır. O sırada kullanabileceğiniz hiçbir malzeme yoksa aracınızın paspasları da koruyucu bir görev üstlenecektir.

"},{"id":"39","category":4,"image":"/images/2055_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Sebepleri Ve Çözümleri","text":"

Araçlar da vücudumuz gibi yolunda gitmeyen durumda pek çok belirti verirler. Egzozdan çıkan duman ve duman rengi bu belirtilerin başında gelmektedir. Motorlu taşıtların en önemli parçalarından biri olan egzoz, yanan gazın dışarı atılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında yanmış gaz dalgalarının yüksek sesini azaltarak dışarı bırakılmasına yardımcı olur. Eğer egzos olmasaydı araçlardan tahammül edilmez bir gürültü yükselirdi. Peki araçlar için bu kadar önemli olan egzozda, dışarı çıkan dumanlar ve su damlaları ne ifade ediyor? İşte detaylar...

Mavi duman çıkması

Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir. Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir. Zamanında müdahale edilmezse motorun hasar görmesine ve tamamen değişmesine neden olabilir. Bu yüzden egzozdan mavi duman çıkması durumunda yetkili bir servise başvurup subap lastikleri, pistonlar ve yağ segmanlarını kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.

Beyaz duman çıkması

Beyaz duman, fark edilmesi en zor duman çeşitleri arasında gelmektedir. Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır. Pek çok sürücü beyaz dumanın soğuk havalardan kaynaklandığını düşünmekte ve önlem almamaktadır. Yoğun beyaz duman görülmesi durumunda zaman kaybetmeden bir yetkili servise başvurulmalı silindir bloğu kontrol ettirilmelidir.

Siyah veya gri duman çıkması

Düşünülenin aksine siyah duman egzozdan çıkan dumanlar arasında en masumudur. Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır. Bu dumanın kaynağı egzos sistemindeki yağ sızıntısından veya eksik yakıt yakılmasından kaynaklanıyor olabilir.

Egzozdan su damlaması gelmesi

Egzozdan su damlaması gelmesi veya gaza basıldığında su püskürtmesi pek çok sürücün yaşadığı ve sebebini merak ettiği konular arasında geliyor. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Soğuk havalarda egzozdan çıkan sıcak gazlar, egzoz borularının nemlenmesine ve araç çalıştırıldığında egzozdan su damlamasına veya püskürmesine neden olmaktadır. Bu durum normaldir belli bir süre kullanımla su damlaması geçecektir. Egzozdan su gelmesinin ikinci nedeni silindir kapak contası olabilir. Bu conta, motor içindeki su ve yağı birbirinden ayırma görevini üstlenmektedir. Bu conta hasar gördüyse motor içindeki su ve yağın diğer aksamlara karışmasına neden olmaktadır. Motor antifiriz haznesinde su kaybı oluyorsa contanın hasar gördüğünden şüphe edilebilir. Sorunun kesin çözümü için bir yetkili servise gidip silindir kapak contasını kontrol ettirebilirsiniz.

"},{"id":"40","category":4,"image":"/images/2002_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Klima Bakım Zamanı!","text":"

Araç kliması yaz kış aracımızın en önemli parçalarından biridir. Ortamdaki havanın nemini azaltan, kirliliği filtreleyen ve araç içindeki ısıyı sabitleyerek sürücü ve yolcu konforuna olumlu etki eden bu donanım her mevsim geçişinde düzenli olarak bakımı hak etmektedir.

Düzenli araç kliması bakımının faydaları nelerdir?

Düzgün çalışmayan klima sisteminin zararları nelerdir?

Isıtma ve soğutma işlemini tam olarak yerine getiremeyeceği için yakıt tüketimini artırır. Araç içi ısınma ve soğumada gelen problemler yüzünden sürüş keyfini düşürür. Temizliği yapılmadığı takdirde zamanla üreyen küf ve bakteriler yüzünden araç içinde kötü koku artar.

Klima temizliğinin yapılmaması hangi hastalıklara neden olur?

Bakımı yapılmamış klimalar hastalıklara davetiye çıkarır. Lejyoner adı verilen zatürre çeşitlerinden biri en yaygın görülen hastalıktır. İyi temizlenmeyen klimalarda küf mantarları üreyerek alerjik rinit ve alerjik astıma da neden olur.

"},{"id":"41","category":4,"image":"/images/1489_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar","text":"

Sıcak havalarda direkt güneş ışığı alacak şekilde park edilmiş bir araca binildiğinde klima devreye alınmadan önce camlar açılarak kabin havalandırılmalıdır. Kabin içerisindeki sıcak hava çıktıktan sonra camlar kapatılarak klima devreye alınması soğutma performansını artıracaktır.

Kış aylarında klima kullanımı

Kış mevsiminde de klimanın ayda bir kere yaklaşık 10 dakika çalıştırılması hem klima sisteminin verimini artıracak hem de araç içerisinde oluşabilecek nemin de ortamdan alınmasını sağlayacaktır. Yaz mevsiminden önce, sistemi yetkili bir Fiat servisinde kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

İç hava dolaşımının kullanılması

Bu fonksiyon, özellikle dış havanın çok kirli olduğu koşullarda kullanılmalıdır (trafik tıkanıklıklarında, tünellerde vb.). İç hava dolaşımı seçildiğinde otomobilin içerisine taze hava girişi olmayacağı için uyku ve dikkat kaybına yol açabilir. Bu nedenle iç dolaşım fonksiyonunun uzun sure kullanılmaması tavsiye edilir.

İç hava dolaşımı, klima sisteminin istenilen ısıtma veya soğutma şartlarına daha hızlı ulaşmasını sağlar. Bununla beraber camlarda buğu oluşumunu belirgin şekilde arttıracağından dolayı yağmurlu ve soğuk günlerde uzun süre kullanılmaması gerekir.

Polen filtresi

Dış hava dolaşım modu seçildiğinde, dışarıdan alınan hava kabin içerisine gönderilmektedir. Dış havada bulunan toz, polen vb. gibi parçacıkların kabin içerisine girişini engellemek için klima sistemi içerisinde polen filtresi yer almaktadır. Polen filtrelerinin periyodik bakımlarda düzenli olarak kontrol edilip değiştirilmesi önerilir. Çok kirlenmiş olan polen filtreleri, dışarıdan hava girişini sınırladığı için camlarda buharlaşma ve kabin içi hava kalitesinin düşmesi gibi istenmeyen oluşmasına sebep olacaktır.

"},{"id":"42","category":4,"image":"/images/1989_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Akü Hakkında Bilmemiz Gerekenler","text":"

Aracın hareket etmesi için en önemli parça olan akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanma imkanı veren cihazdır. Aracımızın en önemli parçalarından olan akü, aracın hareket etmesi için marş motorunu çalıştıracak akımı sağlar. Aynı zamanda radyo, kalorifer, araç içi lambaları gibi aksamların çalışması için elektrik gereken yerlere akım göndererek çalışmasına olanak tanır. Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde alıcıların zarar görmesini engeller.

Akü Bakımında Neye Dikkat Edilir?

Akünün uzun süre işlevlerini verimli bir şekilde yerine getirmesi için bakımlarının periyodik olarak yapılması çok önemlidir. Akünün bakımını birkaç basit adımda kendiniz de yapabilirsiniz.

Kutup başları temizliği:Akünüzün kutup başları oksitlenirse akım geçirmez ve aracınızın elektrik aksamı çalışmaz. Oksitlenmenin önüne kutup başlarını sıcak su ya da gres yağı ile temizleyerek geçebilirsiniz.

Metallerden uzak tutun:Akünün metal ile temas etmesi durumunda kısa devre denilen durum ortaya çıkar. Bu nedenle akülerin hassas olan yapılarının korunması için metal cisimlerden uzak tutulması gerekmektedir.

Suyunu kontrol edin:Akünün içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak bilir. Akü suyu zamanla eksilir ve bu durumda akünün saf su ile tamamlanması gerekir. Bu işlemi yaparken güvenliğiniz yetkili servislerden yardım almanızı; eğer alamayacak durumsaysanız işlem sırasında mutlaka eldiven takmanızı öneririz.

Elektrolit seviyesi:Akünün elektrolit seviyesinin üzerinde yer alan minimum ve maksimum çizgileri arasında yer alması gerekmektedir. Yaz mevsiminde sıcağın ve buharlaşmanın etkisiyle bu seviye düşebiliyor. Bu durumu fark ettiğinizde akünüze saf su ekleyebilirsiniz.

Voltaj değeri kontrolü:Kapalı sistem bir akü kullanıyorsanız şarj seviyesini ölçmek için voltaj değerlerini kontrol etmelisiniz. Akünün voltaj değerinin 12.4 voltun altında olması aküyü şarj etmeniz gerektiğini gösteriyor.

Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler

Raf ömrü:Akülerin raf ömrü 12-18 ay arasında değişmektedir. Uzun süre depolanan akülerin 6 ayda bir şarj edilmesi gerekmektedir.

Şarj seviyesi:Aşırı ve yüksek şarj akülerin ömrünü hızlı bir şekilde tüketir.

Sıcaklık:Aşırı yüksek ve düşük ortam sıcaklığı akünün ömrünü azaltır. İdeal ortam sıcaklığı ise 20°C-25°C'dir.

"},{"id":"43","category":4,"image":"/images/1945_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Elektrikli Araçlar İle İlgili Merak Edilenler","text":"

Daha çok yurt dışında duymaya alışkın olduğumuz elektrikli otomobiller günümüzde ülkemizde de kullanılmaya başlıyor. Birçok marka elektrikli alternatiflerini de piyasaya sürdü. Gücünü dizel ya da benzin enerjisinden değil de depolanmış elektrik enerjisinden alan otomobillere elektrikli otomobil denmektedir. Bu şarj edilebilir bir güç kaynağı var demektir. Elektrikli otomobiller içten yanmalı motorlara göre çok daha az parçadan oluşan teknik altyapıları sayesinde çok daha geniş iç mekan ve görüş kabiliyeti sağlayan araçlardır. Gelin bu araçları daha yakından tanıyalım.

Az enerji: PElektrikli araçlar günümüzde en az yakan benzinli araca göre 16 kat daha az yakıt harcar. Dolayısıyla ekonomiktir.

Doğa dostu:Elektrikli otomobiller doğa dostudur. Elektrikli otomobiller çevreye herhangi bir karbon salınımı yapmadıkları için doğayı kirletmezler. Sessiz çalıştıkları için gürültü kirliliği de yaratmazlar.

Şarj süresi: Bu otomobillerin yaklaşık olarak 2-14 saat arası bir şarj süresi olmakla birlikte bu marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir.

Şarj özgürlüğü:Elektrikli otomobilleri 240 veya 320 volt ile şarj edebilirsiniz. Bu kullanıcıya aracının güç deposunu evde, garajda, ofiste ya da dolum istasyonunda şarj edebilme özgürlüğünü tanır.

Az bakım: Bu araçların bakımları çok kolay ve düşük maliyetlidir. içten yanmalı motora sahip olan bu otomobiller daha az hareketli parçaya sahip oldukları için az bakım ihtiyacı duyarlar. bakım aralıklarında ise kilometre süre esas alınır.

Düşük vergi: Devletin sağladığı teşvikler sayesinde bu tip araçların vergileri %3 civarındadır.

"},{"id":"44","category":4,"image":"/images/2035_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Lastiğin Ömrünü ve Performansını Etkileyen Unsurlar","text":"

Aracımızın en önemli parçalarından biri şüphesiz ki lastiklerimiz. Aşınan lastikler hem sürüş güvenliğine hem de performansına olumsuz etki eder. Araç lastiklerinin pahalı olması da sürekli lastik değişimini mümkün kılmıyor. Alınan birkaç basit önem ile lastiklerinin ömrünü ve performansını artırmanız mümkün. Bu önemlere yakından bakalım.

Hava basıncı

Lastiğiniz ve aracınız için uygun olmayan hava basıncı lastiklerin düzensiz ve erken aşınması gibi tamiri mümkün olmayan hasarların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu sebeple lastik hava basıncının üretici firmanın belirlemiş olduğu değerlere uygun kalması gerekmektedir.

Rot ayarı

Aracınızdaki mekanik ve süspansiyon sistemlerden kaynalanabilecek aksaklıklar, direksiyon ve araç yönünün aynı doğrultuda olmamasına yol açar. Bu gibi bozukluklar lastiklerin yanı sıra aracın süspansiyon ve döner aksam parçalarında da hasara neden olabilir.

Balans ayarı

Lastik ve janlarınızın birbirine doğru bir şekilde eşleşmemesi aracınızla hızlı bir şekilde ilerlerken zıplama, yalpalama gibi olumsuzluklar hissedilmesine neden olur.

Rotasyon

Lastikleriniz aracınızda takılı oldukları pozisyonlar nedeniyle farklı şekilde aşınırlar. Bu aşınmaların lastiklerinize en az zararı vermesi için yerlerinin düzenli olarak değiştirilmesi lastik ömrünüze olumlu katkı sağlar.

Diş derinliği

Lastiğinizin yola temas eden kısımlarına lastik sırtı yani diş denir. Zamanla eskiyen lastiğiniz ile birlikte aracınızın çekiş gücü düşer. Diş derinliğinin 1.6.mm'den daha düşük olması aracın yol tutuşuna olumsuz etki ederek, can ve mal kaybıyla sonuçlanabilecek kazalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle aracınızın diş derinliği belirtilen değerin altına düştüğünde değiştirin.

Fren ayarları

Doğru ayarda olmayan frenler lastiklerin düzensiz ve hızla aşınmasına neden olur. Ayrıca ani ve sert frenlemeler de aracınızda blok tipi denilen aşınma ihtimalini artırarak lastik ömrüne olumsuz etki edecektir. Bu nedenle araç fren sistemlerinin araç üreticilerinin belirttiği aralıklarda kontrol edilmesi gerekmektedir.

Hız

Özellikle otobanlar hız sınırının yüksek olduğu alanlardır. Zeminin de düzgün olduğu bu bölgeler araçlarımızı hızlı kullandığımız noktalardır. Ancak aracın kullanım hızının artmasıyla birlikte lastiklerin de ısısı artar ve sırt dediğimiz kısım daha hızlı aşınır. Uzun süreli kullanmak istiyorsanız hız konusunda biraz dikkatli olmanız gerekmektedir.

Lastik eşlemeleri

Aracınızdaki tüm lastiklerin yapı ve ebat olarak aynı olması lastiklerinizin ömrünü uzatan ve sürüş performansınızı da artıran faktörlerden biridir.

Yol ve iklim şartları

Sıcak yukarıda da bahsettiğimiz gibi lastiğin ömrü üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Ayrıca yolların bozuk olması da lastiğin aşınmasına neden olan bir diğer faktördür. Bu nedenle mümkün olduğunca zeminin düzgün olduğu güzergahları tercih edin.

"},{"id":"45","category":4,"image":"/images/2079_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Lastik Değiştirmenin Püf Noktaları","text":"

Lastik değiştirmek pek çok araç kullanıcısına zor ve zaman alan bir iş olarak görünür. Ancak birkaç tekniğe dikkat ederek 2 dakikada lastiklerinizi değiştirmeniz mümkün. İşte o detaylar...

Gerekli olan malzemeler

Yedek lastik, kriko, bijon anahtarı, eğer var ise eldiven ve uyarı levhası her araçta bulundurulması gereken malzemeler arasında gelmektedir. Gece lastik değiştirmek durumunda kaldığınızda ise üçgen reflektör ve el fenerinin de bulunması faydalı olacaktır. Tüm malzemeleriniz hazırsa lastiklerinizi değiştirmeye başlayabiliriz. Adımlara dikkat…

Bijonların çıkarılması

Tüm aletleri çalışma alanınıza alın. İşe bijonları gevşeterek başlayacağız. Tekerlek bijonlarını aracınız yerdeyken gevşetmeniz ve kriko ile kaldırdıktan sonra çıkarmanız daha kolay olacaktır. Aracı kaldırdıktan sonra teker döneceği için bijonları çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Bijonları gevşetmek için öncelikle varsa jant kapağı ya da göbek kapağını sökmeniz gerekebilir. Jant kapağını bijon anahtarı ile zorlayarak veya kriko kolunun düz tarafı ile çıkarabilirsiniz. Jant kapağını çıkardıktan sonra bijon üzerine uygun şekilde bijon anahtarını yerleştirin ve saat yönünün tersine doğru çevirin. Bijonları bir ya da iki kez çevirerek gevşetmeniz yeterli olacaktır. Tamamen çıkarmayın.

Kriko kullanımı

Krikoyu alın ve aracınızın altına doğru şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Krikonun altındaki zemin düz ve sert olmalıdır. Bu detay araca zarar vermeme açısından önemlidir. Kriko sapını saat yönünde, lastikler yerden 3-4 cm yukarı kalkacak şekilde çevirin. Gevşettiğiniz bijonları tekrar çevirerek tamamen çıkarın. Bijonları çıkardıktan sonra lastik kolayca elinize gelecektir. Tekerleği kaldırdıktan sonra değiştirme işlemini sonlandırana kadar elinizi ya da ayağınızı aracın altına sokmamaya özen gösterin.

Lastiğin takılması

Yedek lastiği, dış tarafından tutarak lastik göbeğine oturtun. Bijonları doğru şekilde yerleştirin. Anahtar veya el ile birkaç kez çevirerek sabitleyin. Kriko kolunu ters yönde çevirerek tekerleğin yer ile temas etmesini sağlayın. Yere indirdikten sonra bijonları sıkma sıralaması önemlidir. Bijonlar çapraz şekilde sıkılmalıdır. Bir bijonu sıktıktan sonra çaprazındaki bijonu sıkarak devam etmelisiniz. Tüm bijonlar iyice sıkılana kadar çaprazlama işlemi devam etmelidir. Jant kapağının bir tarafını yerleştirdikten sonra diğer tarafını el gücünüzü kullanarak yerleştirin. Lastik değiştirme işlemi kolayca tamamlanmıştır. Değişim sonrası lastik basıncını kontrol etmeniz de faydalı olacaktır. Artık güvenle yolunuza devam edebilirsiniz...

"},{"id":"46","category":4,"image":"/images/1906_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Jant Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?","text":"

Araç kişiselleştirmenin bir numaralı detayı olan jantlar, sadece görselliğe değil performans ve sürüş konforuna da olumlu etki etmektedir. Peki aracımız ve sürüşümüz için kilit parçalardan olan jantlarımızı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Aplikasyon uygunluk tablosu

Aracınız için en doğru jantı seçerken aplikasyon uygunluk tablosuna göre kullanılan lastiğin jant için doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Araç üreticinizin tavsiye ettiği teknik değerleri göz önünde bulundurarak seçim yapmaya özen gösterin. Yanlış jant seçimi maksimum hız, fren mesafesi, yakıt tüketimi ve rot-balans ayarı gibi teknik değerleri de olumsuz yönde etkilediğini unutmayın.

Ölçü

Küçük sınıf araçlar için 12 inçten başlayan jantlar büyük ve yüksek performanslı araçlar için 20 inçe kadar çıkabilmektedir. Aracın motor gücü, büyüklüğü ve ağırlığı jant seçiminde referans alacağınız unsurlar olmalıdır.

Malzeme ve parça

Jant seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da parça sayısı. İki ya da üç malzemeden oluşan jantlar, tek parçadan oluşan jantlara göre daha avantajlıdır çünkü çok parçadan oluşan jantların tamir edilebilme özelliği vardır. Jantınıza gelebilecek herhangi bir darbe ya da başka bir nedenle zarar görmesi durumunda zarar gören parçanın değiştirilebilmesi mümkün. Bu çok parçalı jantlar her tip araçta kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Yanlış jant seçimi nelere neden olur?

"},{"id":"47","category":4,"image":"/images/2013_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yaz Yolculuklarında Arabanızda Olması Gerekenler","text":"

Bütün kış özlemle beklediğimiz yaz mevsimi sonunda geldi. Isınan hava ile birlikte araçlarda da birtakım tedbirlerin alınmasının zamanı da geldi. Aracınızda bulunduracağınız birkaç küçük şey ile birlikte yaz yolculuklarını çok daha ferah ve konforlu bir şekilde geçirmeniz mümkün. Onlar nelermiş, gelin birlikte bakalım.

Güneş gözlüğü

Araç kullananların olmazsa olmazların biri güneş gözlükleridir. Aracınızın torpidosundan eksik etmemeniz gereken güneş gözlükleri sayesinde güneşin yol açacağı görüş kısıtını ortadan kaldırmanız mümkün. Seçtiğiniz gözlüğün polarize camlı olmasına dikkat edin.

Bol bol sıvı

Sıcak hava terlemenize ve vücudunuzun su dengesinin bozulmasına yol açar. Özellikle uzun seyahatlerde bol bol sıvı almaya ve vücudunuzun su dengesini korumaya özen gösterin. Yaz aylarında suyunuzun hep soğuk kalması için araç içi soğutucu ve termos gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Serinletici minder

Konforlu bir yolculuk için ilk kural oturduğunuz koltuğun konforlu olmasıdır. Kışın sıcak tutan deri koltuklar yazın yolculuklarınızda zorlanmanıza neden olabilir ve ne yazık ki ne cam ne klima açmanız serinlemenize yardımcı olmaz. Bu gibi durumlarda serinletici özellikteki koltuk kılıfları, sıcaktan bunalmanızın ve terlemenizin önüne geçer.

Güneş kremi

Yazın aracınıza giren güneş ışınlarına oldukça fazla maruz kalırsınız ve güneş her zaman arkanızdan gelmez. Özellikle güneşin dik açılarla geldiği öğlen saatlerinde araç kullanırken cildinizi de güneşten korumanız gerekmektedir. Uzun yolculuklarda siz fark etmeden ciddi bir şekilde yanabilirsiniz. Güneşin olumsuz etkilerini en aza indirmek için ise yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmayı ihmal etmeyin.

"},{"id":"48","category":4,"image":"/images/1829_1_homepage_.jpg","date":"20.08.2023","header":"Aracınızı Sıcaktan Korumanın Yolları","text":"

Havalar iyice ısınmaya başladı. Güneş kendini gün geçtikçe daha çok hissettirir oldu. Hatta son yüzyılın en sıcak yazını geçireceğimize dair haberler gazetelerde ve televizyonlarda sıkça yer almaya başladı. Hal böyle olunca yüksek faktörlü güneş kremlerini, ultraviole korumalı güneş gözlüklerini alışveriş listemize eklemeye yaz için de kendimizi hazırlamaya başladık. Ancak bizler gibi aracımız da yakıcı güneşten payına düşeni alıyor. Peki bu sıcak havalardan aracımızı nasıl koruyacağız?

Üzerini örtün: Bilinen ek klasik ama en etkili yöntemdir. Aracınızın üzerini koruyucu kılıflarla örtmek hem aracınızın dışının hem de iç kaplamasının zarar görmesinin önüne geçer.

Gölgelerden yararlanın: Aracınızı park etmeniz gerektiğinde gölge ya da mümkünse kapalı alanları tercih edin.

Soğutucuları ihmal etmeyin: Motor soğutma sıvılarınız bittiğinde yenisini eklemeyi ihmal etmeyin. Bu işlemi uygularken motorunuzun soğuduğundan emin olduğunuzda yapın.

Güneşi takip edin: Gün içerisinde yolda olmanız şart değilse yolculuklarınızın zamanlamasını güneşin dik açılarla geldiği öğle saatleri yerine sabah ve akşam saatleri arasında tercih edin.

Lastiklere gereken özeni gösterin: Aracımızın donanımının bel kemiği olan lastikler belki de sıcaktan en fazla etkilenen parçalar. Isınan hava ve asfalt lastiklerinizde gevşemeye neden olabilir. Dikkatli gidin!

Bakım şart!: Aracınızın ön panelini koruyucu spreylerle silerek güneş ışınlarından göreceği zararı minimuma indirebilirsiniz.

Koltukları unutmayın!: Koltuklarınıza koruyucu kılıflar geçirerek hem güneş ışınlarının yol açacağı hasar ve yıpranmadan korur hem de değerinin düşmesinin önüne geçersiniz.

"},{"id":"49","category":4,"image":"/images/1690_1_yaz-surus-1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yaz Aylarında Sürüş Güvenliği İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?","text":"

Yazın güvenli araç kullanmak ve aynı zamanda yakıttan da tasarruf etmek için yaz lastiğine geçmek gerekir. Sıcak havalarda yaz lastikleri ile yapılan Abs frenlemesinde fren mesafesinin kısaldığı unutulmamalıdır. Yaz aylarında lastiklerinizin basıncını en az ayda bir defa ve her uzun yol öncesi mutlaka kontrol ettirmeyi unutmayın.

2- Tatile giderken aracınızı kapasitesinden fazla yüklemeyin

Yaz ayları deyince akıllara tatil geliyor. Kendi aracınızla ailece tatile çıkarken aracınızı gereğinden fazla yükleyerek gezinizi riske atmayın. Aracınızın kullanma kılavuzunda yazan maksimum yük miktarını aşmadığınızdan emin olun. Bagajın sadece ağırlığı değil, duruşu da son derece önemli. Bagajınız sürüş sırasında görüşünüzü engellememeli.

3- Güneş parlamasına dikkat

Yaz aylarında meydana gelen kazalarda, güneş ışınlarının parlaması nedeniyle sürücünün görüş netliğinin yok olması da önemli bir etken. Kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmayı alışkanlık haline getirin.

4- Sıcaklara karşı önlem alın

Yaz sıcağında aracınızı açıkta park ettiğinizde mutlaka ön camlara güneş koruyucusu kullanın. Çocuklarınızı ve evcil dostlarınızı asla aracınızda yalnız bırakmayın. Sıcak günlerde aracınızda mutlaka içme suyu bulundurun.

5 - Yaz alerjilerine karşı önlem alın

Alerji nedeniyle sürücünün gözlerinin akması, sürekli hapşırması, nefesinin tıkanması son derece risklidir. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa, sürüş güvenliği açısından yaz alerjilerine karşı önlem almayı ihmal etmeyin. Aracınızı havalandırın, hava filtrelerini temiz tutun. Nem tutmayan ve kolay temizlenebilen paspaslar kullanın.

6- Şiddetli yaz yağmurlarına dikkat edin

Yazın aniden bastıran şiddetli yağmurlarda çok kısa sürede yol kayganlaşabilir, böylesi durumlarda aracınızı çok dikkatli kullanmalısınız.

7- Yazın sayıları artan motosikletli ve bisikletli sürücülere dikkat edin

Yaz aylarında yollarda bisiklet ve motosikletli sürücülerle daha sık karşılaşabilirsiniz. Kazalara sebebiyet vermemek için aradaki mesafeye ve yol paylaşımına dikkat etmek gerekir.

Keyifli ve güvenli yolculuklar dileriz.

"},{"id":"50","category":4,"image":"/images/1514_1_Yaz-sicaklarinda-trafik_.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yaz Sıcaklarında Trafiğe Çıkmadan Önce ve Trafikteyken Yapılması Gerekenler","text":"

Teknolojinin hayatın merkezine yerleşmesi ile pek çok alanda kolaylıklar sağlanmaya başlandı. Navigasyon ve trafik kontrolü üzerine geliştirilen uygulamalar ise yolculukların vazgeçilmezi haline geldi. Bu uygulamalar ile trafiğe çıkmadan önce ön araştırma yapmanız avantaj sağlamanıza yardımcı olacaktır. Özellikle kullanıcıların trafik durumu hakkında anlık yorumlar bıraktığı uygulamalar oldukça işinize yarayacaktır.

Araçta bulunması gerekenler

Bazen trafik öyle kilit bir hale gelir ki saatlerce yerinizden kımıldayamazsınız. Buna bir de yaz aylarının kavurucu sıcakları eklenince durum daha çekilmez bir hal alır. Bu nedenle aracınızda her ihtimale karşı su ve atıştırmalık bulundurmanız faydalı olacaktır. Şekerin düşmesi ve tansiyon durumuna göre tatlı ve tuzlu yiyecekleri bir arasa bulundurmaya çalışın.

Kişisel ihtiyaçlarınızın yanında aracınızın ihtiyacını düşünerek bir şişe su da aracınız için bulundurun. Sıcak havalarda radyatörün su kaynatması en sık rastlanan durumlar arasında geliyor. Trafiğin orta yerinde ayrı bir trafik noktası oluşturmamak için önceden önleminizi almanız faydalı olacaktır.

Trafiğe çıkmadan önce

Yaz aylarında aracınıza oturur oturmaz, göz kamaşmasına engel olmak için araç güneşliğini indirmeye özen göstedin. Bunu trafikteyken yapmanız ani bir dikkat dağınıklığına ve dolayısı ile beklenmedik bir kazaya sebebiyet verebilir.

Trafikteyken

Trafikteyken yaz kış farketmeksizin ilk dikkat etmeniz gereken nokta, önünüzdeki araçla takip mesafenizi korumanız. Bunun yanında özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında asfalt erimesi ilk sıralarda yer alıyor. Sıcak havayla eriyen asfalt araçların kaymasına ve kazalara neden oluyor. Bu yüzden sürüşlerinizde dikkatinizin yerinde olması büyük önem taşıyor.

"},{"id":"51","category":4,"image":"/images/2081_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Önleminizi Alın Kışın Zorluklarını Aşın!","text":"

Çetin kış şartlarında araç kullanmak hem sürücüler hem yayalar hem de diğer kullanıcılar için pek çok risk doğuruyor. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin doğanın gücü karşısında çoğu zaman çaresiz kalınıyor. Özellikle kışın soğuk yüzünü iyice göstermeye başladığı şu günlerde bu durum daha iyi anlaşılıyor. Kışın getirdiği risklere karşı önlem almanız için dergimizin bu sayısında oldukça faydalı bilgileri sizler için bir araya getirdik…

Araç üzerinden buz ve karın temizlenmesi

Buz tutmuş camları ve karla kaplanmış araçları temizlemek kışın sürücüleri en zorlayan anlar arasında yer alıyor. Cama ve kaporta boyasına zarar vermemek için bu temizlik işleminde dikkatli hareket etmek gerekiyor. Camda oluşan buzu, buz kazıma aleti ile temizleyebilirsiniz. Bu aleti cam dışında bir yüzeyde kullanmayınız aksi halde aracınızı çizebilir. Buzu çözdürmek için hafif nemli bir bez içine bir avuç kadar tuz dökün ve camlarınıza bastırmadan buzun üzerinde hafifçe gezdirin. Tuzun yanında buz çözdürmede oda sıcaklığındaki su, antifriz suyu ve sirke de etkili bir rol oynayacaktır. Araç üzerindeki karı temizlerken ise karı yanlara veya arkaya doğru iterek temizlemeniz daha faydalı olacaktır.

Kış lastiği ve zincir kullanımı

Hava sıcaklığının düşmesi ile mevcut lastikler sertleşir ve güvenliğinizi tehdit eder. 1 Aralık itibarı ile kış lastiği uygulamasına geçildi. 1 Nisan 2018'e kadar kış lastiklerinin kullanılmaya devam edilmesi gerekiyor. Kış lastikleri yalnızca buzda ve karda değil 7 derecenin altındaki ıslak ve kuru hava şartlarında da güvenli bir sürüş sağlıyor. Güvenli bir sürüş için kış lastiklerinizi mutlaka edinin. Kış lastiğine rağmen kar yağışının çok fazla olduğu günlerde lastik zincirine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Park yeri seçimi

Binaların çatılarında oluşan buz sarkıtları kışın en fazla risk yaratan sorunlar arasında geliyor. Yaya olarak dikkat etmek gerektiği gibi sürücü olarak da bu buz sarkıtlarına dikkat etmek gerekiyor. Otopark ve kapalı alanların dışında aracınızı sokağa park edecekseniz buz sarkıtlarını dikkate alarak hareket etmelisiniz. Aksi halde aracınızda ciddi hasar meydana gelebilir. Bunun yanında araca giriş ve çıkışınızda hayatınız da riske girebilir.

Aracınızda mutlaka bulundurun

Kış aylarında aracınızda bulunduracağınız birtakım malzemeler yaşayacağınız pek çok problemin önüne geçecektir. Bu malzemelerden lastik zinciri kar yağışının fazla olduğu zamanlarda büyük fayda sağlayacaktır. Çekme halatı yolda kalma ihtimalinize karşı etkili bir çözüm olacaktır. Aracınızı eğimli bir yola park ettiğinizde kaymasını engellemek için tekerlek takozu önemli bir rol oynayacaktır. El feneri, reflektif işaret, ilk yardım seti ise kaza vb. durumlara karşı önlem almanızı sağlayacaktır.

Sürüş önerileri

Kışın zorlu hava şartlarına karşı aldığınız önlemlerin yanında araç sürüşünde de birtakım detaylara dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Öncelikle kar yağışlı havalarda önünüzdeki araçla takip mesafenizi korumalı hatta biraz daha artırmalısınız. Virajları dönerken aracın kayma ihtimaline karşı hızınızı minimuma düşürmelisiniz. Gaza hafif basılmalı, vites düşük devirde değiştirilmeli, frene yumuşak ve erken basılmalıdır. Karlı havalarda her hareketiniz yumuşak olmalıdır. Güvenli yolculuklar...

"},{"id":"52","category":4,"image":"/images/2072_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kış Aylarında Nelere Dikkat Edilmeli?","text":"

Kış aylarında yapılan yolculuklarda kaza ve olası problemlere karşı ekstra dikkat edilmesi ve çaba harcanması gerekiyor. Dergimizin bu sayısında soğuyan havalarla gelen kaza ve olası durumlara karşı hayat kurtaran kullanım önerilerini bir araya getirdik.

Lastikler

Kışın gelmesi ile birlikte öncelikli olarak lastiklerinizin bakımını yaptırmalı ve kış lastiklerine geçiş yapmalısınız. Lastik tercihinde araç üzerinde bulunan veya araç üreticinizin sağladığı el kitabından faydalanabilirsiniz. Bunun yanında yetkili servisler de yardımcı olacaktır.

Tercih edilen kış lastiğinde;

Cam suyu tercihi

Kış aylarında donan camlar görüş mesafesini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden cam suyuna donmayı önleyici katkılar eklenmelidir

Aracı çalıştırırken

Çok soğuk havalarda özellikle dizel araçlarda yakıtın donması en sık rastlanan durumlar arasında gelmektedir. Bu gibi durumlara karşı kış aylarında yakıtın maksimum seviyede olması, donmanın önüne geçmektedir. Bunun yanında donmalara karşı araçların kapalı yerlere park edilmesi, gün içinde çalıştırılması etkili olacaktır.

Park ederken

Özellikle hava sıcaklığının 0'ın altına düştüğü zamanlarda aracınızı dışarıya park edecekseniz direksiyonu kaldırım yönüne doğru çevirmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanında silecek lastiklerinin cama yapışmasını ve yırtılmasını engellemek için yukarı kaldırmanız fayda sağlayacaktır.

Sürüş esnasında

Karlı havalarda araçların düşük devirde kullanılması ve ani hızlanmalardan kaçınılması önerilmektedir. Özellikle dik inişlerde dikkatli olunmalı ve en düşük viteste gaza basmadan inilmelidir. Otomatik vitesli araçlarda ise vites D1 veya D2 konumuna getirilerek iniş sağlanmalıdır. Trafikteyken takip mesafesi korunmalı ve özellikle virajlarda buzlanma vb. göz önüne alınarak tedbirli davranılmalıdır.

"},{"id":"53","category":4,"image":"/images/2071_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Kar Zinciri Takmanın Pratik Yolu 5 Adımda Kar Zinciri Takmanın Yolları","text":"

Kar zinciri, güvenli bir sürüş için karlı ve buzlu yollarda hayat kurtarıcı bir rol üstleniyor. Zincirleri takmak ise pek çok araç kullanıcısı için eziyete dönüşebiliyor. Bu noktadan yola çıkarak kar zinciri takmanın kolay yollarını dergimize taşıdık.

Zincir seçimi

Karlı ve buzlu yollarda lastiklerin kaymasını engelleyen kar zincirleri, güvenli sürüş için kış aylarında alınabilecek en pratik önlemler arasında gelmektedir. Ancak kar zinciri tercihinde de birtakım detaylara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle tercih edilen zincir, lastik türü ve araç modeline uygun olmalı. Uygun zincir için lastiğin çapını bilmeniz yeterli olacaktır. Bir diğer önemli detay da bu zincirlerin kış lastiklerine göre olmasıdır. Kar miktarının belli bir seviyenin altına düştüğü dönemlerde zincirin kullanılmaması önerilmektedir. Aksi taktirde kış lastikleriniz zamanından önce yıpranacaktır.

Nasıl takılır?

"},{"id":"54","category":4,"image":"/images/1705_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?","text":"

Yağışlı havalarda hızlı araba kullanıyor olmanız durmanızı daha da geciktirecektir. Zeminin ıslak ve kaygan olmasından dolayı yol tutuşunuz da zayıflayacağından yağmurlu havalarda düşük hızla ilerlemeniz hem sizin için hem de trafikteki diğer araçlar için oluşabilecek tehlikelerin önüne geçecektir.

2- Görüş kalitenizi yükseltin

Bu konuda altın kural havalandırmayı doğru kullanmak. Yeni nesil araçların neredeyse hepsinde ön camlar için buğu fonksiyonu sunuluyor. Bu özellik sayesinde birkaç saniyede camlarınızdaki buğuyu yok edebilirsiniz.

 

3- Takip mesafesini artırın

Zeminin ıslak olması durma mesafenizi artıracağından, takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalı. Herhangi bir kazanın oluşmasına mahal vermemek için alınacak başlıca önemlerden biri takip mesafesini artırmak.

4- Kayganlaşan yola dikkat

Zemin üzerindeki toz ve çamur gibi birikintiler yağmurun başlamasıyla birlikte kaygan bir duruma gelerek lastiklerin yola tutunmasını azaltır. Yol kuruysa ve yağmur birden bastırdıysa araç hızınızı düşürmeniz tehlikeli durumların yaşanmasının önüne geçecektir.

5-Fren balataları ıslanırsa kuruması için fren pedalına dokunun

Yağmurlu havalarda fren balatalarının ıslanması kaçınılmaz. Ancak fren pedalına birkaç kez hafifçe dokunmanız yağmurlu havada karşılaşabileceğiniz ani bir durumda aracınızın daha güvenli bir şekilde durmasını sağlayacaktır.

6- Doğru jant ve lastiği seçin

Aracınızda mümkünse üretici firmanın önerdiği dışında jant ve lastik kullanmayın. Yanlış lastik kullanmanız yol tutuş kabiliyetinizi etkilediği gibi fren performansınızı da azaltacaktır.

7- Yağışlı havalarda sollama yaparken daha dikkatli olun!

Yağış esnasında görüş mesafesinin düşmesinden dolayı önünüzdeki ve araçların sizi fark etmesi zorlaşacaktır. Bu sebeple sollama yaparken ya da şerit değiştirirken sinyal verdiğinizden emin olun.

"},{"id":"55","category":4,"image":"/images/2116_1_1280360b.jpg","date":"20.08.2023","header":"Ducato İleri Güvenlik Sistemleri","text":"

Her geçen gün yeni teknolojiler ile tanışıyoruz ve bu teknolojilerin büyük kısmı otomotiv sektöründe karşımıza çıkıyor. Gelişen teknoloji, otomotiv üreticilerinin en çok önem verdikleri noktalardan biri olan araç güvenlik sistemlerini büyük oranda etkiliyor. Fiat Professional ailesinin en büyük üyesi olan Fiat Ducato'da kendi sınıfında fark yaratacak birçok yeni güvenlik sistemi ile yola çıkıyor. O halde, gelin bu yeni güvenlik sistemlerinin neler yapabildiğine hızlıca göz atalım.

OTONOM FREN DESTEK SİSTEMİ (AEBS)

Öndeki aracın ani fren yapması ya da öndeki aracın geç fark edilmesi kaynaklı, özellikle şehir içi trafikte, önden çarpma vakaları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu sistem ön cama yerleştirilen kamera ile yoldaki diğer araçları ve engelleri algılayabilmektedir ve olası bir önden çarpışmanın tahmin edilmesi durumunda gösterge panelinde görsel ve sesli uyarı kombinasyonu ile sürücüyü uyarır. Sürücünün uyarıya tepki vermemesi durumunda, otonom bir darbeyi önlemek ya da azaltmak için fren müdahalesi yapar.

ŞERİT DEĞİŞİKLİĞİ UYARMA SİSTEMİ (LDWS)

Bu sistem ön cama yerleştirilen kamerayı kullanarak yol üzerindeki şerit çizgilerini tespit eder ve sistem açıkken sürekli takip eder. Görüşün kötü olduğu hava şartlarında dahi aracın şeridinden çıktığını saptayabilir. Aracın şerit çizgilerinden ayrıldığını tespit ettiğinde, sesli ve görüntülü ikazlar ile sürücüyü uyarır.

TRAFİK İŞARETLERİ TANIMA SİSTEMİ (TSR)

Bu sistem ön cama yerleştirilen kamerayı kullanarak, yol kenarındaki trafik işaretlerini elektronik olarak tanımlar ve hız limiti, sollama işaretleri gibi trafik işaretlerini algılayıp, ön paneldeki ekrana aktararak sürücüye destek olur.

UZUN FAR IŞIĞI TANIMA SİSTEMİ

Bu sistem uzun farların yanmasını ve sönmesini kontrol eder. Uzun farlarınız açık iken karşıdan gelen araçları otomatik olarak tanıyarak, uzun farların otomatik olarak kısa fara geçmesini sağlar. Karşıdan gelen bir araç olmadığında tekrar otomatik olarak uzun farlarınızı yakar

YÜK DAĞILIMI KONTROL SİSTEMİ (LAC)

ESC sistemine entegre olan Yük Dağılım Kontrol Sistemi yolculuk esnasında aracın özellikle toplam ağırlık ve ağırlık merkezi anlamında yük durumunu belirler. Bu parametrelere dayanarak ABS, ASR ve ESP fonksiyonlarına daima ve mümkün olduğunca etkili olmaları için yeni değerler hesaplayarak müdahale eder.

SAVRULMA AZALTICI (ROM)

Savrulma riskinin daha fazla olduğu durumlarda ESC sisteminin yeni yardımcısı.

ARKA ÇAPRAZ TRAFİK UYARISI

Arka çaprazdan yaklaşan aracları tespit etmek icin kullanılan radar sensorleri vasıtasıyla geriye manevralar sırasında kazaları onlemeye yardımcı olur.

KÖR NOKTA UYARI SİSTEMİ

Sistem, yaklaşmakta olan ancak dikiz aynalarının kör noktasında kaldıkları için görülemeyen araçları tespit etmek için (arka tamponun içine yerleştirilmiş) radar sensörlerini kullanır. Sesli uyarılar ve yan aynalarda aydınlatmalı simgeler ile sizi bilgilendirir.

"},{"id":"56","category":4,"image":"/images/2115_1_1280x360.jpg","date":"20.08.2023","header":"Ducato Tam Otomatik Şanzıman","text":"

Fiat Professional ailesinin güçlü oyuncularından biri olan Fiat Ducato 2020 model yılında kendini yeniledi. 2020 yılında Fiat Ducato 4 silindirli 130 beygir Multijet motorunu yeni emisyon standartlarına uyumlu hale getirerek 140 beygir ve 160 beygirlik versiyonlar ile karşımıza çıkmakta. 140 beygir güç ve 350 Nm tork üreten Multijet motor manuel şanzıman seçeneği ile sunulurken, 160 beygir güç ve 400 Nm tork üreten motor seçeneği ise 9 ileri tam otomatik şanzıman ile sunulmakta. Uzun süredir Türkiye pazarında otomatik şanzımanlı versiyonunu görmediğimiz Fiat Ducato, 2020 yılı itibari ile Fiat Professional ailesindeki otomatik şanzımanlı versiyonu olan araçlar arasındaki yerini aldı.

Daha önce Avrupa pazarında kullanılan, 6 ileri yarı otomatik şanzıman seçeneğinin yerine geçen 9 ileri tam otomatik şanzıman, Avrupa ile aynı anda Türkiye pazarında da görücüye çıktı. 480 Nm tork'a kadar güç iletebilen bu şanzıman ilk olarak 2013 yılında Cenova otomobil fuarında FCA tarafından Jeep Cherokee ile beraber tanıtılmıştı. Geniş bir tork iletme skalasına sahip olan bu tam otomatik şanzıman hem hafif ticari hem de binek otomobillerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

2015 yılından bu yana Fiat Doblo'nun Amerikalı kardeşi Dodge promaster City'de de kullanılmakta olan bu şanzıman, 9 ileri vites seçeneği sayesinde ihtiyacınız olan tork değerine karşılık gelen en uygun vitesi seçerek maksimum seviyede yakıt tasarrufu sağlamanızı amaçlamaktadır.

Tam otomatik şanzımanlarda, yarı otomatik şanzımanlardan farklı olarak tork konvertör sistemi kullanıldığı için, Fiat Ducato 9 ileri tam otomatik şanzımanda bir debriyaj bulunmamaktadır. Ticari araç kullanıcılarının dikkate aldığı konulardan biri olan bakım maliyetlerinin bir kalemini oluşturan debriyaj, artık sizin için bir maliyet kalemi olmaktan çıkmış olacaktır. Fiat Ducato 9 ileri şanzıman sürüş modu seçme özelliği ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Sürüş modu seçici ile NORMAL, ECO ve POWER olmak üzere 3 farklı mod seçilebilmektedir. ECO modda sürücüye yakıt tasarrufunda destek olmak için daha yumuşak hızlanma tepkisi ve özel vites değiştirme stratejisi sunar. POWER modda tam yük ve yokuş yukarı sürüş koşulları için optimize edilmiş gaz tepkisi ve vites değişimi sağlar.

"},{"id":"57","category":4,"image":"/images/29_1_yakit-byk.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yakıt Tasarrufu İçin Tüyolar","text":"

Gün geçtikçe artan akaryakıt fiyatları nedeniyle araçla seyahat etmek çoğu zaman ciddi bir mali yükü de beraberinde getirmektedir. Yakıt konusunda tasarruflu davranmak bu nedenle bütçe planlaması için özel bir öneme sahiptir. Tam depo yakıt ile en çok mesafeyi kat etmek ve yakıtı en verimli şekilde değerlendirmek için araç kullanımında uygulanabilecek çok sayıda teknik bulunmaktadır. Araç kullanırken yakıt tasarrufu yapmanın altın kuralları olarak da değerlendirilebilecek bu tüyolar sayesinde hem daha ekonomik seyahat olanaklarını keşfedecek hem de aracınızı en verimli şekilde kullanabileceksiniz.

Tasarruf Gaz Pedalından Başlar!

"Gaz pedalına yumurta varmış gibi basmak" artık halk dilinde artık çokça bilinen ve kullanılan bir deyim. Aslında bu deyim yakıt tasarrufunun da en önemli kuralını ortaya koyuyor. Gaz pedalı aracın yakıt tüketiminde kilit bir öneme sahiptir. Bu nedenle gaz pedalını dikkatli ve hassas bir şekilde kullanmak yakıt tasarrufu için olmazsa olmazlar arasında gelir. Otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak ve mevcut hızı korumak her zaman için yakıt konusunda ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.

Yokuş aşağı inerken gaza basmamak enjeksiyonlu araçlarda gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçer ancak kesinlikle aracın kontağı yokuş aşağı inerken kapatılmamalı ya da vites boşa alınmamalıdır. Yaygın olarak bilinen bir yanlış da vites boşa alındığında motorun yakıt tüketmeyeceği düşüncesidir. Aksine vites boşa alındığında motora yakıt girişi devam eder.

Yokuş yukarı çıkarken ise az yakıt tüketimi için yüksek viteste tam gaz yapılmaz. Aksine düşük viteste yarım ve hatta çeyrek gaz yapmak daha yüksek yakıt tasarrufu sağlar.

Çoğunlukla araçlar 90 kilometre üzerinde daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Bu konuda yaygın olarak bilinen bir ölçüt şudur: 120 km ile giden araç 80 km ile giden araca göre yüzde 25 daha yüksek yakıt harcar.

Rölantide Isıtma Yapmayın

Motoru rölantide ısıtmak gereksiz yakıt tüketimine yol açan bir başka hatadır. Motorun çalıştıktan sonra yapacağı ilk kilometrede yakacağı yakıt rölantide çalışan motorun 3 dakikada harcayacağı yakıta eşittir.

Vites Kullanımı Önemli

Doğru vitesi yapan doğru tasarrufu da yapar. Viteslerde devir sayısına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Vites değiştirirken motoru üst devirlere çıkartmak her zaman için fazla yakıt tüketimine yol açar. Bunun yerine motorun en verimli çalıştığı devir sayısı ve devir aralığını tutturmak daha doğru bir tercih olacaktır

Bu ana detaylar dışında yakıt tasarrufu için şunlara da dikkat edebilirsiniz:

"},{"id":"58","category":4,"image":"/images/1902_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Plaka Yenileme İle İlgili Merak Edilenler","text":"

HGS'de yanlış ceza yazılması veya plaka okuyan trafik uygulamalarının farklı font ve büyüklükte yazılmış olan plakaları okuyamama durumlarından dolayı plakaların tek tip olması kararı alındı. Standart dışı olan araç plakalarının trafikten men edileceği ve araç muayenesi esnasında da birinci derece, yani ağır kusurlu olarak kabul edildiği bu dönemde plakalarda yapılan düzenlemeye ilişkin önemli hususlar ve araç sahiplerinin yapması gerekenleri araştırdık. İşte plaka yenilemeye dair merak edilenler.

Hangi plakalar ağır kusur sayılır?

Plaka yenileme için gerekli evraklar nelerdir?

Plaka yenileme işlemi nasıl yapılır?

"},{"id":"59","category":4,"image":"/images/2049_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Yolculuğunuzu Paylaşarak Kara Geçin!","text":"

Bundan yıllar önce arabamıza bir yabancıyı almak çok da cazip bir fikir değilken günümüzün değişen koşulları ve seyahat anlayışı yolculuk paylaşımı gibi bir kavramı ortaya çıkardı. Dünyanın her yerinde yaygın kullanılan ulaşım yöntemlerinden biri olan yolculuk paylaşımı ülkemizde de son yıllarda oldukça popüler. Aynı yöne giden sürücü ve yolcuları buluşturan yolculuk paylaşımını sizler için araştırdık.

Yolculuk paylaşımı ne demektir?

Bu sistem yol masraflarının paylaşılarak azaltılmasını sağlamasının yanı sıra sosyalleşme ve yeni insanlarla tanışma imkanı tanıyor. Sürücünü masraflarını azalttığı gibi yolcular da diğer alternatif ulaşım araçlarına ödediği rakamların çok daha altına seyahat edebilirler. Aynı aracın içerisinde birden fazla kişinin seyahat etmesi demek trafikte daha az araç ve dolayısıyla da daha az hava kirliliği ve trafik sıkışıklığı demek.

Yolculuk paylaşımı nasıl yapılır?

Yolculuk paylaşımı için özel olarak kurulmuş web siteleri ve mobil uygulamalar bulunuyor. Bu platformlara üye olarak ister sürücü ister yolcu olarak olarak kendiniz için en uygun rotada yol arkadaşlarıyla buluşabilirsiniz. Aracında boş koltukları olan bir sürücü, yol masraflarını aracına aldığı yolcularla bölüşerek daha ekonomik ve keyifli bir yolculuğun keyfini sürebilir. Yolcular da bu uygulamalara üye olup gideceği rotayı yazdıktan sonra kendileri için en uygun sürücüyü ve araç koltuğunu rezerve ederek yolculuğa dahil olabilir. Ayrıca bu uygulamalar Sürücü ile mesajlaşabilme imkanı da tanıyor.

Yolculuk paylaşımının faydaları nelerdir?

Bu sistem yol masraflarının paylaşılarak azaltılmasını sağlamasının yanı sıra sosyalleşme ve yeni insanlarla tanışma imkanı tanıyor. Sürücünü masraflarını azalttığı gibi yolcular da diğer alternatif ulaşım araçlarına ödediği rakamların çok daha altına seyahat edebilirler. Aynı aracın içerisinde birden fazla kişinin seyahat etmesi demek trafikte daha az araç ve dolayısıyla da daha az hava kirliliği ve trafik sıkışıklığı demek.

Araç paylaşımı ile yolculuk paylaşımı arasındaki fark nedir?

Araç paylaşımı, yolculuk paylaşımı arasında pek fark yoktur. Araç paylaşımı her gün aynı yere giden kişilerin aracı paylaşarak ulaşımlarını sağlamasıdır. Araç paylaşımında sürücü ve yolcular düzenli olarak aynı yere aracı dönüşümlü olarak kullanarak gider, böylelikle yol masraflarından tasarruf ederler.

"},{"id":"60","category":4,"image":"/images/2025_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarda Otel Konforu Arayanlar İçin Alternatif","text":"

Kısıtlamalardan uzak, özgür bir tatil deyince aklımıza gelen ilk şeydir karavan. Hepimizin Hollywood filmlerinden görüp imrendiği bu araç tipi son yıllarda seyahat amaçlı kullanımının dışına çıkılarak ev veya ofis olarak da kullanılmaya başlandı. Bize sağladığı bu konforun yanı sıra seyahat etme özgürlüğünü de tanıması bir karavana sahip olmamızı gerekli hale getiriyor. Özgürlüğüne ve konforuna düşkün ancak yeni yerler keşfetmeyi de sevenler için en uygun olan araç tiplerinden olan karavanı mercek altına aldık.

Karavan neden bu kadar çok tercih ediliyor?

İstenilen rotayı çizip istenilen noktalarda durmanın keyfi, kahvaltı saatini kaçıracak olmanın tedirginliği, otellerin yaptığı programların dışına çıkmadan eğlenme zorunluluğu vs. gibi nedenler insanlardaki karavan aşkını büyütüyor.

Bir karavanda olması gerekenler nelerdir?

Bir karavana sahip olmanın maliyeti kişinin kendi inisiyatifine ve zevkine bağlı. Bu yaşadığımız evlerde olmasını istediğimiz eşyaların varlıklarıyla benzer bir durum. Karavanınızın büyüklüğüne bağlı olarak barınmak için gerekli ne varsa bulunmalı. Mesela; yatak, nevresimler, battaniye yastık yorgan, mutfak gereçleri, yolculuğunuzda size ev konforunu sağlayacak temel eşyalardır. Bilhassa elektrikli aletler karavanın bizlere sunduğu en büyük konfordur. Aydınlatmalar ve prizler sayesinde keyifli vakit geçirebilir, soğuk gecelerde elektrikli ısıtıcınızı çalıştırabilir, kahve makineniz varsa içinizi ısıtacak ve yolculuğunuzun yorgunluğunu alacak bir kahve hazırlayabilirsiniz.

Karavan maliyetli midir?

Otellerde veya tatil köylerinde harcayacağınız parayı bir kere karavanınız için harcayarak sadece sizin isteğinize göre şekillenen sınırsız ve sonsuz bir tatil yapabilirsiniz. Bu nedenle de başta maliyetli gibi gözükse de uzun vadede sizin için kara dönüşecek bir yatırım ve tatil aracıdır.

Hotel konforu ve otomobilin buluşma noktası: Hotomobil

Tatil denilince aklımıza gelen şey hep aynı: Güneşin kavurduğu kızgın kum ve masmavi bir deniz… Plan yapmanın derdine düşmek istemediğimiz için de her şey dahil otellerin tercih edildiği ama neredeyse birçoğumuz için ızdıraba dönüşen bu tatil tipine son veren bir önerimiz var; Hotomobil!

Hotomobil'de neler var?

Dört yıldan uzun bir süredir devam eden tasarım, geliştirme ve test sürecinin sonunda ortaya çıkan Fiat Pratico motokaravan Hotomobil, ince detaylar ve çözümleri, geniş iç hacim ve yaşam alanlarıyla sürekli değişen yaşam standartlarına mükemmel bir uyum sağlıyor. Size ev konforunu sunan Hotomobil ile ailece çıkılan tatiller artık daha keyifli.

Kullanıcılarına ne gibi imkanlar sağlar?

Hotomobiliniz ile doğayla iç içe ve keşfedilmeyen koylarda mükemmel bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Bütün ayrıntıların düşünüldüğü bu araçlarda üç kişi rahatlıkla konaklayabiliyor. Kullanıcının konforunun ön planda tutulduğu Hotomobil dört mevsim tatil için ısıtma ve soğutma ve farklı zengin donanım opsiyonlarıyla istenilen konforu sağlıyor. Hotomobil'in en önemli ve en güzel özelliği ise günlük araç olarak da kullanılıyor olması. Tamamen yerli sermaye, tasarım ve üretim ile doğan bu araçlar B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen, tüm köprü tünel ve otoyollarda geçiş iznine sahip. Hotel konforuyla otomobilin birleşimine tanıklık etmeniz için yapmanız gereken tek şey Hotomobil'e şans vermeniz.

"}],"mainBlog":{"id":"60","image":"/images/2025_1_detay.jpg","date":"20.08.2023","header":"Araçlarda Otel Konforu Arayanlar İçin Alternatif","text":"

Kısıtlamalardan uzak, özgür bir tatil deyince aklımıza gelen ilk şeydir karavan. Hepimizin Hollywood filmlerinden görüp imrendiği bu araç tipi son yıllarda seyahat amaçlı kullanımının dışına çıkılarak ev veya ofis olarak da kullanılmaya başlandı.

"}},"faq":{"questions":[{"question":"Her araca LPG takılıyor mu?","topic":4,"answer":"

Aşağıdaki model ve motorizasyonlara onaylı LPG kiti takılabilmektedir.
doblo-linea 1.4 8v
egea sedan 1.4 16 v ve 1.6 e-torq
egea hb 1.6 e-torq
ege sw 1.6 e-torq
500x 1.6 e-torq

"},{"question":"Hangi LPG markasını kullanıyorsunuz?","topic":4,"answer":"

Fiat landirenzo markası ile çalışmaktadır ve kendisine özel LPG ünite yazılımı kullanmaktadır. Yekili servis dışında takılan landirenzo ünite yazılımlarından farklıdır.

"},{"question":"LPG dönüşümü yaptırmam halinde garantim bozulur mu?","topic":4,"answer":"

Fiat yetkili servislerinin montaj ve bakım güvencesi ile gerçekleştiren bu işlemden sonra aracın garanti süreci etkilenmeden devam etmektedir.

"},{"question":"Egea sw ve hb araçlarda LPG dönüşümü yaptırabilir miyim?","topic":4,"answer":"

Egea modelimizde LPG dönüşümü yaptırılabilecek araçlar aşağıda belirtilmiştir;
egea sedan 1.4 16 v ve 1.6 e-torq
egea hb 1.6 e-torq
ege sw 1.6 e-torq

"},{"question":"10 NUMARA FIAT PERİYODİK BAKIM PAKETİ kampanyası hangi modeller için geçerlidir?","topic":1,"answer":"

"},{"question":"10 NUMARA FIAT PERİYODİK BAKIM PAKETİ kampanya koşulları nedir?","topic":1,"answer":"

"},{"question":"Aracın blue&me ozelliği nedir? Her araçta var mıdır?","topic":9,"answer":"

Direksiyon başında olmanız telefonla iletişim kuramayacağınız anlamına gelmez. Blue&metm saysesinde telefonunuzla her an güvenle iletişim kurabilirsiniz.
Kendine has ses tanıma teknolojisiyle cep telefonunuzu bir kez bluetooth aracılığıyla kaydettiğinizde, telefon rehberiniz indirilir ve gözünüzü yoldan ayırmadan direksiyondan herhangi bir fonksiyona ulaşabilirsiniz.

"},{"question":"Car play özelliği nedir?","topic":9,"answer":"

7 inç tablet ekran olan lounge plus araçlarımızda 2017 hazirandan sonra sunulan bir özelliktir. iphone’unuzu araç içinde kullanmanın daha akıllı ve daha güvenli bir yoludur. Çarplay, aracınızı sürerken iphone’unuz ile yapmak istediğiniz şeyleri gerçekleştirmenize yardımcı olur ve bunları doğrudan aracınızın yerleşik ekranında gösterir. Dikkatinizi yoldan ayırmadan yol tarifi alabilir, arama yapabilir, mesaj alıp gönderebilir ve müzik dinleyebilirsiniz.

"},{"question":"Egea aracımda navigasyon ve geri görüş kamerası yok, üst modellerde var benim aracıma takılır mı?","topic":10,"answer":"

Navigasyon, geri görüş kamera sistemi olan araçlarda radyo teyp donanımsal ve yazılımsal olarak farklıdır. Araç üzerinde buna uygun tesisat ve donanımlar vardır. Bu özellikler olmayan bir araca sonradan takılamaz.

"},{"question":"Navigasyon haritası eski, bazı yol ve sokaklar çıkmıyor. Ne yapabilirim?","topic":10,"answer":"

Harita güncellemeleri modele göre değişmektedir. Üreticinin öngördüğü şekilde yazılım güncellenmesi yapılması gerekir. Aracınızdaki navigasyon cihazına uygun yazılımı üretici web sitesinden edinebilirsiniz. https://www.Tomtom.Com/tr_tr/drive/maps-services/shop/travel-map/ adresinden istediğiniz ülkenin haritasını seçip, sayfadaki cihazım uyumlu mu alanından cihaz uygunluğunu cihaz seri numaranızdaki ilk 2 karakteri girdikten sonra ilgili güncellemeyi satın alabilirsiniz.

"},{"question":"Kurtarıcı gereken veya kazalı araçlara yol yardım hizmeti verilir mi?","topic":2,"answer":"

Araç garanti içerisinde ise ücretsiz çekici hizmeti sağlanır.Eğer garanti dışı ise fiat'ın anlaşmalı fiyatları üzerinden çekim hizmeti sağlanır.

"},{"question":"Hasarlı araçlara ikame araç verilir mi?","topic":5,"answer":"

Bu gibi durumlarda kaskonuza başvurarak yedek araç temin edebilirsiniz.

"},{"question":"Ücretsiz yedek araç uygulaması nasıl işler?","topic":5,"answer":"

Fiat yetkili servisleri'nde, bakım ve mekanik akşam onarımı için araçlarını bırakan ve aynı gün içinde teslim alamayan şahıs müşterilerimize ücretsiz yedek araç hizmeti verilmektedir.

"},{"question":"Fiat marka araçların garanti süresi nekadar?","topic":6,"answer":"

Genel garanti
otomobiller ve hafif ticari araçların* (ducato, scudo hariç,)Yasal garantisini takip eden 3. Yıl ya da 150.000 km (hangisi önce biterse) akü ve tekerlek lastikleri haricindeki diğer tüm mekanik akşamı garanti belgesinde sayılan şartlar dahilinde üretim hatalarına karşı tofaş’ in garantisi altındadır. Ducato, scudo model ticari araçların tüm mekanik akşamı 2 yıl (sınırsız km) garanti belgesinde sayılan şartlar dahilinde üretim hatalarına karşı tofaş’ in garantisi altındadır.

*egea model araçlar tofaş ve/veya bayi’den satın alınmış olmak ve aşağıdaki şartlara uygun olmak koşuluyla, 3 yıl 60.000 km yasal garanti süresini takip eden 4. Ve/veya 5. Yıl veya toplam 100.000 km kullanım boyunca (hangisi önce dolarsa) onarım güvencesi kapsamındadır. Fullback model araçlar için ise yasal garanti süresini takip eden 3 yıl veya toplam 150.000 km kullanım boyunca (hangisi önce dolarsa) tofaş yetkili servislerinde onarım güvencesi kapsamındadır.

onarım güvencesi kapsamı, aracın müşteriye teslim edildiği tarihten başlayarak kesintisiz olarak, kullanma kılavuzunda belirtilen tüm periyodik bakımlarının ve onarım işlemlerinin eksiksiz olarak yapılmış olması koşuluyla verilecektir. Minimum bakım aralığı, kullanıcı el kitabında belirtilen aralıktır.

Boya garantisi
üretimden kaynaklanan boya hatalarına karşı teslim edildiği tarihten itibaren 3 yıl (sınırsız kilometre) boyunca boya garantisi verilmektedir.

pas garantisi
Karoserinin yapısal elemanları, aracın teslim edildiği tarihten itibaren 8 yıl (sınırsız kilometre) boyunca tofaş’ in garantisi altındadır.

"},{"question":"Triger zincir ve kayış arasında nasıl bir fark vardır?","topic":11,"answer":"

Zincir ve kayış olarak 2 farklı tipi olan triger hareket iletimini sağlayan bir parçadır. Zincir ve kayışın periyodik bakımlarda değişim periyodları farklıdır. Zincirde en önemli nokta kullanılan yağın tanımlı ve doğru olması ve periyodik bakımlarının düzenli yapılmasıdır. Kayış sisteminin önemli noktaları ise düzenli periyodik bakım yapılması ve gergi durumunun kontrolüdür.1.3 dizel, 0.9 twinair ve 1.6 e torq araçlarda triger zincir olarak kullanılırken diğer tüm araçlarda kayış kullanır.

"},{"question":"Paro kart talebini nereden yapabilirim?","topic":3,"answer":"

Yetkili opet bayilerinden başvuru yapılabilir.

"},{"question":"Ticari araçlarda yetki belgesini kimler almalı?","topic":8,"answer":"

Araç ruhsatında cinsi kısmında kamyon/kamyonet/minibüs/otobüs gibi ibarelerden birisi bulunuyor ve bu araç şirket adına alınıyorsa, başka bir şeye bakılmaksızın hem araç için hem de aracı kullanan sürücü için yetki belgesi alınması zorunludur.

"},{"question":"Yetki belgesi için nereye başvurulmalı?","topic":8,"answer":"

Araç yetki belgesi almak için; yetki belgesi alınacak olan kişi ya da kurumun vergi levhasında belirtilen merkez adresinin bağlı bulunduğu ilin ulaştırma bakanlığı bölge müdürlüğü'ne başvurulması gerekmektedir. Doğrudan bayilerimizden de destek alınabilir.

"},{"question":"Opet'ten yakıt almalı mıyım?","topic":3,"answer":"

Akaryakıtınızı opet'ten almanız halinde aracınızın garanti süresi içinde yaşayabileceğiniz yakıt kaynaklı hasarlar opet tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle opet kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

"},{"question":"Fiat ducato aracım var hem şehir içi hem de şehirler arası sadece kendi yükümü taşıyacağım hangi belgeyi almalıyım?","topic":8,"answer":"

Şehir içi veya şehirler arası yük taşıyan kişi sadece kendi malını taşıyacaksa k2 yetki belgesi alması yeterli olacaktır.

"},{"question":"Fiat ducato aracım varŞehir içinde başkasının yükünü taşıyacağım hangi belgeyi almalıyım?","topic":8,"answer":"

Şehirlerarası yük taşıyan kişi başkasının malını taşıyacaksa yıldızlı *k1 yetki belgesi alması gerekir.

"},{"question":"Fiat ducato aracım var hem şehir içi hem de şehirler arası başkasının yükünü taşıyacağım hangi belgeyi almalıyım?","topic":8,"answer":"

Şehirlerarası yük taşıyan kişi başkasının malını taşıyacaksa k1 yetki belgesi alması gerekir.

"},{"question":"Fiat marka aracım için k1 yetki belgesi aldım belgemin süresi kaç yıldır ?","topic":8,"answer":"

Araç yetki belgelerinin ve psikoteknik belgeleri'nin süresi 5 yıldır. SRC belgeleri ise süresizdir.

"},{"question":"Yetki belgesi nedir? ","topic":8,"answer":"

Ticari araçlar ile gerçek ve tüzel kişilere yolcu ve yük taşıması için çalışma izni veren, ulaştırma bakanlığı'nın düzenlediği belgenin adıdır.

"},{"question":"Yetki belgem var ve aracıma ait de taşıt kartı verdiler araçta bulundurmak zorundayım?","topic":8,"answer":"

Taşıt kartını aracınızın ön tarafında görünen bir noktada bulundurmanız gerekmektedir.

"},{"question":"Yetki belgesi kimler için zorunlu değil?","topic":8,"answer":"

Şahıs adına alınan araç ile ticari amaçla hiçbir yük-eşya taşıması yapılmayan fiat markalı hafif ticari araçlar için, yetki belgesi alınması zorunlu değildir.

örneğin; mehmet bey kendi adına, fiorino combi araç satın aldı. Bu aracı ailesi için ve eşini, dostunu gezdirip, evinin her türlü ihtiyacını evine getirip götürmek için kullanıyor.

Bu araç ile hiçbir zaman, kendine ait olmayan ticari bir yük veya eşyayı koyup taşımıyor. Bu araç ve sürücüsü için hiçbir yetki belgesi alınması zorunlu değildir. Bu durum tüm fiat markalı hafif ticari araçlar için geçerlidir.

"},{"question":"Yetki belgesi kimler için zorunludur?","topic":8,"answer":"

Araç ruhsatında 'cinsi' kısmında kamyon/kamyonet/minibüs/otobüs gibi ibarelerden birisi bulunuyor ve bu araç şirket adına alınıyorsa, başka bir şeye bakılmaksızın hem araç için hem de aracı kullanan sürücü için yetki belgesi alınması zorunludur.

örneğin; ahmet bey şirketi adına yeni doblo cargo satın aldı. Bu araçla ister yük taşısın ister sürekli boş olarak trafiğe çıksın, ticari sınıfa girdiği ve araç şirket adına alındığı için, hem araç için hem de sürücüler için yetki belgelerinin alınması zorunludur.

"},{"question":"Yetki belgesi almak için nereye başvuru yapmam gerekiyor? ","topic":8,"answer":"

Araç yetki belgesi almak için; yetki belgesi alınacak olan kişi ya da kurumun vergi levhasında belirtilen merkez adresinin bağlı bulunduğu ilin ulaştırma bakanlığı bölge müdürlüğü'ne başvurulması gerekmektedir.

"},{"question":" 2018 yılı için yetki belgesi harç ücretleri ne kadardır? ","topic":8,"answer":".
Belge tanımı / AçıklamasıSimgesi2018 ücretleri [tl]
Otobüsle yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığıd215.000
otobüsle yurtiçi kendi personelinin taşınması d35.000
otobüsle 100 km.'ye kadar şehirlerarası ve ılıcı yolcu taşımacılığıd44.000
yurtiçi ticari eşya taşımacılığıK110.000
yurtiçi ticari eşya taşımacılığı(il içi ve kamyonetlerle yapılan taşıma)K1*2.500
Kendi iştigalı ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı (kamyon) K210.000
Kendi iştigalı ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı(kamyonetlerle yapılan taşıma) K2*2.500
yurtiçi ticari ev/büro eşyası taşımacılığı K35.000
Taşıt kartı harç ücreti Taşıt kartı yeni belge
taşıt kartı var olan belgeye araç ekleme
300
60

"},{"question":"Yeni satın aldığım ducato van aracım için, yetki belgesi almak istiyorum. Başvuru için gerekli evraklar nelerdir? ","topic":8,"answer":"

Başvuru belgeleri;

yetki belgesi almak isteyen yabancılardan istenecek belgeler, bakanlık tarafından bir genelge ile ayrıca belirlenir.

"},{"question":"Şirketime yeni aldığım fiorino cargo için, yetki belgesi almak istiyorum. Hangi tür yetki belgesini almam gerekiyor? ","topic":8,"answer":"

Aracın ruhsatında bulunan 'cinsi' kısmında fiorino cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için 'k turu' yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.

Eğer;araç sahibi kendi şirketine ait bir yük taşıyacaksa k2 belgesi,hem kendi şirketi için hem de başka şirkete ait bir yük taşıyacaksa k1 belgesi, sadece ev ve ofis malzemelerini taşıyacaksa k3 belgesi'ni alması gerekmektedir.

"},{"question":"Tekstil işiyle uğraşıyorum, şirketimiz için yeni doblo cargo satın aldım. Bu araç ile sadece atölyemizde fason ürettiğimiz mallarımızı taşıyacağız, hangi belgeleri almalıyım? ","topic":8,"answer":"

Araç sahibi kendi şirketine ait bir yük taşıyacaksa k2 belgesi'ni almalıdır. Sürücülerin ise SRC ve psikoteknik belgesi'ne sahip olmaları gerekmektedir.

"},{"question":"Mobilyacıyım, fiat ducato van aldım. Bu araç ile hem kendi malımı hem de başka firmaların mallarını taşıyacağım. Hangi belgeyi almam gerekiyor?","topic":8,"answer":"

Araç sahibi hem kendi şirketi için hem de başka şirkete ait bir yük taşıyacaksa k1 belgesi'ni almalıdır. Sürücülerin ise SRC ve psikoteknik belgesi'ne sahip olmaları gerekmektedir.

Örneğin; mobilya üretimi yapan bir kişi, ürettiği ürünleri müşterilerine taşıyor. Aracına faturası ve irşaliyesi başka firmalara ait olan malları da koyup müşterilere götürüyor. işte bu durumda k1 yetki belgesi alınması gerekmektedir.

"},{"question":"Fiat yeni doblocargo aracım için k2 yetki belgesi aldım. Aracı kullanan sürücüler için de belge almalı mıyım?","topic":8,"answer":"

sürücüler için SRC ve psikoteknik belgesi alınması gerekmektedir.

SRC (sürücü) belgesi nedir?

Şirkete kayıtlı ve ticari sınıftaki bir aracı kullanacak kişinin bu tip araçları kullanma becerisini gösteren belgedir. Ehliyetlerini 25 şubat 2003 tarihinden önce alan kişiler için kurs ve sınav zorunluluğu yoktur. Ankara gazi üniversitesi'nden SRC belgelerini alabilirler. Bu tarihten sonra ehliyet alan kişiler SRC belgesi almak için özel kurslara giderek kurs sonucunda bakanlığın açtığı kurslara girerek başarılı olmaları gerekmektedir

psikoteknik belgesi nedir?

Şirkete kayıtlı ve ticari sınıftaki bir aracı kullanacak olan kişinin, bedensel ve psikolojik açıdan bir sorununun olmadığını gösteren belgedir. Her 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

"},{"question":"Psikoteknik testi ne kadar sürüyor? Teste girmek zorunda mıyım? ","topic":0,"answer":"

psikolog gözetiminde yapılan psikoteknik testi, ortalama 1 saat sürmektedir. K1 ve k2 yetki belgesi'ne sahip araçları kullanacak sürücülerin bu teste girmeleri zorunludur. Bu teste girmeden alınan psikoteknik belgesi'nin hiçbir geçerliliği yoktur.

"},{"question":"SRC muafiyete başvuracağım. istenen belgeler nelerdir? ","topic":8,"answer":"

başvuru belgeleri;

"},{"question":"Ehliyetimi 25 şubat 2003'ten sonra aldım. SRC belgesini nasıl alacağım? ","topic":8,"answer":"

Ehliyetini 25 şubat 2003'ten sonra alan sürücülerin SRC belgesi için, ulaştırma bakanlığı'ndan izin almış yetkili bir kursa gitmeleri gerekmektedir.

SRC eğitimi 4 gün (28 saat) sürmektedir ve bu eğitim sonucunda açılacak merkezi bir sınava girip başarılı olanlar SRC belgesi'ni almaya hak kazanacaklar.

"},{"question":"Fiat pratico marka aracımı kullanacak sürcülerim için hangi tür SRC belgesi almalıyım? ","topic":8,"answer":"

Fiat pratico, kamyonet sınıfına giren bir araç olduğu için, SRC3 veya SRC4 belgeleri'nden biri alınmalıdır.

"},{"question":"Fiat ducato minibüs kullanıyorum. Hangi tür SRC belgesi almalıyım? ","topic":8,"answer":"

Fiat ducato minibüs, yolcu sınıfına giren bir araç olduğu için, SRC1 veya SRC2 belgeleri'nden biri alınmalıdır.

"},{"question":"Yetki belgelerinin süresi ne kadar?","topic":8,"answer":"

Araç yetki belgeleri'nin ve psikoteknik belgeleri'nin süresi 5 yıldır. SRC belgeleri ise süresizdir.

"},{"question":"Fiat marka aracım için k1 yetki belgem var. Belgemin süresi 6 ay sonra doluyor? Yenilemek için ne yapmalıyım?","topic":8,"answer":"

Yetki belgesinin süresinin bitiş tarihinden önceki 270 gün ve bitiş tarihinden sonraki 270 gün içinde, yenileme için başvuru yapılırsa, o gün için geçerli olan belge harç ücreti neyse onun sadece %5'ini ödeyerek belgenizi yenileyebilirsiniz.

"},{"question":"Yetki belgemin süresi 10 mayıs 2014'de doldu ve yenilemeyi unuttum ne yapmalıyım?","topic":8,"answer":"

Belgeye kayıtlı olan tüm araçlar, 10 mayıs 2014'ten tarihinden itibaren trafikte cezalı olarak seyahat eder. Herhangi bir denetimde, kullanıcı yetki belgesi olmadan trafiğe çıktığı için ceza yer ama yenilemek için başvuru yapıldığında belgenin bitiş tarihinden sonraki 270 gün içinde başvuru yapanlara uygulanan %95'lik indirimden faydalanılır.

"},{"question":" belge bitiş tarihinden sonra 270 gün geçti ve belgemi yenileyemedim. Başvuru yaparsak ne kadar harç öderim?","topic":8,"answer":"

Belge bitiş tarihinin 270. Gününden sonra 540. Güne kadar yapılan başvurularda o günkü harç ücretinin %50'sı ödenerek yetki belgenizi yenileyebilirsiniz.

540. Günden sonra yapılan başvurular geçersiz sayılır ve belge tamamıyla iptal edilir. Bu durumda yeni bir belge başvurusu yapmanız gerekmektedir.

"},{"question":"Şirketime ticari bir araç satın aldım, ama hala yetki belgesine başvurmadım, trafikte yakalanırsam ceza yer miyim? Cezası ne kadardır?","topic":8,"answer":"

Araç yetki belgesi olmadan trafiğe çıkmak:1.695 tl

Araç yetki belgesi olduğu halde aracı yetki belgesine kaydettirmemek:698 tl

sürücüsünün SRC belgesi olmaması durumunda ruhsat sahibine:500 tl

SRC belgesi almayan sürücüye:200 tl

psikoteknik belgesi almayan sürücüye: 560 tl

idari para cezası uygulanır.

"},{"question":"Yetki belgesi yenilemede de aynı ücretleri mi ödüyoruz?","topic":8,"answer":"

Yetki belgelerinin geçerlilik tarihinden önce yenileme için başvuru yapılması durumunda, harç tutarında %75 yetki belgesi harcı yenileme indirimi yapılır.

"},{"question":"Yetki belgesi iptali nasıl yapılıyor?","topic":8,"answer":"

son 6 aylık süre içerisinde belgede hiç kayıtlı araç olmaması durumunda ve belge sahibinin kendi isteğiyle ve bitiş tarihinden sonra yenileme için başvuru yapılmadığı durumlarda yetki belgeleri iptal olmaktadır.

"},{"question":"Yetki belgesi ücretlerinde taksit yapılıyormu?","topic":8,"answer":"

Yetki belgesi harç bedellerinde taksit yapılmamaktadır.

"},{"question":"Yetki belgesinin harç ücretini kredi kartıyla ödeyebiliyor muyum?","topic":8,"answer":"

Yetki belgelerinin harç bedelleri sadece nakit olarak anlaşmalı bankalara ödenmektedir.

"},{"question":"Yetki belgesi harç ücretleri hangi bankalara ödeniyor?","topic":8,"answer":"

Yetki belgesi harç ücretleri vakıflar bankası ve ziraat bankası'na ödenmektedir.

"},{"question":"Şirketimize ait yetki belgemiz var ve bu belgeye kayıtlı fiorino combi ve fiorino combi mix araçlarımız vardı. Bugün fiorino combi aracımızı sattık. Bu aracı yetki belgemizden düşürmeli miyiz? ","topic":8,"answer":"

Belgeye kayıtlı bir araç satıldıktan sonra 60 gün içerisinde ulaştırma bakanlığı'na konuyu bildirerek, aracı taşıt belgesinden düşürmek gerekmektedir.

60 gün içinde düşüm işleminin yapılmaması durumunda yetki belgesi sahibine 5 uyarı ( 82x5=410 tl ) ceza verilir. Toplam uyarılar 50'ye ulaştığında yetki belgesi iptal olur.

"},{"question":"Şirketimize ait yetki belgemiz var ve bu belgeye kayıtlı fiat ducato ve pratico marka araçlarımız vardı. Bugün yeni bir doblo cargo daha satın aldık. Bu aracı da yetki belgemize kaydettirmeli miyiz? ","topic":8,"answer":"

Yetki belgesi sahibiyken yeni bir ticari araç daha satın alınması durumunda, araç satın alındığı anda yetki belgesine kaydettirilmeli. Belgeye kayıt yaptırıp araca da taşıt kartı çıkarttırılmalıdır.

"},{"question":"Emekliyim, hiçbir ticari faaliyetim yok. Şahsım adına kayıtlı yeni fiorino combi aracım var. Belge almam gerekiyor mu?","topic":7,"answer":"

Hiçbir yetki belgesi alınmasına gerek yoktur.

"},{"question":"Şahsım adına kayıtlı, ailemle, eşimle dostumla binmek için, yeni doblo combi satın aldım. Belge almam gerekiyor mu? ","topic":7,"answer":"

Hiçbir yetki belgesi alınmasına gerek yoktur.

"},{"question":"Şahsım adına fiorino trekking satın aldım. Yetki belgesi almalı mıyım? ","topic":7,"answer":"

Hiçbir yetki belgesi alınmasına gerek yoktur.

örneğin; selim bey arkadaşlarını topladı ve hafta sonu pikniğe gidecek. Ya da ailesiyle market alışverişi yaptı ve aldığı eşyaları evine getirdi. Veya hafta sonu yazlığa gidecek, yazlığa gidip gelirken de kendine ait eşyaları götürüp getirecek. Bu gibi durumlarda aracın ya da sürücünün yetki belgesi alması zorunlu değildir.

örnek 1

Şahsınıza ait bu araçla, size ait olmayan herhangi bir firmanın irşaliyeli faturalı malını taşımadığınız sürece size hiçbir yetki belgesi gerekmez.

örnek 2

Bu aracı şahsınıza aldınız ama aynı zamanda sizin adınıza bir de şirketiniz var. Bu şirkette tekstil ürünleri üretiyorsunuz, şahsınıza ait olan aracınızla yetki belgesi olmadan bu şirketin malını taşıyamazsınız.

"},{"question":"Hangi tür yetki belgesini alacağımı nasıl bileceğim? ","topic":8,"answer":"

Aldığımız aracın ruhsatına ve yapacağımız işin cinsine göre yetki belgesi almamız gerekmektedir.

Aracınızın cinsi 'kamyon' veya 'kamyonet' işe bu araç için yapılacak işin niteliğine göre aşağıdaki belgelerden birisini almamız gerekir.

K1 yetki belgesi: Ticari maksatlarla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

K2 yetki belgesi:

sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.

K3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.

Aracınızın cinsi 'minibüs' veya 'otobüs' işe bu araç için yapılacak işin niteliğine göre aşağıdaki belgelerden birisini almamız gerekir.

d2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.

d3 yetki belgesi: sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.

d4 yetki belgesi: Taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.

"},{"question":"Şirketim adına yeni doblo cargo araç aldım ama hiçbir taşıma işi yapmıyorum belge gerekli mi?","topic":8,"answer":"

Aracınızın ruhsatında kamyon ya da kamyonet yazıyorsa, araç ve sürücüleri için yetki belgesi alınması zorunludur.

"},{"question":"Şahsım adına fiorino cargo aldım. Arada bir yük taşıyorum. Belge gerekli mi","topic":7,"answer":"

Burada dikkat etmemiz gereken şey, taşınan yükün cinsi ve kime ait olduğudur. Bu yük şahsımıza ait ve ticari olmayan bir yük ise örneğin evinizin ihtiyaçları için yaptığınız alışverişler gibi, bu durumda hiçbir belge almamıza gerek yoktur.

Fakat herhangi bir şirkete ait yük taşıyorsanız, örneğin bir şirkete ait mobilya kurulumu malzemeleri gibi bu durumda yetki belgesi zorunlu hale gelir.

"},{"question":"Ducato kamyonetimiz için k2 yetki belgesi aldık. Aracı kullanacak sürücülerimiz için de belge alacak mıyız?","topic":8,"answer":"

Yetki belgesi olan her araç sürücüsü için SRC ve psikoteknik belgesi'nin de alınması gerekmektedir.

"},{"question":"SRC belgesi kimler için zorunlu?","topic":8,"answer":"

Kullanılan aracın yetki belgesi varsa, bu tip araçları kullanmak için SRC ve psikoteknik belgesi'nin de alınması gerekmektedir.

"},{"question":"Psikoteknik belgesi kimler için zorunludur?","topic":8,"answer":"

Kullanılan araç yetki belgesi alınması gereken bir araç ise, aracı kullanan kişi(ler) de psikoteknik belgesi almak zorundadır.

"},{"question":"Yetki belgesiz araç kullanmaktan dolayı gişelerdeki çevirmede ceza yedim itiraz edebilir miyim?","topic":8,"answer":"

Araç şahıs adına ve araçta ticari olarak herhangi bir şirkete ait yük yoksa bu cezaya itiraz edip cezayı iptal ettirebilirsiniz. Fakat araç ticari bir araç ve şirket adına ise, bu aracın ve aracı kullanan sürücünün yetki belgeleri olması zorunludur. Bu durumda cezaya itiraz edemezsiniz.

"},{"question":"K belgesi cezasını nereye yatırabilirim? ","topic":8,"answer":"

K belgesi cezaları motorlu taşıtlar vergi daireleri'ne yatırılır.

"},{"question":"Üstüme kayıtlı hususi fiorino combi'm var. Yazlığa giderken ev eşyalarımı götürebilir miyim? ","topic":7,"answer":"

Kendinize ait ev eşyalarınızı, alışverişlerinizi ve her türlü kişisel yüklerinizi taşıyabilirsiniz.

"},{"question":"Şahsım adına aldığım yeni doblo cargo'mla hiçbir yük-eşya taşımıyorum, belge almam gerekiyor mu?","topic":7,"answer":"

Şahısa ait eşyaları bu araçla taşıyabilirsiniz. Bu durumda hiçbir yetki belgesi almanız gerekmemektedir.

"},{"question":"Her araca ayrı ayrı mı belge çıkıyor?","topic":8,"answer":"

Her şirket için 1 tane yetki belgesi ve her araç için ayrı ayrı araç kartı çıkartılır.

"}],"topics":[{"text":"10 numara fiat kampanyası","id":1},{"text":"Yol yardım desteği","id":2},{"text":"Opet ve paro kart","id":3},{"text":"LPG","id":4},{"text":"İkame araç","id":5},{"text":"Garanti süresi","id":6},{"text":"Şahsi satın alınan ticari araçlar","id":7},{"text":"Belgeler","id":8},{"text":"Blue & me ve Car play","id":9},{"text":"Navigasyon ve geri görüş kamerası","id":10},{"text":"Triger zincir ve kayış","id":11}]}},"error":null}